Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Η «διαπλοκή του φτωχού»

Το κύκλωμα των εκβιασμών μέσω εντύπων και ιστοσελίδων που εξαρθρώθηκε αυτή την εβδομάδα δεν ξάφνιασε κανέναν.
Στην πραγματικότητα, αυτό που αποκαλύφθηκε για μια ακόμα φορά ήταν ότι η περίφημη «διαπλοκή» δεν περιορίζεται στους μεγιστάνες του Τύπου και των καναλιών.
Γιατί ακριβώς το ίδιο που κατηγορείται ότι έκανε η συμμορία της εφημερίδας «Ακρόπολη» είναι εκείνο που επί χρόνια διαπράττουν μέσω τραπεζών και δημόσιων έργων οι μεγαλοσχήμονες επιχειρηματίες της ενημέρωσης.
Μπορεί ο δικός τους εκβιασμός να μην είναι τόσο χοντροκομμένος, αλλά δεν παύει να ασκείται με ωμό τρόπο και να τους εξασφαλίζει τα οικονομικά ανταλλάγματα που επιθυμούν.
Μπορεί οι συναντήσεις τους με τους εκβιαζόμενους να συνοδεύονται από σαμπάνια σε πολυτελές περιβάλλον, αλλά δεν παύουν να έχουν το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο με τα ραντεβού των λούμπεν δημοσιογράφων με τους δικούς τους στόχους σε κατώτερες βαθμίδες της διοίκησης και των δημόσιων οργανισμών. Και οι απαιτήσεις τους είναι εξίσου «νόμιμες» με τις διεκδικήσεις εκείνων.
Αυτό που κάνει εντύπωση είναι το γεγονός ότι οι εκβιασμοί αυτοί συνοδεύονται κατά κανόνα με την επίκληση βαθιών «πατριωτικών» αισθημάτων. Οι πρώτοι διδάξαντες δημοσιογράφοι είναι οι ίδιοι στελέχη της μεταπολιτευτικής Ακροδεξιάς και κατά κανόνα υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής.
Είναι κι εκείνοι εκδότες και μάλιστα ίδρυσαν κι εκείνοι πολιτικά κόμματα με ακροδεξιό προσανατολισμό. Εδώ οι «εγκληματικές οργανώσεις» που διερευνά η Δικαιοσύνη συναντώνται.
Αλλά αυτές οι ταυτίσεις δεν περιορίζονται σε έντυπα και κανάλια του περιθωρίου. Την ίδια μέθοδο ακολουθούν μέσα ενημέρωσης με μεγάλη κυκλοφορία και θεαματικότητα. Μια απλή αλλά προσεκτική ανάγνωση αρκεί για να εντοπιστούν κείμενα και εκπομπές με ανοιχτό εκβιαστικό χαρακτήρα.
Και στην περίπτωση αυτή θα συναντήσουμε επίσης υποστηρικτές άμεσους ή έμμεσους της Χρυσής Αυγής και άλλων ακροδεξιών μορφωμάτων.
Η μετατροπή των μέσων ενημέρωσης σε εργαλεία εκβιασμού έχει σαφές πολιτικό πρόσημο.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: