Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Από τη μια πόρτα μπήκαν, από την άλλη βγήκαν...

Τις υποχρεώσεις σε ΕΚΤ και ΔΝΤ ξεκίνησε να αποπληρώνει από σήμερα η χώρα με τα 7 δισ. ευρώ του δανείου-γέφυρα που πήρε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM).
Το ποσό αυτό κατατέθηκε στον ειδικό λογαριασμό που διατηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ θα επιστραφεί στους επόμενους τρεις μήνες που θα έχει εγκριθεί η αποδέσμευση της πρώτης δόσης από το νέο δάνειο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).
Τα λεφτά του μίνι δανείου κατευθύνθηκαν ήδη για την κάλυψη:
♦Της ληξιπρόθεσμης οφειλής που έχει η Αθήνα προς το ΔΝΤ ύψους 2 δισ. ευρώ.
♦Των ελληνικών ομολόγων ύψους 3,5 δισ. ευρώ που έληγαν σήμερα και βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).
♦Τόκους 900 εκατ. ευρώ.
♦Να σημειωθεί ότι τα λεφτά αυτά δεν επαρκούν για τις υπόλοιπες χρηματοδοτικές ανάγκες που έχει η χώρα τον Αύγουστο και απαιτούν τη χορήγηση νέας «ένεσης» ρευστού από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό.
♦500 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Τον επόμενο μήνα η χώρα μας καλείται να καλύψει υποχρεώσεις ύψους 5 δισ. ευρώ, με κυριότερες τα 3,2 δισ. ευρώ για τα ελληνικά ομόλογα της ΕΚΤ που λήγουν στις 20 Αυγούστου και τα 500 εκατ. ευρώ για τόκους.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: