Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Μας κοροϊδεύει ο Ε.Βενιζέλος

Ζήτησε παρέμβαση του ΠτΔ κατά του δημοψηφίσματος, ενώ σε δύο (τουλάχιστον) βιβλία του επιχειρηματολογεί για το ακριβώς αντίθετο!
Τον  …ίδιο του τον εαυτό διαψεύδει ο Ευάγγελος Βενιζέλος που σε δηλώσεις του ζήτησε ουσιαστικά την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας προκειμένου να σταματήσει η διαδικασία για την διενέργεια δημοψηφίσματος.  «Είναι φίλος μου και τον αγαπώ αλλά όποιος έχει τα γένια έχει και τα χτένια» δήλωσε χαρακτηριστικά σε δημοσιογραφικό πηγαδάκι υποστηρίζοντας ουσιαστικά ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος έπρεπε να πάρει πολιτικές πρωτβουλίες. Θέση άλλωστε που υποστηρίχθηκε ευθέως και από την Νέα Δημοκρατία.
Παρόλα αυτά στην ίδια του την βιβλιογραφία ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι σαφέστατος ως προς τον ρόλο του ΠτΔ σε τέτοιες περιπτώσεις. Μάλιστα τα όσα αναφέρει αποτελούν επακριβώς την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για την διαδικασία που ακολουθείται:
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι υποχρεωμένος να εκδώσει το σχετικό προεδρικό διάταγμα, εφόσον έχει ληφθεί απόφαση της Βουλής με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών, μετά από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου». (Ευ. Βενιζέλος, Μαθήματα Συνταγματικού Δικαίου, αναθεωρημένη έκδ., 2008, εκδόσεις Α. Σάκκουλα, σελ. 360).
Επίσης σε βιβλίο του για την έννοια των δημοψηφισμάτων επισημαίνει: «Η ‘’κρισιμότητα’’, τέλος, του εθνικού θέματος είναι ζήτημα πολιτικής εκτίμησης που γίνεται από το αρμόδιο όργανο, δηλαδή από το Υπουργικό Συμβούλιο που προτείνει και τη Βουλή που αποφασίζει, με την απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των βουλευτών.  Η απόφαση της Βουλής δεσμεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που δεν έχει περιθώρια διακριτικής ευχέρειας και άρα διαφωνίας». (Ευ. Βενιζέλος,  Το δημοψήφισμα και η κύρωση της Συνθήκης για την θέσπιση Συντάγματος της Ευρώπης από την Ελλάδα, «Τα δημοψηφίσματα για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα και ο ρόλος των λαών. Διάλογος για τη νομιμοποίηση της ενωσιακής διαδικασίας», εκδ. Α. Σάκκουλα, 2005, σελ. 29).

Πηγή: thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: