Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Η επιστροφή των τραπεζών σε χέρια ιδιωτών προτεραιότητα της κυβέρνησης

Πως θα ρυθμιστούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Για τον τραπεζικό κλάδο, η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προβλέπει παρεμβάσεις - μεταρρυθμίσεις σε έξι βασικούς άξονες.
Ιδιωτικές τράπεζες επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση, όπως αποτυπώνεται ξεκάθαρα στην πρόταση που απέστειλε στους δανειστές το βράδυ της Πέμπτης.
Όπως επισημαίνεται στην πρόταση της Αθήνας, είναι αναγκαία η επιστροφή των ελληνικών τραπεζών σε χέρια ιδιωτικών, μέσω προσέλκυσης διεθνών στρατηγικών επενδυτών, αλλά και μέσω εφαρμογής ενός βιώσιμου μοντέλου χρηματοδότησης σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Υπενθυμίζεται εδώ πως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) εξακολουθεί να κατέχει το 67% της Τράπεζας Πειραιώς, το 66% της Alpha Bank, το 57% της Εθνικής Τράπεζας και το 35% της Eurobank.
Αναλυτικότερα, για τον τραπεζικό κλάδο, η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προβλέπει παρεμβάσεις - μεταρρυθμίσεις σε έξι βασικούς άξονες.
Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να υιοθετήσει:
  • βελτιωτικές τροποποιήσεις στην υπάρχουσα νομοθεσία για τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια, με στόχο την κάλυψη του συνόλου των δανειοληπτών.
  • βελτιωτικές τροποποιήσεις στην υπάρχουσα νομοθεσία που αφορά στα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια.
Στόχος είναι να συσταθεί μηχανισμός μέσω του οποίου θα διαχωρίζονται οι στρατηγικής φύσεως ασυνεπείς από τους καλή τη πίστη δανειολήπτες.
Ταυτόχρονα θα απλοποιούνται και θα ενισχύονται οι διαδικασίες, με στόχο την υιοθέτηση μέτρων για την αντιμετώπιση και διαχείριση του μεγάλου όγκου των υποθέσεων.
  • βελτιωτικές τροποποιήσεις για την ενίσχυση του δικαστικού πλαισίου, σε ό,τι αφορά την εκδίκαση υποθέσεων μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων.
  • βελτιωτικές τροποποιήσεις  στη νομοθεσία που θα καθιερώνει κατοχυρωμένο επάγγελμα διαχειριστών μη εξυπηρετούμενων δανείων (regulated profession of insolvency administrators).
Δεν θα υπάρχει περιορισμός για συγκεκριμένο επάγγελμα, ενώ θα βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με τη διασυνοριακή εμπειρία.
  • ολοκληρωμένη στρατηγική για το τραπεζικό σύστημα.
Η εν λόγω στρατηγική θα βασιστεί πάνω σε έγγραφο του 2013, θα λάβει υπόψιν της το νέο περιβάλλον και τις υφιστάμενες συνθήκες του τραπεζικού συστήματος και θα έχει στόχο την επιστροφή των τραπεζών στα χέρια των ιδιωτών, μέσω προσέλκυσης διεθνών στρατηγικών επενδυτών και μέσω ενός βιώσιμου μοντέλου χρηματοδότησης σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
  • μια συνολική στρατηγική για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η οποία θα καταρτιστεί με τη συνδρομή στρατηγικού συμβούλου.
Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: