Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

«Το Grexit παραμένει το πιο πιθανό αποτέλεσμα μιας θλιβερής διαδικασίας»

«Εάν η οικονομία δεν "συμπεριφερθεί" διαφορετικά απ' ότι στο παρελθόν, θα παγιδευτεί σε έναν φαύλο κύκλο» γράφει ο Βόλφγκανγκ Μινχάου στους Financial Times, υποστηρίζοντας ότι ήταν κρίσιμο λάθος εκ μέρους του Έλληνα πρωθυπουργού να απορρίψει το «σχέδιο Β» του Γ.Βαρουφάκη. 
«Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα έπρεπε ποτέ να διορίσει τον Γιάνη Βαρουφάκη ως υπουργό του επί των Οικονομικών. 'Η θα έπρεπε να τον είχε ακούσει και να τον είχε διατηρήσει στο αξίωμα. Αντίθετα ο Έλληνας πρωθυπουργός επέλεξε τη χειρότερη από όλες τις επιλογές. Ακολούθησε τη συμβουλή του κ. Βαρουφάκη να απορρίψει την πρόταση των πιστωτών- μέχρι την περασμένη εβδομάδα. Αλλά ενώ το έκανε αυτό, ο κ.Τσίπρας διέπραξε ένα κρίσιμο λάθος, απορρίπτοντας το 'σχέδιο Β' του Βαρουφάκη για την περίπτωση που οι τράπεζες της χώρας έκλειναν: την άμεση υιοθέτηση ενός παράλληλου νομίσματος- IoU's, που θα εξέδιδε το ελληνικό κράτος σε ευρώ.
»Ένα παράλληλο νόμισμα θα επέτρεπε στους Έλληνες να πληρώνουν για τις καθημερινές συναλλαγές τους, όταν οι αναλήψεις θα περιορίζονταν στα 60 ευρώ την ημέρα. Η ολική κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος θα είχε αποφευχθεί», υποστηρίζει ο γνωστός αρθρογράφος. 
Αλλά επειδή ο Α. Τσίπρας δεν ακολούθησε αυτή τη λύση ούτε καμία άλλη, προτιμώντας να συνθηκολογήσει, δεν ήταν πλέον σε θέση να επιλέξει ούτε το Grexit, υποστηρίζει ο Μινχάου και εξηγεί:
«Η οικονομική προϋπόθεση για μια ομαλή αναχώρηση (από το ευρώ) θα ήταν ένα πρωτογενές πλεόνασμα και ένα αντίστοιχο πλεόνασμα στον ιδιωτικό τομέα. Η Ελλάδα δεν έχει αποθέματα σε συνάλλαγμα. Εάν οι Έλληνες υιοθετούσαν πάλι την δραχμή, θα έπρεπε να πληρώνουν για όλες τις εισαγωγές τους με το συνάλλαγμα που θα κέρδιζαν από τις εξαγωγές τους. Αυτές οι ελάχιστες προυποθέσεις υπήρχαν τον Μάρτιο, αλλά όχι τον Ιούλιο.
»Έτσι, όπως έκαναν και οι προκάτοχοι του, ο κ.Τσίπρας κατέληξε με άλλη μια εξαιρετικά άθλια συμφωνία. Και αυτή πάσχει από τις ίδιες θεμελιώδεις ατέλειες, όπως και οι προηγούμενες, πράγμα που με κάνει να συμπεραίνω ότι το Grexit τελικώς, θα είναι το πιθανότερο αποτέλεσμα.
»Είναι τρεις οι βασικοί τρόποι που μπορεί να συμβεί αυτό.
»Ο πρώτος είναι απλώς να μην ολοκληρωθεί ποτέ η συμφωνία. Ολα όσα συμφωνήθηκαν την περασμένη εβδομάδα είναι για να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, συν μια ενδιάμεση χρηματοδότηση. Μια συμφωνία μπορεί να αποτύχει διότι και οι βασικοί συμμετέχοντες την αντιμετωπίζουν και οι ίδιοι με σκεπτικισμό. 
»Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λέει ότι θα κρατήσει την προσφορά του για ένα Grexit στο συρτάρι του για την περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν. Ο κ.Τσίπρας αποκήρυξε την συμφωνία κάποιες φορές μέσα στην εβδομάδα. Και το ΔΝΤ μας λέει ότι οι αριθμοί δεν βγαίνουν και ότι δεν θα συμμετάσχει ένα δεν υπάρξει μείωση του χρέους.
»Οι Γερμανοί έχουν αρνηθεί οποιαδήποτε συζήτηση για το θέμα, επικαλούμενοι κάποιους χαλκευμένους κανονισμούς, σύμφωνα με τους οποίους οι χώρες της ευρωζώνης δεν μπορούν να χρεοκοπούν. Πρόκειται για νομικές ασυναρτησίες, αλλά υποθέτω ότι ο σκοπός είναι να μπουν νέες κόκκινες γραμμές στις διαπραγματεύσεις
»Το ένστικτο μου λέει ότι τελικώς θα παρουσιάσουν μια συμφωνία, αλλά αυτό θα γίνει- όπως πάντα- με δυσβάσταχτη παράπλευρη καταστροφή: λιγότερη ελάφρυνση του χρέους από ότι χρειάζεται και περισσότερη λιτότητα από αυτή που μπορεί να αντέξει η Ελλάδα. 
»Ενα πιο πιθανό σενάριο Grexit είναι να συμφωνηθεί ένα πρόγραμμα και μετά να αποτύχει. Η κυβέρνηση στην Αθήνα μπορεί να εφαρμόσει όλα τα μέτρα που απαιτούν οι πιστωτές, αλλά η οικονομία θα δεν θα μπορέσει να ανακάμψει και οι στόχοι του χρεους θα είναι άπιαστοι. Ο κ.Τσίπρας ήδη συμφώνησε από την περασμένη εβδομάδα ότι εάν προκύψει μια τέτοια κατάσταση, θα επιβάλει περισσότερη λιτότητα.
»Επομένως, εάν η οικονομία δεν "συμπεριφερθεί" με πολύ διαφορετικό τρόπο από ότι στο παρελθόν, θα παραμείνει παγιδευμένη σε ένα φαύλο κύκλο για πολλά χρόνια ακόμα. Σε αυτό το σημείο ο κ.Τσίπρας, ή ο διάδοχός του, θα πρέπει να αποδεχθεί την ήττα του και να καταλήξει σε ένα διαπραγματεύσιμο Grexit ως την λιγότερη επώδυνη λύση.
»Το Grexit μπορεί επίσης να επιβληθεί και από τους πιστωτές.
»Για μένα το πιο πιθανό σενάριο Grexit είναι τελείως διαφορετικό. Ο Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το άφησε να εννοηθεί στη συνέντευξη που έδωσε στους Financial Times την περασμένη εβδομάδα, όταν είπε ότι αισθάνεται «κάτι επαναστατικό» στον αέρα. Έχει εντοπίσει κάτι.
»Το πιο πιθανό σενάριο Grexit για μένα είναι μέσω μιας επανάστασης. Μέσα σε τρία χρόνια, δεν θα εκπλαγώ να δω τον κ.Τουσκ και τους ομολόγους του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να βρεθούν αντιμέτωποι με την ανάγκη λήψης ακόμα πιο δραστικών μέτρων για να δαμάσουν την κρίση. 
»Η Ελλάδα δεν είναι ακόμα στο σημείο αυτό της επανάστασης- παρά τα οκτώ χρόνια της ύφεσης. Οι δημοσκοπήσεις ακόμα δείχνουν ότι η πλειοψηφία είναι υπέρ του ευρώ.
»Στην πραγματική ζωή ο κόσμος διαλέγει μεταξύ ενός μικρού αριθμού πολιτικών εναλλακτικών, που πιστεύει ότι είναι η λιγότερο χειρότερη λύση για την οικονομία.
»Ψήφισαν τον κ.Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο διότι πίστεψαν ότι τα άλλα κόμματα απέτυχαν. Εάν αποτύχει και ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είναι βέβαιο ότι θα κάνει, οι Έλληνες δεν θα έχουν άλλες δημοκρατικές επιλογές. 
»Μπορεί ο κ.Τσίπρας να αποφύγει ακόμα και τώρα την καταστροφή; Εάν γίνουν πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, μπορεί να τις κερδίσει και να αναβιώσει το σχέδιο του κ. Βαρουφάκη για παράλληλο νόμισμα, σε κάποια φάση. Αλλά πιστεύω ότι αυτή η στιγμή έχει φύγει πια, μαζί με τον εμπνευστή της.
»Η διαίσθηση μου είναι ότι ο κ. Τσίπρας θα διεξάγει μια θορυβώδη πολιτική εκστρατεία με μπόλικη ρητορική κατά των πιστωτών, αλλά μετά θα συμφωνήσει με ό,τι του ζητήσουν και θα ακολουθήσει το πρόγραμμα στην δραματική κλιμάκωση του». 

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: