Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Στρατηγική... απελπισίας

Αλγεινή εντύπωση και πλείστα ερωτηματικά προκαλεί το τετρασέλιδο έγγραφο που, σύμφωνα με πληροφορίες, διακινείται στις τάξεις της ΝΔ αναφορικά με την τακτική που πρέπει να ακολουθήσει το κόμμα, τα στελέχη του και το μετωπικό σχήμα υπέρ του «Ναι» στο δρόμο προς την κάλπη του δημοψηφίσματος.
Το εν λόγω έγγραφο δίνει μάλιστα οδηγίες για την σύνθεση των τηλεοπτικών πάνελ, ενώ ερωτηματικά προκαλεί ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει τις δημοσκοπήσεις και τα «επιθυμητά» αποτελέσματά τους. 
Το έγγραφο τιτλοφορείται «Σημείωμα Στρατηγικής για το Δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου» και σε αυτό αναφέρεται:
«Επισημαίνουμε ότι η μεγάλη μάζα των πολιτών που μπορεί να μεγαλώσει και να κατοχυρώσει με μία ισχυρή πλειοψηφία την επιλογή του ΝΑΙ, είναι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Απευθυνόμαστε κυρίως σε αυτούς.
»Επισημαίνουμε τη διεθνή απομόνωση της χώρας και το γεγονός ότι χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα παίρνουν σαφής αποστάσεις από τις επιλογές της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό, τόσο ο πολιτικός μας λόγος, όσο και οι συμβολισμοί της επικοινωνίας μας πρέπει να είναι τέτοιοι που να πείθουν, αλλά κυρίως να ακούγονται. Δεν τους πείθουν στελέχη της μνημονιακής ΝΔ. Δεν τους ακούνε καν. 
»Καλούνται δε τα στελέχη να υιοθετήσουν την εξής τακτική: «Δεν είναι η ώρα να αποδείξουμε ότι το σενάριο της αριστερής παρένθεσης ήταν σωστό, ούτε να πάρουμε τη ρεβάνς των χαμένων εκλογών του Ιανουαρίου. Το δημοψήφισμα έχει εθνικό και όχι κομματικό χαρακτήρα». 
Στο έγγραφο δίνονται επίσης «οδηγίες» για τις τηλεοπτικές αναμετρήσεις
«Είναι προτιμότερο στα τηλεπαράθυρα να αντιπαρατίθενται στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με δημοσιογράφους ή εκπροσώπους παραγωγικών φορέων κ.α., όχι με στελέχη της ΝΔ. Όσο δημιουργούνται δίπολα κομματικά, χάνουμε το δίκιο μας και μαζί και τις εντυπώσεις».
Ιδιαίτερα προβληματικά είναι όμως τα όσα αναφέρονται για τις δημοσκοπήσεις.
«Γι’ αυτό, στο βαθμό που είναι δυνατό, θα πρέπει η δημοσκοπική/κοινωνική δυναμική υπέρ του ΝΑΙ να αποτυπωθεί κλιμακούμενη από τις εταιρείες μετρήσεων, να φανεί δηλαδή ότι υπάρχει μία δυναμική – ρεύμα υπέρ του ΝΑΙ, η οποία είναι σταθερή. Όχι όμως με ομοειδή ποσοστά, γιατί ο κόσμος παραμένει καχύποπτος απέναντι στους δημοσκόπους. Τους θεωρεί κομμάτι του συστήματος».
Και συνεχίζει λέγοντας ότι «την Παρασκευή 3/7, που είναι και η τελευταία μέρα που επιτρέπεται βάσει νόμου να δημοσιευθούν μετρήσεις, θα πρέπει να αποτυπώνεται μία καθολική υπεροχή του ΝΑΙ, που δεν θα χωρεί αμφισβήτηση, χωρίς όμως να δημιουργεί και επανάπαυση. Μία διαφορά που θα κυμαίνεται από 5 έως 10 μονάδες ανάλογα με την εταιρεία. Σημειώνουμε ότι σε ανάλογα δημοψηφίσματα στο εξωτερικό το ΝΑΙ συνήθως υποαντιπροσωπεύεται». 
Τέλος επισημαίνει ότι πρέπει να αποφευχθεί το ερώτημα: «Ποιός φταίει για το γεγονός ότι έκλεισαν οι Τράπεζες;».
«Εκεί οι απόψεις του κόσμου είναι μοιρασμένες, το ζήτημα είναι τεχνικό και εξηγείται πολύ δύσκολα» αναφέρει ο συντάκτης του σημειώματος και αντιτείνει ότι πρέπει να «απευθύνουμε στους πολίτες το απλό ερώτημα: «ΜΕ ΠΟΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ;». 

Συντάκτης: Νίκος Σβέρκος 

Δεν υπάρχουν σχόλια: