Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Μεσημεριανός ύπνος: Η ιδανική διάρκεια για την καρδιά και για πραγματική ξεκούραση

Δεν είναι λίγοι αυτοί που θέλουν οπωσδήποτε λίγη ώρα ανάπαυσης το μεσημέρι για να συνεχίσουν την υπόλοιπη μέρα. Ειδικά μετά το μεσημεριανό γεύμα, η ανάγκη που νιώθουμε να κλείσουμε τα μάτια μας και να αφεθούμε στην αγκαλιά του Μορφέα είναι σχεδόν ακατανίκητη.
Παρόλα αυτά, όμως, αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι η διάρκεια του μεσημεριανού ύπνου είναι αυτό που καθορίζει και το αν θα έχει ο ύπνος θετική επίδραση πάνω μας. Πιο συγκεκριμένα, με έναν πολύ σύντομο ύπνο 10-20 λεπτών μπορεί κάποιος να πάρει την ενέργεια που χρειαζεται ώστε να συνεχίσει τη μέρα ενώ αν είναι αρκετά κουρασμένος, ίσως χρειάζεται λίγος ύπνος παραπάνω, με διάρκεια περίπου 1 ώρα. Ο ύπνος διάρκειας 60 λεπτών μπορεί επίσης να βοηθήσει τη μνήμη ακόμη περισσότερο ενώ για την τόνωση της δημιουργικότητα και την πλήρη ξεκούραση πρέπει να φτάνει τη 1,5 ώρα σε διάρκεια, αφού στην περίπτωση αυτή ολοκληρώνεται ένας ολόκληρος κύκλος του ύπνου.
Επίσης, λίγοι γνωρίζουν ότι η μεγάλη διάρκεια του μεσημεριανού ύπνου συνδέεται με δυσμενείς εκβάσεις για την υγεία. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο διαπίστωσαν ότι η μακρά διάρκεια του μεσημεριανού ύπνου (και γενικότερα του ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας) συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης μεταβολικού συνδρόμου, το οποίο χαρακτηρίζεται από την αυξημένη αρτηριακή πίεση, την αυξημένη χοληστερόλη, τη συσσώρευση λίπους γύρω από την κοιλιά και τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου. Όλοι αυτοί οι δείκτες υγείας αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.
Τα νέα ευρήματα, τα οποία παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του 65ου συνεδρίου του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, υποδεικνύουν ότι ο ύπνος για περισσότερα από 40 λεπτά συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης του μεταβολικού συνδρόμου. Τα παραπάνω αποτελέσματα προέκυψαν από επισκόπηση (μετα-ανάλυση) 21 παλαιότερων μελετών σε συνολικό δείγμα 307.237 ανθρώπων.
Αναλυτικότερα, ο ύπνος που διαρκεί έως 40 λεπτά δεν φαίνεται να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο αρνητικών εκβάσεων για την υγεία και συγκεκριμένα για την καρδιά, ωστόσο μετά τα 40 λεπτά ο κίνδυνος αυξάνεται κατακόρυφα. Ενδεικτικά, ο ύπνος διάρκειας 90 λεπτών συσχετίζεται με 50% αυξημένο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου.
Παλαιότερες Έρευνες
Παλαιότερη έρευνα της ίδιας ομάδας, η οποία δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2015 στην επιθεώρηση Sleep, είχε καταδείξει ότι ο μεσημεριανός ύπνος που διαρκεί πάνω από μία ώρα συσχετίζεται με 82% μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιοπάθειας και 27% μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου ανεξαρτήτως αιτίας. Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν οι ερευνητές το Σεπτέμβριο του 2015 στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας για τη Μελέτη του Διαβήτη, ο κίνδυνος διαβήτη αυξάνεται κατά 46% για τα άτομα που κοιμούνται περισσότερο από μία ώρα το μεσημέρι ή το απόγευμα.
Να σημειωθεί, τέλος, πως και οι τρεις προαναφερθείσες μελέτες υποδεικνύουν τον ελάχιστο δυνατό κίνδυνο όταν ο ύπνος διαρκεί μισή ώρα έως 40 λεπτά. Το Αμερικανικό Ίδρυμα για τον Ύπνο συνιστά ο μεσημεριανός/απογευματινός ύπνος να διαρκεί 20-30 λεπτά, ώστε να βελτιώνονται τα επίπεδα εγρήγορσης χωρίς όμως να χαλάει η διάθεσή μας.

Πηγή: onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: