Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Μετά Χριστόν προφήτης ο Γιούνκερ - Η απάντηση της Κυβέρνησης στον Γιούνκερ

Τη δική του εκδοχή για το σημείο στο οποίο είχαν φτάσει οι διαπραγματεύσεις, αλλά και για το περιεχόμενο της πρότασης των θεσμών επιχειρεί να δώσει ο πρόεδρος της Κομισιόν, σχεδόν δύο μέρες μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος από τον Αλέξη Τσίπρα.
Με την ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ισχυρίζεται ότι θα επιτύγχανε μια συνολική συμφωνία με την Ελλάδα, η οποία όχι μόνο θα είχε συμπεριλάβει τα μέτρα προς κοινή συμφωνία, αλλά «θα κάλυπτε και τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες και τη βιωσιμότητα του χρέους».
Επίσης, ουσιαστικά θέτοντας εκ νέου θέμα αξιοπιστίας της ελληνικής κυβέρνησης, σημειώνει ότι ενδιαφέρεται για την ενημέρωση του ελληνικού λαού σε πνεύμα διαφάνειας, ενώ επαναλαμβάνει τον ισχυρισμό περί «μονομερούς απόφασης των ελληνικών αρχών να εγκαταλείψουν τη διαδικασία το βράδυ της 26ης Ιουνίου».
Βέβαια, οι διευκρινίσεις αυτές αλλά και η αναφορά στην ανάγκη διαφάνειας υπονομεύονται άμεσα από το γεγονός ότι η μέχρι σήμερα πρακτική των θεσμών δεν περιλάμβανε τη δημοσιοποίηση των θέσεων των δύο πλευρών στη διαπραγματευτική διαδικασία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ «τιτίβιζε» ακόμα και στα ελληνικά, σε μια προσπάθεια να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός πριν προσέλθει στις κάλπες.
 
Αναλυτικά το κείμενο της Κομισιόν:
Βρυξέλλες, 28 Ιούνιος 2015
Για την ενημέρωση του ελληνικού λαού και σε πνεύμα διαφάνειας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει τις τελευταίες προτάσεις όπως συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις προτάσεις των ελληνικών αρχών της 8ης, 14ης, 22ας και 25ης Ιουνίου 2015, αλλά και τις συνομιλίες σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο, καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.
Οι συζητήσεις επ' αυτών των προτάσεων συνεχιζόταν με τις ελληνικές αρχές το βράδυ της Παρασκευής ενόψει του Eurogroup της 27ης Ιουνίου 2015.
Υπήρχε συναντίληψη όλων των εμπλεκομένων πλευρών ότι η σύνοδος αυτή του Eurogroup θα επιτύγχανε μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία όχι μόνο θα είχε συμπεριλάβει τα μέτρα προς κοινή συμφωνία, αλλά θα κάλυπτε και τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες όπως και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Περιελάμβανε επίσης την υποστήριξη ενός πακέτου για μια νέα αρχή για την ανάπτυξη και την απασχόληση με τη πρωτοβουλία της Επιτροπής που θα υποστήριζε την ανασυγκρότηση και τις επενδύσεις στη πραγματική οικονομία, όπως είχε συζητηθεί και υιοθετηθεί στη συνεδρίαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων της Τετάρτης 24 Ιουνίου 2015.
Παρόλα αυτά, δεν έγινε εφικτή η τυπική ολοκλήρωση και παρουσίαση στο Eurogroup της τελικής εκδοχής αυτού του εγγράφου, ούτε της περίληψης μιας συνολικής συμφωνίας, λόγω της μονομερούς απόφασης των ελληνικών αρχών να εγκαταλείψουν τη διαδικασία το βράδυ της 26ης Ιουνίου 2015.

Η απάντηση της Κυβέρνησης στον Γιούνκερ
Κυβερνητικές πηγές αδειάζουν την εκδοχή Γιούνκερ τονίζοντας: «Στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 25 Ιουνίου ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχτεί το κείμενο των θεσμών ως το Σάββατο, θέτοντας έτσι ένα ξεκάθαρο τελεσίγραφο.
Στο κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή - και το οποίο δεν εστάλη ποτέ στην ελληνική κυβέρνηση – η μόνη διαφορά είναι το ΦΠΑ στα ξενοδοχεία. Τι έχει συμβεί, όμως, με αυτόν τον συντελεστή; Την Τετάρτη το πρωί ο θεσμοί παρέδωσαν πρόταση για ΦΠΑ 23% στην εστίαση και 13% στα ξενοδοχεία από 1η Ιουλίου». Και προσθέτουν: «Η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχθηκε τον αυξημένο ΦΠΑ στην εστίαση. Το πρωί της Πέμπτης, οι θεσμοί επανήλθαν με πρόταση 23% και σε εστίαση και σε ξενοδοχεία! Αυτή η πρόταση κατατέθηκε από τους θεσμούς στο Eurogroup και παραδόθηκε στην Ελλάδα ως τελεσίγραφο. Αν υπήρξε αλλαγή στάσης την επόμενη ημέρα, χωρίς να ανακοινωθεί επίσημα στην ελληνική κυβέρνηση, είναι θέμα που αφορά τους θεσμούς».
Μάλιστα, αναφέροντας επιγραμματικά τα αιτήματα των δανειστών, η ελληνική κυβέρνηση σημειώνει ότι  το κείμενο της Κομισιόν βάζει τέλος στην παραφιλολογία.
«Όπως βάζει τέλος και στα επιχειρήματα των οπαδών του “ναι σε όλα” οι οποίοι ισχυρίζονταν μέχρι τώρα ότι δεν υπάρχει κείμενο θεσμών» τονίζει η κυβέρνηση και υπογραμμίζει ότι οι θεσμού ζητούν, μεταξύ άλλων:
  • Να επιβληθεί 23% ΦΠΑ στην εστίαση
  • Να καταργηθεί η έκπτωση ΦΠΑ στα νησιά
  • Να επιβληθεί προκαταβολή φόρου 100% στις εταιρίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες
  • Να καταργηθούν οι εκπτώσεις φόρου για τους αγρότες (πετρέλαιο, φόρος εισοδήματος)
  • Να περικοπούν κατά €900 εκατ. (0,5% του ΑΕΠ) οι δαπάνες για την κοινωνική πρόνοια (επιδόματα κλπ)
  • Να περιοριστούν άμεσα οι πρόωρες συντάξεις
  • Να καταργηθεί σταδιακά το ΕΚΑΣ
  • Να εφαρμοστεί πλήρως ο μνημονιακός νόμος 3863/2010 για το ασφαλιστικό 
  • Να εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και η χρηματοδότηση των επικουρικών ταμείων να γίνεται μόνο από ίδιους πόρους
  • Να καταργηθούν όλες οι εισφορές υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν τα ασφαλιστικά ταμεία, που συνεπάγεται μείωση των εσόδων τους κατά πάνω από €700 εκατ. 
  • Να αυξηθούν οι κρατήσεις για υγειονομική περίθαλψη στις συντάξεις από το 4% στο 6%
  • Να παγώσουν οι συντάξεις ως το 2021
  • Να νομοθετηθούν οι ομαδικές απολύσεις και να μην υπάρξει η επαναθέσπιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αν δεν το επιτρέψουν οι θεσμοί
  • Να μειωθεί το ακατάσχετο των €1500 στις καταθέσεις
  • Να αυξηθεί το επιτόκιο που ισχύει για τη ρύθμιση οφειλών 
  • Να μειωθούν οι μισθοί στο δημόσιο
  • Να εφαρμοστούν πλήρως οι εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ (γάλα, ψωμί, αρτοποιεία, Κυριακές κλπ).
  • Να υπάρξουν συντριπτικά πλήγματα στο ελληνικό φάρμακο.  
  • Να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ
  • Να πωληθούν οι μετοχές του ΟΤΕ που κατέχει το Δημόσιο
  • Να μην επιβληθεί η έκτακτη εισφορά 12 % στα κέρδη άνω των 500.000 για τη χρήση του 2014.
  • Να μην επανέρθουν οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές στα επίπεδα του 2014
Η κυβέρνηση τονίζει ότι όλα τα παραπάνω αποτελούν μια δέσμη προτάσεων φιλοσοφίας Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου οι οποίες παραδόθηκαν ως τελεσίγραφο στην Ελλάδα όπως προκύπτει και από την σχετική απόφαση του Eurogroup.
Στο συνημμένο αρχείο που ακολουθεί παραθέτουμε τις προτάσεις των θεσμών προς την Ελλάδα, όπως δημοσιοποιήθηκαν στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:


Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: