Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Νέο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στα 100 ευρώ ανά άγαμο ενήλικα

Στα 100 ευρώ ανά άγαμο ενήλικα, με εισόδημα 2.400 ευρώ τον χρόνο, οριοθετείται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που θα χορηγείται στην Ελλάδα, όταν στη Γερμανία το βοήθημα που λαμβάνεται μετά το πέρας του επιδόματος ανεργίας περιλαμβάνει ένα βασικό ποσό 391 ευρώ για τον άγαμο καθώς και πρόσθετα επιδόματα για την κάλυψη ειδικών αναγκών. 
Η διαπίστωση αυτή προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων που έχει στη διάθεσή της η Κομισιόν, τα οποία καταγράφηκαν ως απάντηση σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΛΑΕ κ. Νίκου Χουντή. Από τις απαντήσεις στις ίδιες ερωτήσεις προκύπτει ότι στην Ελλάδα για να ζήσει με αξιοπρέπεια ένας άγαμος ενήλικας, αρκούν 300 ευρώ το μήνα. Όμως στην Γερμανία ανέρχεται στα 1.200 ευρώ το μήνα το αντίστοιχο ποσό αξιοπρεπούς διαβίωσης!
Ξεχωριστή σημασία έχει η τοποθέτηση της Κομισιόν, συγκρίνοντας τα επιδόματα ανεργίας Ελλάδας, Γερμανίας και Ισπανίας. Όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων της ΕΕ, ενώ στην Ισπανία και τη Γερμανία το ύψος του επιδόματος ανεργίας συναρτάται από τις προηγούμενες ακαθάριστες αποδοχές, στην Ελλάδα καθορίζεται βάσει του βασικού κατώτατου μισθού ανειδίκευτου εργάτη. Ειδικότερα, όπως τονίζεται επί λέξη: ««στην Ισπανία, τα επιδόματα ανεργίας ανέρχονται στο 70% των μέσων ακαθάριστων εισοδημάτων, και μειώνονται στο 50% μετά τους πρώτους 6 μήνες ανεργίας. Στη Γερμανία, τα επιδόματα ανεργίας ανέρχονται στο 60% των προηγούμενων αποδοχών (67% για πρόσωπα με συντηρούμενα τέκνα) μετά την αφαίρεση φόρων και εισφορών.» Αντίθετα «στην Ελλάδα το επίδομα αντιστοιχεί σε κατ’ αποκοπή ποσό που αντιπροσωπεύει το 55% του βασικού κατώτατου μισθού ανειδίκευτου εργάτη και, από το 2012, ανέρχεται σε 360 ευρώ μηνιαίως.
Αναφορικά με τα επιδόματα μετά το πέρας των επιδομάτων ανεργίας η απάντηση της Κομισιόν είναι αποκαλυπτική. Ενώ στη Γερμανία, τα επιδόματα μετά το πέρας του επιδόματος ανεργίας, περιλαμβάνουν ένα βασικό ποσό 391 ευρώ για τον άγαμο καθώς και πρόσθετα επιδόματα για την κάλυψη ειδικών αναγκών, στην Ελλάδα το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα είναι μόνο 100 ευρώ. Επιπλέον, ενώ στην Ελλάδα το συνολικό ποσό των 300 ευρώ/μήνα θεωρείται αρκετό για να ζήσει αξιοπρεπώς ένας άγαμος ενήλικας, στη Γερμανία το αντίστοιχο ποσό αξιοπρεπούς διαβίωσης φτάνει τα 1200 ευρώ/μήνα! 
Στην τοποθέτησή του ο κ. Χουντής σημειώνει ότι «η κατάσταση του Έλληνα ανέργου επιδεινώνεται. Μόλις 13.598 αυτοαπασχολούμενοι έχουν λάβει επίδομα ανεργίας στα 2,5 χρόνια που βρίσκεται σε ισχύ το μέτρο, ενώ από τους 527.000 μακροχρόνια ανέργους, μόλις 17.500 επωφελούνται του επιδόματος. Είναι λοιπόν σαφές ότι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το οποίο η Κομισιόν ονομάζει «καθολικό δίχτυ ασφαλείας κατά της φτώχειας» αποτελεί πράξη ελεημοσύνης για τον Έλληνα άνεργο, αφού είναι δραματικά χαμηλότερο από το κατώφλι της φτώχειας.»

Του Βασίλη Αγγελόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: