Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Η νέα πρόταση της Ελλάδας στους δανειστές

Τι ζητά η ελληνική κυβέρνηση από τους δανειστές. Διετές δάνειο από τον ESM, μορατόριουμ για το χρέος και αναπτυξιακό πακέτο. Έκτακτο Eurogroup στις 20:00 για να συζητηθεί η νέα ελληνική πρόταση.
Αίτημα για νέο διετές δάνειο κατέθεσε επισήμως στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης (ESM) η ελληνική κυβέρνηση.
Η νέα πρόταση της κυβέρνησης εισηγείται διετές  δάνειο από τον ESM για την Ελλάδα, με στόχο την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών.
Η νέα ελληνική πρόταση περιλαμβάνει επίσης και αίτημα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Πιο συγκεκριμένα η Αθήνα ζητά άμεση διευθέτηση του ζητήματος του χρέους και μάλιστα πάνω σε συγκεκριμένο σχέδιο.
Το ελληνικό σχέδιο για το χρέος προβλέπει μορατόριουμ (διακοπή) της αποπληρωμής των τόκων, με ταυτόχρονη χρονική παράταση της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η Αθήνα εισηγείται απομάκρυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από τις διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη συμφωνίας.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η ελληνική αντιπρόταση περιλαμβάνει:
  • Σαφή δέσμευση πως δεν θα περικοπούν μισθοί και συντάξεις
  • Δέσμευση για σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού και επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων
  • Εισήγηση για ισχυρό αναπτυξιακό πακέτο
«Αν δεν υπάρχει πρόβλεψη που να καθιστά το ελληνικό χρέος βιώσιμο, καμία πρόταση των δανειστών δεν θα είναι άξια λόγου», δήλωνε πριν από λίγο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.


Δάνειο 29,1 δισ. ευρώ
Ουσιαστικά, όπως προκύπτει από την επίσημη επιστολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, που δόθηκε στη δημοσιότητα, η Ελλάδα ζητά τρίτο δάνειο, για την περίοδο 2015 - 2017, συνολικού ύψους 29,1 δισ. ευρώ.
Στην επιστολή του πρωθυπουργού περιλαμβάνονται συνημμένες οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μέχρι και το 2017, από το άθροισμα των οποίων προκύπτει και το ποσό που αιτείται η Ελλάδα ως τρίτο δάνειο.
Συνολικά οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για το διάστημα 2015 - 2017 ανέρχονται στα 29,145 εκατ. ευρώ και επιμερίζονται ως εξής:
  • Για το 2015 οι χρηματοδοτικές ανάγκες ανέρχονται στα 12,335 δισ.
  • Για το 2016 οι χρηματοδοτικές ανάγκες ανέρχονται στα 7,191 δισ.
  • Για το 2017 οι χρηματοδοτικές ανάγκες ανέρχονται στα 9,619 δισ.
Η Ελλάδα παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης
"Από την πρώτη στιγμή είχαμε ξεκαθαρίσει πως η απόφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος δεν αποτελεί το τέλος αλλά η συνέχεια της διαπραγμάτευσης με καλύτερους όρους για τoν ελληνικό λαό. Η Ελλάδα παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης" αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού και προσθέτει:
"Η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε σήμερα διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους.
Η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τέλους θα διεκδικήσει βιώσιμη συμφωνία εντός του ευρώ. Αυτό θα είναι και το μήνυμα του ΟΧΙ σε μια κακή συμφωνία στο δημοψήφισμα της Κυριακής"

Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: