Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Θωρακισμένες οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ

Πλήρως προστατευμένες είναι οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ στις ελληνικές τράπεζες καθώς εξαιρούνται ρητά από οποιοδήποτε «κούρεμα» μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2016, συμφωνα με την οδηγια 49 της ΕΕ για το bail in. 
Ακομη δηλαδή κι αν χρεοκοπήσουν οι ελληνικές τράπεζες το Ελληνικο Δημοσιο και το Ταμειο Εγγύησης Καταθέσεων έχουν την υποχρέωση κάλυψης των καταθετών. Ομως πριν από αυτό και σε περίπτωση ενεργοποίησης διαδικασιών bail in απαγορεύεται το κούρεμα καταθεσεων κάτω απο 100.000 ευρώ.
Τα σενάρια και η παραπληροφόρηση που διακινείται τις ημέρες αυτές προκειμένου να αλλοιωθεί το φρόνημα εκατομμυρίων Ελλήνων -εν όψει του δημοψηφίσματος της Κυριακής – ειναι τα εξής:
1ον. Αν βγει «οχι» θα κουρευτούν οι καταθέσεις.
Απάντηση: Ηδη δείξαμε ότι κατω των 100.000 ευρώ οι καταθεσεις δεν αγγιζονται.
2ον. Οι ελληνικές τράπεζες θα χρεοκοπήσουν επειδή η ΕΚΤ θα κανει απαιτητά άμεσα τα 89 δις που εχει δώσει στις τράπεζες μεσω του ELA και θα κατασχέσει τα ενεχυρα οπότε οι τράπεζες χρεοκόπησαν.
Απάντηση: Η χρηματοδότηση μέσω ELA γίνεται απο την Τράπεζα της Ελλάδας η οποία έχει στον ελεγχό της τα σχετικά ενέχυρα. Αρα δεν υπάρχει απευθείας πρόσβαση της ΕΚΤ στα ενέχυρα. Ακόμη όμως κι αν αυτο μπορούσε να γίνει πάλι οι καταθέσεις κατω των 100.000 ευρώ θα ηταν προστατευμένες.
3ον. Το Ταμείο Εγγύησης καταθέσεων δεν έχει χρήματα τόσα όσα θα χρειαζόντουσαν για να καλύψει όλους τους κάτω των 100.000 καταθέτες.
Απάντηση: Η ευθύνη περνάει στο κράτος εις το διηνεκές. Δηλαδή όταν το κράτος ορθοποδήσει οι καταθέτες θα αποζημιωθούν εντόκως ακόμη κι αν έχει αλλάξει το εθνικό νόμισμα ακόμη και σε ισοδύναμο εθνικό νόμισμα. Κατά μια άποψη την ευθύνη αποζημίωσης την έχει και η ΕΚΤ σε ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: