Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Το ελληνικό χρέος φοβίζει την Τράπεζα της Αγγλίας

«Η όλο και βαθύτερη κρίση στην Ελλάδα αποτελεί κίνδυνο για τη σταθερότητα του βρετανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος». Αυτό αναφέρει η Εκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που δημοσιοποίησε χθες η Τράπεζα της Αγγλίας. Την ίδια στιγμή υπογραμμίζει ότι η προοπτική έχει επιδεινωθεί, καθώς «οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την Ελλάδα άρχισαν να αποκρυσταλλώνονται τις τελευταίες ημέρες, ενώ και η προοπτική έχει επιδεινωθεί».
Το κορυφαίο πιστωτικό ίδρυμα της Γηραιάς Αλβιώνας επισημαίνει επίσης ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις και πως είναι σε ετοιμότητα, για την περίπτωση που βαθύνει ακόμη περισσότερο η κρίση στην Ελλάδα, ώστε να βοηθήσει βρετανικές επιχειρήσεις που θα πληγούν άμεσα. Αν και αυτό που ανησυχεί περισσότερο την Τράπεζα της Αγγλίας είναι η μετάδοση της κρίσης σε άλλες περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης, όπου η έκθεση των βρετανικών χρηματοπιστωτικών οργανισμών είναι πολλαπλάσια από ό,τι στην Ελλάδα.
Παράλληλα, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ανανέωσε για μια ακόμη φορά την ταξιδιωτική του οδηγία για τη χώρα μας, δίνοντας ακόμη πιο λεπτομερείς συμβουλές σε όσους Βρετανούς αντιμετωπίσουν άμεσα προβλήματα από την έλλειψη ρευστότητας στην Ελλάδα.
Ενώ, μετά το BBC, και η ιστοσελίδα της εφημερίδας Guardian καλεί τους αναγνώστες της να καταθέσουν την εμπειρία τους από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Μάλιστα, η εν λόγω πρόσκληση είναι γραμμένη και στα ελληνικά.
Με αυτά και με τα άλλα, αίσθηση έχει προκαλέσει το κύριο άρθρο της εφημερίδας Times, που κάνει λόγο για «ριζοσπαστικό λάθος» και τονίζει ότι τα υπόλοιπα αριστερά κόμματα της Ευρώπης θα πρέπει να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους την πανωλεθρία της Ελλάδας. Το άρθρο ασκεί έντονη κριτική στον Ελληνα πρωθυπουργό, χαρακτηρίζοντας την πρότασή του δημαγωγική. Παράλληλα δε, υπογραμμίζει πως η άποψη ότι μπορεί να αυξηθεί το βιοτικό επίπεδο με την προσέλκυση εθνικιστικών αντιλήψεων και καταγγελίας του καπιταλισμού δεν είναι απλά κακή, είναι λάθος, αν κάποιος δει το παράδειγμα της Ελλάδας. 
«Να φύγει η κυβέρνηση» 
Το κλίμα επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο μετά τις δηλώσεις Γερμανού πολιτικού των Συντηρητικών, ο οποίος δήλωσε στους Times πως δεν πρόκειται να δοθεί ούτε ένα σεντς από τη νέα δανειακή σύμβαση, αν επικρατήσει το «ναι» στο δημοψήφισμα και δεν φύγουν από την εξουσία οι κ. Τσίπρας και Βαρουφάκης. «Δεν πρόκειται να δώσω τα χρήματα των φορολογουμένων στην Ελλάδα, χωρίς έναν αξιόπιστο εταίρο απέναντι μας που θέλει να κάνει το καθήκον του», είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός πολιτικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: