Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

Πρωτοποριακή μέθοδος για αποκατάσταση τετραπληγικών

Μια πρωτοποριακή μέθοδος, που αναπτύχθηκε στην Α’ Ορθοπεδική Κλινική του ΑΠΘ και εφαρμόζεται σε ελάχιστα νοσηλευτικά ιδρύματα της Ευρώπης, παρουσιάστηκε σε διεθνές επιστημονικό σεμινάριο στη Θεσσαλονίκη και υπόσχεται εκπληκτικά αποτελέσματα σε ασθενείς με κινητικά προβλήματα.
Σε όλο τον κόσμο 250.000-500.000 άνθρωποι μένουν παράλυτοι κάθε χρόνο. Πρόκειται για νέα, υγιή και δραστήρια άτομα, ηλικίας 20-40 ετών.
Στο 50% περίπου των περιπτώσεων προκαλείται κάκωση του νωτιαίου μυελού στην αυχενική μοίρα, η οποία οδηγεί σε τετραπληγία. Η καινοτόμος μέθοδος συρραφής των τενόντων, που αναπτύχθηκε από την Α’ Ορθοπεδική Κλινική του ΑΠΘ σε συνεργασία με το Sahlgrenska University Hospital της Σουηδίας, προσφέρει ταχεία μετεγχειρητική κινητοποίηση του ασθενούς.
«Τα συγκεκριμένα χειρουργεία των τενοντομεταθέσεων είναι απαιτητικά, επειδή απαιτούν υψηλό επίπεδο γνώσεων και τεχνικής κατάρτισης. Είναι απολύτως εξατομικευμένα και προσαρμοσμένα στις ανάγκες του κάθε ασθενούς, με μικρά ποσοστά επιπλοκών και άμεση μετεγχειρητική κινητοποίηση» αναφέρει ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του διεθνούς σεμιναρίου, καθηγητής Ορθοπεδικής του ΑΠΘ, Παναγιώτης Γκιβίσης.
Οι τενοντομεταθέσεις διδάσκονταν μέχρι τώρα μεμονωμένες σε σεμινάρια διεθνή και τοπικά, αλλά όχι ως συνολική μέθοδος που όταν εφαρμοστεί προσφέρει νέες δυνατότητες αποκατάστασης.
Σύμφωνα με τον κ. Γκιβίση, ο τρόπος συρραφής των τενόντων με διπλό συνεχές ράμμα με επικάλυψη 5 εκατοστών οδηγεί στην ανθεκτικότητα της τενοντομετάθεσης με αποτέλεσμα λιγότερες επιπλοκές κατά τη μετεγχειρητική περίοδο.
Με αυτόν τον τρόπο ο ασθενής οδηγείται σε αυτονομία, καθώς το αποτέλεσμα είναι μόνιμο, προσφέρει δυνατότητες αποκατάστασης, βελτίωσης της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής, αλλά και επανένταξης στον εργασιακό χώρο.
Ο ασθενής, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, μπορεί να εξέλθει την επόμενη μετεγχειρητική ημέρα. Το πρόγραμμα φυσικοθεραπείας και επανεκπαίδευσης για τις νέες κινητικές δυνατότητες που αποκτά ο ασθενής ποικίλλει.
Το σεμινάριο του ΑΠΘ θεωρείται μοναδικό στο είδος του σε όλη την Ευρώπη και η γνώση του παρέχεται σε διεθνές επίπεδο. Ενδεικτικό της σημασίας του, ότι οι θέσεις για συμμετοχή υπερκαλύφθηκαν και ήδη δηλώνονται συμμετοχές για την επόμενη διοργάνωση, του 2017.
Στόχος των διοργανωτών είναι να καθιερωθεί ως θεσμός στη διεθνή ιατρική κοινότητα. Τενοντομετάθεση είναι η μεταφορά ενός τένοντα από την αρχική θέση του σε μία άλλη, έτσι ώστε να επιτελεί πλέον μια λειτουργία διαφορετική από την αρχική.
Με τον τρόπο αυτό χρησιμοποιείται ένας λειτουργικός τένοντας για να αποκαταστήσει μια λειτουργία άλλου τένοντα ή τενόντων, η οποία για κάποιο λόγο είχε χαθεί.
Οι τενοντομεταθέσεις αποτελούν μοναδική λύση για ασθενείς όλων των ηλικιών που για κάποιο λόγο (τροχαίο, εγκεφαλική βλάβη, μαιευτική παράλυση, τραυματισμός κ.ά.) έχουν υπολειμματική λειτουργία στο άνω άκρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: