Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

ΠΕΛΛΑ Δήμος για όλους: Οι θέσεις της δημοτικής παράταξης για τον προϋπολογισμό οικονομικού έτους 2017 του δήμου Πέλλας

Πρέπει να αναγνωρίσουμε το γεγονός ότι οι Δήμοι οικονομικά περνούν δύσκολες στιγμές αφού έχουν μειωθεί δραστικά οι χρηματοδοτήσεις από το κράτος. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι υπάρχει άλλοθι στους ΟΤΑ να μην συντάσσουν έναν ρεαλιστικό και διεκδικητικό προϋπολογισμό.
Για τον προϋπολογισμό του Δήμου Πέλλας δηλώνουμε ότι θα ψηφίσουμε όλες τις ανελαστικές δαπάνες, όλες τις χρηματοδοτήσεις από προγράμματα για τις εκτελέσεις έργων όπως πράξαμε και στο τεχνικό πρόγραμμα. Δεν θα μπούμε στην διαδικασία να συζητήσουμε για κάθε εγγραφή και για κάθε περίπτωση αλλά δηλώνουμε την επιφύλαξή μας:
Όσον αφορά τα έσοδα Π.Ο.Ε. Βλέπουμε ότι τα εισπρακτέα υπόλοιπα από βεβαιωθέντα έσοδα κατά τα παρελθόντα έτη προϋπολογίζεται ποσό 6.746.719 € για το 2017. Εκτιμούμε ότι δεν θα εισπραχθούν μέχρι το τέλος του 2017 ούτε τα μισά. Έτσι θεωρούμε μη ρεαλιστικό το στόχο είσπραξης – εκτίμησης των ΠΟΕ και επομένως και τον προϋπολογισμό στο σκέλος αυτό. Θα θέλαμε όμως, να μας ενημερώσει η κα. Αντιδήμαρχος Οικονομικών με ποιον τρόπο θα εισπραχθούν αφού οι μέχρι σήμερα μέθοδοι δεν αποδίδουν. Επίσης, να μας ενημερώσει εάν υπάρχει περίπτωση εντός του 2017 να αποδοθούν στην ΔΗΚΕΠΑΠ και στην ΔΕΥΑΠ τα ποσά που τους οφείλουμε ως Δήμος για την ένστασή του και το εταιρικό τους κεφάλαιο που ψηφίστηκε το 2011.
Επίσης, θέλουμε να καταγραφεί η εξής πρότασή μας στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου:
Η κυβέρνηση πρέπει να καταργήσει κάθε είδους φορολογία στους ΟΤΑ: ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας, φορολογία εισοδήματος, τουλάχιστον να πληρώνουμε μόνο για τα εισπραχθέντα και όχι για τα βεβαιωθέντα, φορολόγηση τόκων.
Να αποδώσει όλα τα θεσμοθετημένα οφειλόμενα στους ΟΤΑ.
Να ψηφίσει Νόμο με λιγότερους περιορισμούς, ελαστικότερο για την εκμετάλλευση της Ακίνητης Περιουσίας των Δήμων.
Και καταλήγουμε ως προς τον προϋπολογισμό, ναι στις ανελαστικές δαπάνες, ναι στα χρηματοδοτούμενα έργα και δράσεις, όχι στα έργα που θα εκτελεστούν από ιδίους πόρους όπως προτάξατε στο τεχνικό πρόγραμμα και με επιφύλαξη για τους ΠΟΕ ως μη ρεαλιστικό στόχο όπως αναλυτικά σας αναφέραμε.

Ο Επικεφαλής της Παράταξης
ΠΕΛΛΑ δήμος για όλους
Στάθης Καστερίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: