Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

ΥΠΑΠΕΝ: Κανένας κίνδυνος για τις αγροτικές επιδοτήσεις

Τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τις αγροτικές επιδοτήσεις έδωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Β. Αποστόλου, αποκαλύπτοντας παράλληλα την πλήρη πρόταση - "ταφόπλακα" των δανειστών για τον αγροτικό τομέα και απαντώντας στην κινδυνολογία και στο κλίμα διχασμού που καλλιεργείται, ιδιαίτερα από τη Ν.Δ., και στον αγροτικό κόσμο, ενόψει του δημοψηφίσματος της ερχόμενης Κυριακής.
Όπως επισήμανε, "επειδή η κινδυνολογία όσων θέλουν να συνεχίσει η χώρα να βαδίζει την καταστροφική οδό των Μνημονίων έφτασε τώρα να ακουμπάει και τον αγροτικό τομέα και επειδή επιχειρείται η τρομοκράτηση των αγροτών με αναφορές σε δήθεν κινδύνους για τις αγροτικές επιδοτήσεις, οφείλω να ξεκαθαρίσω υπεύθυνα τα εξής:
1) Το χρονοδιάγραμμα πληρωμών στον αγροτικό τομέα, είτε πρόκειται για τις ενισχύσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, είτε για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, είτε για τις πληρωμές του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, τηρείται κανονικά και οι πληρωμές γίνονται και θα γίνονται στον χρόνο τους χωρίς κανένα πρόβλημα.
2) Οι αγροτικές επιδοτήσεις αποτελούν ενισχύσεις που λαμβάνουν οι αγρότες στο πλαίσιο της ΚΑΠ της Ε.Ε. Η συμμετοχή της χώρας μας στην Ε.Ε. ούτε συζητείται ούτε διακυβεύεται από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της ερχόμενης Κυριακής. Η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα, ισότιμος εταίρος της Ε.Ε., και θα συνεχίσει να είναι.
3) Οι Έλληνες αγρότες γνωρίζουν ότι το μοναδικό ερώτημα στο δημοψήφισμα της Κυριακής αφορά την αποδοχή ή την απόρριψη της πρότασης των δανειστών που, ειδικά με όσα προβλέπει για τον αγροτικό τομέα, αποτελεί ταφόπλακα για το παρόν και το μέλλον τους. Θα πουν, λοιπόν, ένα βροντερό και περήφανο Όχι, ανοίγοντας τον δρόμο για ένα καλύτερο αύριο".
Τα "non paper" της Ν.Δ.
Στο ευρύτερο κλίμα διχασμού που καλλιεργεί η Ν.Δ., με τις γνωστές παραπλανητικές "αλήθειες", την κινδυνολογία και τους λεονταρισμούς, κυκλοφορεί τις τελευταίες ημέρες "non paper" σε αγροτικές οργανώσεις και αγροτικά στελέχη της περιφέρειας, υπέρ του Ναι στο δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής.
Με δύο έγγραφα, ένα υπό τον τίτλο "η αλήθεια για τη φορολόγηση των αγροτών" κι ένα ακόμα που απευθύνεται στα αγροτικά στελέχη, προαναγγέλλει ολέθριες συνέπειες, εθνική καταστροφή, μετατροπή της χώρας σε υποανάπτυκτη, πορεία στον γκρεμό κ.τ.λ.
Υπεραμύνεται της ΚΑΠ και αναφέρεται στον κίνδυνο απώλειας ευρωπαϊκών ενισχύσεων, που θα καταστήσει τα αγροτικά προϊόντα παντελώς μη ανταγωνιστικά σε σχέση με ανεπτυγμένα και υπανάπτυκτα κράτη και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις μη βιώσιμες και μη ανταγωνιστικές, υποστηρίζοντας ότι οι παραγωγοί "θα αφεθούν στο έλεος του Θεού, λόγω έλλειψης ρευστότητας" για να καλέσει τον αγροτικό κόσμο να πει το μεγάλο Ναι.
Σχετικά με τη φορολόγηση, φτάνει να ισχυρίζεται ότι με δόλο ο ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε τις προτάσεις του προς τους "θεσμούς" για φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος με 26%, ενώ αναφέρεται στη δική της "επιτυχία", όταν την άνοιξη 2013 η πρόταση της τότε κυβέρνησης σε εκείνη τη διαπραγμάτευση "επικράτησε" με φορολογία στο 13%...
Αίσθηση δε προκαλεί ότι πλέον η Ν.Δ. εμφανίζεται και ως "αντιμνημονιακή", καθώς αναφέρει: "αντί να σχίσουν μάλιστα με ένα νόμο τα Μνημόνια, αποκρύπτουν την πρότασή τους για ένα νέο Μνημόνιο 8 δισ. υπέρμετρης φορολογίας, οδηγώντας τη χώρα σε δημοψήφισμα που τη θέλει εκτός Ευρώπης"...
"Ο κ. Σαμαράς συνειδητά ψεύδεται"
Έκκληση στους αγρότες να μην παρασυρθούν από το ψευδέστατο δίλημμα "Ναι στην Ευρώπη" έκανε με σχετική του δήλωση στην "Αυγή" ο Β. Αποστόλου. Όπως τόνισε, από τη στιγμή που το 55% του εισοδήματος των αγροτών προέρχεται από κοινοτικούς πόρους, εμείς θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη για να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ.
Απαντώντας στην κινδυνολογία περί απώλειας κοινοτικών πόρων επισήμανε: "ο κ. Σαμαράς συνειδητά ψεύδεται", καθώς στις αγροτικές ενισχύσεις και στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) δεν μπορεί να υπάρξει καμία απολύτως συνέπεια για τους παρακάτω λόγους:
Από τη στιγμή που το ΠΑΑ το χρησιμοποιεί μια χώρα, δεν υπάρχει κανονιστικό πλαίσιο, το οποίο να δίνει το δικαίωμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αρνηθεί τη συμμετοχή της στα έργα, όσα έγιναν και όσα πρόκειται να γίνουν.
Εμείς που καταβάλλουμε τις ενισχύσεις πρώτα έχουμε σχετική σύμβαση με το τραπεζικό ίδρυμα και αργότερα η Ε.Ε. μας τις δίνει, πράγμα που δεν μπορεί να αρνηθεί να κάνει, ούτε μπορεί να γίνει κατάσχεση εις χείρας τρίτου, γιατί δεν είναι ομοειδής απαίτηση.
Ιδού τα μέτρα - "ταφόπλακα"
Σχετικά με τα μέτρα που περιλαμβάνει η πρόταση των δανειστών αναφορικά με τον αγροτικό τομέα, ο Β. Αποστόλου επισήμανε ότι από την ελληνική κυβέρνηση ζητήθηκε να αποδεχτεί τα παρακάτω μέτρα:
1. Εξομοίωση της φορολογίας των αγροτών με τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις.
2. Αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από 13 % σε 26%.
3. Αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 27,5% στο 100%.
4. Κατάργηση της απαλλαγής από φόρο των επιδοτήσεων για ποσό έως 12.000 ευρώ.
5. Κατάργηση της επιστροφής για τον φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους αγρότες.
6. Μείωση στο μισό της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης για τον προϋπολογισμό του 2016.
7. Αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος.
8. Τριπλασιασμός εισφορών στον ΟΓΑ.
9. Αύξηση ΦΠΑ αγροτικών εφοδίων στο 23% από 13%.
10. Αύξηση του ΦΠΑ συσκευασμένων αγροτικών προϊόντων στο 23%.

Αντιγόνη Ζούντα 
Πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: