Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Οι ενοικιαζόμενοι στη γαλέρα

Καταγγελίες σχετικά με τις συνθήκες εργασίας στο τηλεφωνικό κέντρο της Εθνικής Τράπεζας στο Μοσχάτο βλέπουν το φως της δημοσιότητας η μία μετά την άλλη, ύστερα από τη μαζική απόλυση 50 ενοικιαζόμενων εργαζομένων που κατήγγειλε το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας.
Στη σχετική ανακοίνωση του ΕΚΑ γίνεται λόγος για ανακύκλωση εργαζομένων, για άθλιες εργασιακές συνθήκες και επιβολή τρομοκρατικών πρακτικών στους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους από τα στελέχη της τράπεζας.
Η 43χρονη Ασημίνα Κρητικού εργαζόταν για σχεδόν ένα χρόνο στο τμήμα ληξιπρόθεσμων της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.
Με δεκαπέντε χρόνια προϋπηρεσία δούλευε οχτώ ώρες την ημέρα για 700 ευρώ σε συνθήκες κάτεργου, σύμφωνα με την περιγραφή της ίδιας:
«Είχα σύμβαση αορίστου με την ICAP. Στις 11 Δεκεμβρίου θα έκλεινα ένα χρόνο εκεί. Στις 27 Οκτωβρίου έκανα χρήση της γονικής άδειας που δικαιούμαι.
»Δύο μέρες αργότερα πήγα κανονικά στη δουλειά και ενώ η τράπεζα μου είχε δώσει το πρόγραμμα του Νοεμβρίου, στο σχόλασμα έλαβα τηλεφώνημα από την ICAP με το οποίο με ενημέρωσαν ότι έπρεπε να πάω την επομένη για ένα ζήτημα» δηλώνει στην «Εφ.Συν.».
Το «ζήτημα» αποδείχτηκε ότι ήταν η καταγγελία της σύμβασης εργασίας της, ενώ οι λόγοι που επικαλέστηκαν από την εταιρεία ήταν ότι δεν έλεγε ακριβώς τα λόγια του σεναρίου στους πελάτες και ότι απασχολούσε τον προϊστάμενό της πολλές φορές!
«Την ίδια μέρα έμαθα ότι απέλυσαν τηλεφωνικά πολλούς συναδέλφους ακόμη. Καθώς δεν είχα κλείσει ένα χρόνο, δεν μου έδωσαν αποζημίωση, ενώ το επίδομα αδείας και Χριστουγέννων θα μου το εξοφλήσουν στα τέλη Νοεμβρίου. Δεν είναι τυχαία η απόλυσή μου, καθώς εδώ και ένα μήνα έχει ξεκινήσει ήδη η εκπαίδευση νέου προσωπικού», μας λέει και προσθέτει ότι είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας.
Την ίδια εικόνα μάς μεταφέρει και η Κ. (τα στοιχεία της βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας) που εργαζόταν στο ίδιο τηλεφωνικό κέντρο.
Η Κ. δούλευε για 530 ευρώ τον μήνα, επί έξι ώρες την ημέρα και με ελαστικό ωράριο εργασίας, υπογράφοντας μηνιαίες συμβάσεις με την εταιρεία ενοικίασης εργαζομένων Mellon για έναν ολόκληρο χρόνο.
Η Κ. μας ενημέρωσε ότι η υπογραφή των μηνιαίων συμβάσεων γινόταν πάντα με καθυστέρηση, ενώ μας μετέφερε και αυτή με τη σειρά της την εικόνα γαλέρας από το τηλεφωνικό κέντρο.
Το κάτεργο
«Υπάρχουν άνθρωποι που δούλευαν επί δέκα και δεκαπέντε χρόνια υπογράφοντας συμβάσεις ενός μήνα με τις δύο εργολαβικές εταιρείες ενοικίασης εργαζομένων, Mellon και ICAP. Πρόκειται για ένα κάτεργο όπου τα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας δηλώνουν ότι οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους προκειμένου να δικαιολογήσουν την ανακύκλωσή τους από την τράπεζα. Επικοινώνησα με τις δύο εταιρείες ζητώντας μία απάντηση, αλλά ακόμη περιμένω...» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η Μαρία Ξιφαρά, μέλος του Δ.Σ. του ΕΚΑ και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας.
Το ΕΚΑ σε σχετική ανακοίνωση απαιτεί να σταματήσουν οι «αντεργατικές πρακτικές και το απαράδεκτο καθεστώς της ενοικιαζόμενης εργασίας» και καλεί όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στη γενική πανελλαδική απεργία της 12ης Νοεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: