Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Σ.ΕΚ.Α.: Να στηριχτούν οι αρχαιολόγοι και όχι οι εργολάβοι

Πατώντας στο έδαφος της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας των αρχαιολόγων, οι κύριοι και οι ανάδοχοι των έργων (στα οποία απαιτείται η παρουσία αρχαιολόγων), όσο και οι εμπλεκόμενοι εργολάβοι, εμφανίζονται ολοένα και πιο απρόθυμοι να συνεργαστούν με τους έκτακτους αρχαιολόγους, να συμφωνήσουν και να καταβάλλουν τους προβλεπόμενους μισθούς, να διασφαλίσουν πλαίσιο και όρους εργασιών που θα προστατεύσει τις αρχαιότητες αλλά και τους εργαζομένους.
Μάλιστα, συνδιαλεγόμενοι με τις οικείες Εφορείες Αρχαιοτήτων, οι εργολάβοι δεν διστάζουν να ζητήσουν από αυτές να υποδείξουν άλλους (πιο οικονομικούς) συμβασιούχους αρχαιολόγους, δηλαδή αρχαιολόγους που, υπό την πίεση της οικονομικής συγκυρίας, θα αποδεχτούν να εργαστούν με αμοιβή μικρότερη της νόμιμης. Οι εργολάβοι, δηλαδή, ζητούν τη συνεργασία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στην παράκαμψη και αντικατάσταση των συναδέλφων εκείνων που αγωνίζονται να προστατέψουν το δικαίωμά τους στην αξιοπρεπή εργασία. Οι έκτακτοι αρχαιολόγοι δεν ζητούν κάτι περισσότερο από το νόμιμο, οι εργολάβοι όμως, συγκαλυμμένα είτε ολοφάνερα, αμφισβητούν και επιχειρούν να παραβιάσουν τα δικαιώματα των εκτάκτων αρχαιολόγων.
Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων καλεί τους προϊσταμένους των Εφορειών καθώς και τους αρχαιολόγους που είναι υπεύθυνοι αρχαιολογικών περιοχών, να στηρίξουν τους έκτακτους αρχαιολόγους στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν τους προβλεπόμενους όρους και προϋποθέσεις της εργασίας τους, καθώς και τις νόμιμες απολαβές τους, σύμφωνες με τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των εκτάκτων αρχαιολόγων ή τους όρους της αυτεπιστασίας, ανάλογα με το έργο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: