Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Προστασία της πρώτης κατοικίας

Με απόφαση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, οι τράπεζες θα συνεχίσουν να παρέχουν προστασία στην πρώτη κατοικία δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς μέχρι το τέλος του 2015. Την ίδια ώρα την αναστολή διενέργειας πλειστηριασμών, κατασχέ
σεων, εξώσεων και προσωπικών κρατήσεων, από 21 Ιουλίου έως 31 Ιουλίου, αποφάσισε η κυβέρνηση.
Οι ελληνικές τράπεζες παρατείνουν την προστασία της πρώτης κατοικίας τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου ενώ με κοινή υπουργική απόφαση που υπογράφουν ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ν. Παρασκευόπουλος και ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, προβλέπεται η αναστολή από 21 Ιουλίου 2015 έως 31 Ιουλίου 2015 της διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης, ιδίως η διενέργεια πλειστηριασμών, κατασχέσεων, αποβολών (εξώσεων) και προσωπικών κρατήσεων.
Για το ίδιο χρονικό διάστημα αναστέλλεται η υποχρέωση έκδοσης και κατάθεσης, εκ μέρους των δικηγόρων ή των διαδίκων, γραμματίων καταβολής, δικαστικών ενσήμων, εισφορών, ή άλλων, πάσης φύσης, παραβόλων και εξόδων σχετικά με την άσκηση και εκδίκαση ενδίκων βοηθημάτων και ενδίκων μέσων ενώπιον δικαστικών αρχών ή την εκπροσώπηση από συνήγορο ενώπιον αυτών.
Εν τω μεταξύ, σχετικά με το επίδικο ζήτημα των πλειστηριασμών κυβερνητικές πηγές σημειώνουν τα εξής:
  • Ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας θα τεθεί σε ισχύ από την 1/1/2016.
  • Έως τότε θα έχει ψηφιστεί από την Βουλή διάταξη για την αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, που θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο για την ρύθμιση των κόκκινων δανείων.
  • Η εκκαθάριση των επιχειρήσεων που έχουν ήδη πτωχεύσει, θα γίνει με τον ισχύοντα νόμο.
  • Μέχρι την έναρξη ισχύος του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ή κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαπραγμάτευσης για βελτιώσεις και τροποποιήσεις.
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: