Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Επικεφαλής της εκστρατείας του «ναι» ο Γιούνκερ

Τρεις ημέρες μετά την ωμή παρέμβαση Νταϊσελμπλουμ και τις νουθεσίες προς τους Έλληνες βουλευτές να πουν «όχι» στη διενέργεια δημοψηφίσματος, σήμερα ο πρόεδρος της Κομισιόν πήρε ξεκάθαρα θέση υπέρ του «ναι» καλώντας παράλληλα τον ελληνικό λαό να υιοθετήσει την πρόταση των δανειστών.
Ο Ζ.Κ. Γιούνκερ, κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι είπε ψέμματα και πως παραπλανά την ελληνική κοινή γνώμη. Δεν απέχει την καταστροφολογία λέγοντας πως κρύβει κινδύνους ένα πιθανό «όχι» από τις κάλπες, στις 5 Ιουλίου.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα (29/06) αναφέρθηκε στις πεντάμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των «θεσμών». Είπε πως έκανε τα πάντα για να βρεθεί λύση. Μίλησε για μονομερή ενέργεια της ελληνικής κυβέρνησης να προσφύγει στην ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Ανέλυσε την πρόταση των «θεσμών» επιχειρώντας να πείσει πως τα περισσότερα μέτρα είχαν «κοινωνικό πρόσωπο». Κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και είπε πως οι «θεσμοί» δεν έχουν να κάνουν αντιπροτάσεις.
Ο Γιούνκερ, παρεμβαίνοντας ανοικτά στην διαδικασίας του δημοψηφίσματος, κάλεσε τον ελληνικό λαό να «πει "ναι" στο δημοψήφισμα», ανεξάρτητα από το ερώτημα.
Ερωτηθείς για την πιθανότητα ενός «όχι» από τις κάλπες, απάντησε: «Ένα "όχι" στο δημοψήφισμα, θα σήμαινε ότι η Ελλάδα λέει όχι στην Ευρώπη».
Στην συνέντευξή του ο Γιούνκερ ισχυρίστηκε ακόμη ότι «την Παρασκευή για άλλη μια φορά ήμασταν αποφασισμένοι ετοιμάζοντας τη συμφωνία. Αυτή έσπασε με την απόφαση για δημοψήφισμα».
Υποστήριξε ακόμη ότι εξερεύνησε όλες τις δυνατότητες για μια συμφωνία για το καλό του ελληνικού λαού δημιουργώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις για ομόφωνη συμφωνία από τις άλλες 18 χώρες. «Δεν εκφράστηκαν με τελεσίγραφα. Η δική μας προσέγγιση ήταν και είναι να κάνουμε μια συμφωνία δίκαιη και συγκροτημένη. Προσαρμόσαμε τις μεθόδους εργασίας μας σε αυτό που που ήθελε η ελληνική κυβέρνηση. Δείξαμε αποφασιστικότητα και επιμονή για τις ελληνικές προτάσεις».
Αντίδραση της κυβέρνησης
Με το βαμβάκι.. σφάζει τον πρόεδρο της Κομισιόν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης που σχολίασε μετά τις δηλώσεις Γιούνκερ: «Απαραίτητη στοιχείο ως ένδειξη καλής πίστης και αξιοπιστίας σε μία διαπραγμάτευση είναι η ειλικρίνεια».  

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: