Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Η κυβέρνηση δίνει άφεση αμαρτιών στο Μέγαρο Μουσικής

Μείζον πολιτικό ζήτημα εγείρει η ευνοϊκή μεταχείριση του οργανισμού από το κράτος. Τα χρέη, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, η κραυγή αγωνίας της διοίκησης και η "χαριστική" ρύθμιση που ψηφίστηκε από τη βουλή το βράδυ της Πέμπτης.
Mείζον πολιτικό και οικονομικό ζήτημα εγείρει η απόφαση της κυβέρνησης να παρατείνει την απαλλαγή του Μεγάρου Μουσικής από οποιαδήποτε φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα, την ώρα που ο χειμαζόμενος ελληνικός λαός βιώνει στο «πετσί» του και μια προς μια τις επιπτώσεις του μνημονίου.
Πρόκειται για πρόδηλη ευνοϊκή μεταχείριση του Μεγάρου Μουσικής, καθώς προκαλεί εύλογα ερωτηματικά στη δύσκολη αυτή συγκυρία η παράταση της προστασίας του οργανισμού έναντι των πιστωτών του, όταν την ίδια ώρα η εφορία μοιράζει πρόστιμα για μη διευθέτηση της μικρότερης δυνατής οφειλής και οδηγεί καθημερινά στο λουκέτο χιλιάδες μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις.
Πλέον η παράταση της απαλλαγής του Μεγάρου Μουσικής από οποιαδήποτε φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα κυρώθηκε επισήμως και από τη βουλή, καθώς περιλήφθηκε στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που ψηφίστηκε το βράδυ της Πέμπτης.
Το άρθρο 53 για την έκδοση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας στο Μέγαρο Μουσικής το καταψήφισαν τόσο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, όσο και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Άννα Βαγενά, ωστόσο «πέρασε», αφού έλαβε τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού.
Τι προβλέπει η ρύθμιση για το Μέγαρο Μουσικής
Το θέμα του Μεγάρου Μουσικής φλερτάρει με τα όρια ακόμη και της πρόκλησης, καθώς η παράταση της απαλλαγής του από οποιαδήποτε φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα ξεπερνά την ιδέα της  «προσωρινής διευκόλυνσης» για τη συνέχιση της λειτουργίας του Μεγάρου.
Ειδικότερα, βάσει της ρύθμισης που «πέρασε» από τη βουλή, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2016, ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (ΟΜΜΑ) απαλλάσσεται από την υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για όλες τις πράξεις πλην εκείνης της μεταβίβασης ακινήτου ιδιοκτησίας του.
Ταυτόχρονα, απαγορεύεται η διενέργεια πάσης φύσεως συμψηφισμού σε βάρος του ΟΜΜΑ που αφορά σε βεβαιωμένες χρηματικές απαιτήσεις του Δημοσίου ή ασφαλιστικών οργανισμών.
Αναστέλλονται, επίσης, οι κατά του ΟΜΜΑ πάσης φύσεως πράξεις διοικητικής ή αναγκαστικής εκτέλεσης.
Δεν υπολογίζονται, πλέον, τόκοι και πρόστιμα για τα χρέη του ΟΜΜΑ από καταπτώσεις εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου, ενώ παρατείνεται εκ νέου η θητεία του Δ.Σ. του Οργανισμού.
Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι του Μεγάρου
Την ώρα που το Μέγαρο «πέφτει στα μαλακά», οι εργαζόμενοί του βρίσκονται σε τροχιά κινητοποιήσεων – την περασμένη εβδομάδα πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία – διαμαρτυρόμενοι για τις μεγάλες καθυστερήσεις που σημειώνονται ως προς την καταβολή των δεδουλευμένων τους το τελευταίο εξάμηνο.
Την ίδια στιγμή, η διοίκηση του οργανισμού παρέχει διαβεβαιώσεις πως το Μέγαρο Μουσικής δεν θα κλείσει, καθώς και πως θα συνεχίσει κανονικά τη λειτουργία του.
Πνιγμένο στα χρέη το Μέγαρο
Τα χρέη του Μεγάρου Μουσικής μαζί με τους τόκους ανέρχονται σε 400 εκατ. ευρώ. Το καθαρό ποσό των χρεών ανέρχεται κοντά στα 245 εκατ. ευρώ, με το υπόλοιπο ποσό να αφορά σε αυξομειώσεις λόγω τόκων.
Όπως εξήγησε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο επικεφαλής του Μεγάρου, Ιωάννης Μάνος «Η οικονομική δυσπραγία του Μεγάρου δεν οφείλεται σε καμία περίπτωση ούτε ποτέ από τότε που ιδρύθηκε σε λειτουργικές δυσκολίες. Αν υπάρχουν οικονομικά προβλήματα, αυτά οφείλονται στα δάνεια που είχε λάβει το Μέγαρο το 2004 και το 2007, με τη στήριξη των τότε κυβερνήσεων και καθ’ υπόδειξη αυτών, προκειμένου να αποπληρώσει το δεύτερο κτιριακό συγκρότημα. Αυτή είναι η αιτία της κρίσης και όχι η λειτουργία του Μεγάρου».

Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: