Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Πέθανε ο Φιντέλ Κάστρο

Ο πατέρας της κουβανικής επανάστασης Φιντέλ Κάστρο απεβίωσε χθες (Παρασκευή) το βράδυ σε ηλικία 90 ετών, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κούβας και αδελφός του, Ραούλ Κάστρο, ο οποίος τον διαδέχθηκε στην εξουσία το 2006.
«Ο κομαντάντε της κουβανικής επανάστασης απεβίωσε στις 22:29 το βράδυ», είπε ο Ραούλ Κάστρο σε διάγγελμά του το οποίο μετέδωσε απευθείας η δημόσια τηλεόραση της Κούβας.
«Σύμφωνα με την επιθυμία που είχε εκφράσει ο σύντροφος Φιντέλ, η σορός του θα αποτεφρωθεί τις πρώτες ώρες» του Σαββάτου,  πρόσθεσε και κατέληξε με τη γνωστή φράση-ορόσημο του κομαντάντε «Hasta la victoria siempre!» («Μέχρι τη νίκη»).
Οι κουβανικές αρχές κήρυξαν εθνικό πένθος εννέα ημερών, στη διάρκεια των οποίων θα διακοπούν όλες οι δραστηριότητες και τα δημόσια θεάματα.
Η κηδεία του Φιντέλ θα γίνει στις 4 Δεκεμβρίου στο Σαντιάγο ντε Κούβα, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα πομπή με τις στάχτες του Κάστρο θα διασχίσει τη χώρα για τέσσερις μέρες.
"Σύντομα θα κλείσω τα 90. Σύντομα θα γίνω σαν όλους τους άλλους. Για όλους μας έρχεται κάποτε η ώρα μας"
Με τα λόγια αυτά ο Φιντέλ Κάστρο είχε κλείσει το Έβδομο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας στις 19 Απριλίου 2016, όταν με μια σύντομη ομιλία, μακριά από τις θρυλικές πολύωρες ομιλίες του παρελθόντος, προετοίμασε τους παρευρισκομένους, αλλά και τους συμπατριώτες του για το ενδεχόμενο τέλος του.
«Ίσως αυτή να είναι μια από τις τελευταίες φορές που σας μιλώ σε τούτη την αίθουσα», είχε πει τότε ο Φιντέλ, προκαλώντας συγκίνηση και δάκρυα.
Ταυτίστηκε με τον λαό, θεωρείται προσωποποίηση της επανάστασης και το σύμβολο μιας χώρας
Με νομική παιδεία, στρατιωτική εκπαίδευση και αστείρευτο ρητορικό ταλέντο, ενσάρκωσε τις ελπίδες αντιστασιακών κινημάτων σε όλον τον κόσμο, που αγωνίζονταν να αποτινάξουν στυγνά δικτατορικά καθεστώτα.
Έγινε είδωλο της Αριστεράς, αλλά και «κόκκινο πανί» για τις ΗΠΑ, που έβλεπαν την Κούβα ως εφαλτήριο για την απειλητική εξάπλωση του κομμουνισμού σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική.
Οι Αμερικανοί αντέδρασαν με εμπορικές κυρώσεις, προσπάθησαν να δολοφονήσουν ή τουλάχιστον να ανατρέψουν τον Κάστρο, αλλά το μόνο που κατάφεραν ήταν να του προσφέρουν ακόμα μεγαλύτερο λαϊκό έρεισμα.
Και ο Φιντέλ ανταπέδιδε την αφοσίωση με τον δικό του τρόπο, μιλώντας στα πλήθη για ώρες ολόκληρες. «Πατρίδα ή θάνατος» ήταν το σύνθημά του. «Θα νικήσουμε», απαντούσαν εν χορώ οι οργανωμένοι οπαδοί.
Ο «Λίδερ Μάξιμο» κυβέρνησε τη χώρα του με σιδηρά πυγμή από την επανάσταση του 1959 και αψήφησε την αμερικανική υπερδύναμη για περισσότερο από μισό αιώνα.
Το 2011 εγκατάλειψε και τις τελευταίες επίσημες αρμοδιότητές του, παραχωρώντας το αξίωμα του πρώτου γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας (PCC) στον Ραούλ, ο οποίος ήταν δεύτερος στην ιεραρχία του κόμματος από την ίδρυσή του το 1965.
Ο τέως πρόεδρος της Κούβας είχε εξαφανιστεί εντελώς από την τηλεόραση μεταξύ Φεβρουαρίου 2014 και Απριλίου 2015, κάτι που είχε τροφοδοτήσει πολλές φήμες για την κατάσταση της υγείας του.
Όμως εδώ και ενάμιση χρόνο, αν και οι μετακινήσεις του παρέμεναν περιορισμένες, είχε ξαναρχίσει να δημοσιεύει τις «σκέψεις» του και είχε ξαναρχίσει να δέχεται στην κατοικία του προσωπικότητες και ηγέτες από το εξωτερικό.
Ο θάνατός του, δύο χρόνια μετά την ιστορική ανακοίνωση της προσέγγισης ανάμεσα στην Κούβα και στις Ηνωμένες Πολιτείες, έρχεται να κλείσει οριστικά τη σελίδα του Ψυχρού Πολέμου που οδήγησε τον κόσμο στο χείλος της πυρηνικής σύγκρουσης στη διάρκεια της κρίσης των πυραύλων τον Οκτώβριο του 1962.
Αν και η Αβάνα θρηνεί, η συνοικία Μικρή Αβάνα στο Μαϊάμι της Φλόριντα πανηγυρίζει.
Εξόριστοι της κομμουνιστικής κυβέρνησης της Κούβας βγήκαν στους δρόμους με κουβανέζικες σημαίες, πανηγυρίζοντας, χορεύοντας και χτυπώντας κατσαρόλες και τηγάνια. 

To δεκάλεπτο αφιέρωμα του teleSUR στον Φιντέλ
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: