Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Σκηνοθέτες, «Πρωταγωνιστές» και Κομπάρσοι

Ένα μέρος των δανειστών λειτούργησε, λοιπόν, ως σεναριογράφος και ένα άλλο μέρος λειτουργεί ως σκηνοθέτης. Έστησε το σκηνικό στις Βρυξέλλες, έθεσε ασφυχτικά χρονοδιαγράμματα προκειμένου το έργο να φέρνει σε θρίλερ και «η Ωδή στη Χαρά» μπήκε ως η απαραίτητη μουσική υπόκρουση. 
Είναι, πλέον, εμφανές ότι το πολιτικό σχέδιο των δανειστών δεν είναι το Grexit αλλά το «ΣΥΡΙΖexit». Προσπαθούν με κάθε τρόπο να απαλλαγούν από τον «ιό του ΣΥΡΙΖΑ» προκειμένου να μην κολλήσουν και άλλες χώρες. Για αυτό προτείνουν συνεχώς νέα, σκληρότερα μέτρα. Για αυτό ό,τι τους προτείνει η ελληνική πλευρά τούς φαίνεται ανεπαρκές. Στόχος τους δεν είναι ούτε να κάνουν το χρέος βιώσιμο, ούτε να θέσουν την ελληνική κοινωνία σε τροχιά ανάπτυξης, ούτε, βεβαίως, να ανακουφίσουν τα χαμηλότερα στρώματα, αυτά που για χρόνια πληρώνουν τις συνέπειες της κρίσης. Έχω μάλιστα την αίσθηση ότι το σχέδιο αυτό δεν καταρτίστηκε το τελευταίο διάστημα αλλά είναι το βασικό πολιτικό τους πλάνο από τότε που φάνηκε ότι η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία ήταν αναπόφευκτη. 
Ένα μέρος των δανειστών λειτούργησε, λοιπόν, ως σεναριογράφος και ένα άλλο μέρος λειτουργεί ως σκηνοθέτης. Έστησε το σκηνικό στις Βρυξέλλες, έθεσε ασφυχτικά χρονοδιαγράμματα προκειμένου το έργο να φέρνει σε θρίλερ και «η Ωδή στη Χαρά» μπήκε ως η απαραίτητη μουσική υπόκρουση. Το μόνο που έλειπε ήταν οι ηθοποιοί. Κάποιοι για να λειτουργήσουν ως πρωταγωνιστές και άλλοι ως  οι απαραίτητοι κομπάρσοι. Έτσι, φώναξαν στις Βρυξέλλες  τον Σταύρο Θεοδωράκη (που ξέρει από «Πρωταγωνιστές») και τους Σαμαρά και Γεννηματά προκειμένου να αναλάβει ο καθένας τον ρόλο του. 
Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο επικεφαλής του Ποταμιού ενημέρωσε τους ευρωπαίους ότι έχει έτοιμο σχέδιο εξόδου από την κρίση (λέμε τώρα), ενώ η Φώφη Γεννηματά συναντήθηκε με τον «φιλέλληνα» Σουλτς και ο Σαμαράς θα πάει στη Σύνοδο του ΕΛΚ. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι «Μενουμευρωπαίοι» είναι σε ανοιχτή επικοινωνία μεταξύ τους σε σημείο, μάλιστα, που συζητάνε ακόμα και κοινή κάθοδο σε πιθανές επόμενες εκλογές. Το πρόσωπο που θα ηγηθεί δεν έχει βρεθεί ακόμα αλλά, αν κανείς παρακολουθήσει με προσοχή τις εσωκομματικές ανακατατάξεις, μπορεί να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα. 
Όλες οι παρέες όμως έχουν έναν μαρτυριάρη. Έτσι, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης σήμερα μαρτύρησε το σχέδιο: «διώχνουμε γρήγορα τους κουμουνιστές και φτιάχνουμε μια κυβέρνηση που θα κάνει ό,τι και ο υπόλοιπος πλανήτης». 
Υπάρχει όμως κάτι που σεναριογράφοι, σκηνοθέτες, πρωταγωνιστές και κομπάρσοι δεν υπολογίζουν καλά. Δεν δείχνουν να μετράνε ούτε το πόσο συμπαγές κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε το ότι η κυβέρνηση έχει ορισμένα δυνατά χαρτιά στο μανίκι της. Έχει τεράστια κοινωνική αποδοχή, δεν την «κρατάει» κανένα εσωτερικό ή εξωτερικό συμφέρον και έχει το δίκιο με το μέρος της. Την τελευταία φορά που δεν τα υπολόγισαν καλά έπαθαν πανωλεθρία. Αν θέλουν ας το ξαναδοκιμάσουν.

Αδάμος Ζαχαριάδης
Πηγή: left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: