Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Πρώτοι στην ψυχολογική κακοποίηση παιδιών

Τα πρωτεία στην ψυχολογική κακοποίηση των παιδιών κατέχει η Ελλάδα, ενώ αύξηση παρατηρείται και στα φαινόμενα σεξουαλικής κακοποίησης, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το Σωματείο ΕΛΙΖΑ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κακοποίησης του Παιδιού.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν σημαντικά ευρήματα της τελευταίας πενταετίας για την κακοποίηση των παιδιών στην Ευρώπη και την Ελλάδα, με τον πρεσβευτή του ΕΛΙΖΑ, σκηνοθέτη και ηθοποιό Σωκράτη Αλαφούζο να παρουσιάζει με τον δικό του μοναδικό τρόπο το θέμα της κακοποίησης των παιδιών μέσα από την προβολή της πολυβραβευμένης ταινίας του μικρού μήκους "Between Black and White".
Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία της δρ. Αλεξάνδρας Σολδάτου, παιδιάτρου, επίκουρης καθηγήτριας Iατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, τα παιδιά κάτω των 3 ετών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές κακώσεις, με το 70% των θανάτων λόγω κακοποίησης να αφορούν αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Η δρ. Τίνια Απέργη, κλινική ψυχολόγος, καθηγήτρια και συντονίστρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Συμβουλευτικής Ψυχολογίας και Ψυχοθεραπείας του Deree - The American College of Greece ανέφερε ότι τα αποτελέσματα δεν είναι ενθαρρυντικά για την Ελλάδα, καθώς στην τελευταία διαβαλκανική έρευνα (2012) είχε τα πρωτεία στην ψυχολογική κακοποίηση, ενώ σχετικά με τη σεξουαλική κακοποίηση, τα στοιχεία δείχνουν ότι 1 στα 6 με 7 παιδιά θα βιώσει μια τέτοια εμπειρία κάποια στιγμή στη ζωή του, ενώ ευρωπαϊκή έρευνα του 2012 αύξησε αυτό το ποσοστό σε 1 στα 5 παιδιά.
Σημαντική επιστημονική εξέλιξη αποτελεί επίσης το γεγονός ότι για όλες τις κατηγορίες των παιδιών, η κακοποίηση, αλλά και η έκθεση και μόνο στην ενδοοικογενειακή βία ή τη διαταραγμένη οικογενειακή ζωή προκαλούν αλλοιώσεις στο DNA ήδη από την παιδική ηλικία. Συγκεκριμένα, η βία επιδρά άμεσα στην υγεία των κυττάρων, βραχύνοντας τον κύκλο ζωής τους και αυξάνοντας τις πιθανότητες για πλειάδα προβλημάτων υγείας στη μετέπειτα ζωή τους, όπως κατάθλιψη, χρήση ουσιών και κάπνισμα, παχυσαρκία, καρκίνο, διαβήτη, καρδιαγγειακή νόσο, πρόωρο θάνατο.

Πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: