Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Το «μαχαίρι στο λαιμό» βάζει η ΕΚΤ πριν τη διαπραγμάτευση

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το μηχανισμό στήριξης (ELA) στις ελληνικές τράπεζες όμως παράλληλα προχώρησε σε «κούρεμα» των ενέχυρων. Οι δανειστές κατά την προσφιλή τους τακτική, εξακολουθούν να προκαλούν ασφυξία στη ρευστότητα προκειμένου να εξαναγκάσουν την ελληνική κυβέρνηση σε μια επώδυνη συμφωνία θέτοντας τους δικούς τους όρους.
Αμετάβλητο στα 89 δισ. ευρώ παραμένει το ύψος του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες όπως αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μετά την τηλεδιάσκεψη του Διοικητικού της Συμβουλίου.
Την ίδια ώρα το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αναπροσάρμοσε το «κούρεμα» στις εγγυήσεις (collaterals), στερώντας σημαντικά ποσά ρευστότητας από τις ελληνικές τράπεζες, στο μέλλον.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το διοικητικό συμβούλιο θα επανεξετάσει την Τετάρτη την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών.
Το ποσοστό του «κουρέματος» δεν έχει γίνει γνωστό.
Πηγές του DW αφήνουν να εννοηθεί πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν αρκετά ενέχυρα για να καλύψουν τα τρέχοντα επίπεδα δανεισμού τους, παρά την αύξηση του «κουρέματος».
Σημειώνεται ότι για να αυξηθεί το ELA, οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να διαθέτουν επαρκείς εγγυήσεις (collaterals).
Η ανακοίνωση της ΕΚΤ
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας:
«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει την παροχή επείγουσας παροχής ρευστότητας (ELA) στις ελληνικές τράπεζες στο επίπεδο της 26ης Ιουνίου 2015.
Ο ELA μπορεί να παρέχεται μόνο έναντι επαρκών εγγυήσεων.
Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδος έχει επιπτώσεις στις ελληνικές τράπεζες, δεδομένου ότι οι εξασφαλίσεις που χρησιμοποιούν στο ELA βασίζεται σε σημαντικό βαθμό σε κρατικά ομόλογα.
Στο πλαίσιο αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να προσαρμόσει τις περικοπές στις εξασφαλίσεις (κούρεμα των collaterals) που είναι αποδεκτές από την Τράπεζα της Ελλάδος για τον ELA.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ παρακολουθεί στενά την κατάσταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις πιθανές επιπτώσεις για την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής και για την ισορροπία των κινδύνων για τη σταθερότητα των τιμών στη ζώνη του ευρώ. Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα στο πλαίσιο της εντολής που έχει λάβει».
Καμία ανησυχία στην Αθήνα
Το κυβερνητικό στρατόπεδο μετά την απόφαση της ΕΚΤ διατηρεί την ψυχραιμία του, θεωρώντας πως πρόκειται για κίνηση συμβολικού επιπέδου. Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν πως κινούμαστε γρήγορα για την επίτευξη συμφωνίας προκειμένου να αποκατασταθεί η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος. 
Λίγο πριν το Eurogroup
Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ δεν διευκρινίζει από πότε θα ισχύσει το νέο αυστηρότερο καθεστώς που αποφάσισε σήμερα. Επομένως δεν μπορεί να προσδιοριστεί και το πότε θα αρχίσει να υπάρξει μεγαλύτερη πίεση στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.
Να σημειώσουμε πως η απόφαση αυτή, πάρθηκε λίγες ώρες πριν τη διεξαγωγή του Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη (07/07) στις 14.00 (ώρα Ελλάδος).
Υπενθυμίζουμε πως η Bundesbank έχει επανειλημμένα ζητήσει την αυστηροποίηση των απαιτήσεων για τα εχέγγυα (collaterals) για τον ELA, μια κίνηση που θα δυσκόλευε την κατάσταση για την Ελλάδα και τις τράπεζές της.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: