Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Μήνυμα Ομπάμα για τερματισμό λιτότητας και ελάφρυνση χρέους

Την ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους με στόχο μια βιώσιμη ανάπτυξη ζήτησε ο Μπαράκ Ομπάμα κατά τη συνομιλία του με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. «Εμμένουμε στη θέση μας ότι μόνο με τη λιτότητα δεν γίνεται τίποτα» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Υποδεχόμενος τον Αμερικανό ηγέτη ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε πως παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η χώρα στάθηκε όρθια και πως η επίσκεψη του «μπορεί να δώσει σημαντικά μηνύματα τόσο στην Ευρώπη όσο και στη διεθνή κοινότητα».
Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ελπίδα οι κόποι του ελληνικού λαού να βρουν σύντομα ανταπόκριση και να υπάρξει θετική εξέλιξη στα σημαντικά θέματα που έχουμε μπροστά στις διαπραγματεύσεις που αφορούν την κρίση του χρέους, θετική εξέλιξη με τους εταίρους μας που αφορά όλη την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία, αλλά και το Κυπριακό στο οποίο όλοι ελπίζουμε σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση. 
Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι θεώρησε ότι στο τελευταίο ταξίδι του «ως Προέδρου έπρεπε να επισκεφθούμε την χώρα που γέννησε την Δημοκρατία».
Στη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο ο Μπαράκ Ομπάμα έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της τρομοκρατίας στη Μέση Ανατολή.
Συγκεκριμένα, ευχαρίστησε την Ελλάδα για τις διευκολύνσεις στο Αιγαίο και την προσφορά της στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. «Καθώς γίνεται η μετάβαση από τους Δημοκρατικούς στους Ρεπουμπλικάνους στις ΗΠΑ το θέμα του ΝΑΤΟ έχει πολύ μεγάλη σημασία και πρέπει να διασφαλιστεί η συνέχεια», πρόσθεσε.
Εξήρε τη στάση του ελληνικού λαού στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος και είπε ότι πρέπει να βρεθεί λύση και για τις προσφυγικές ροές και για τις πολεμικές συγκρούσεις που τις προκαλούν.
Ακόμη αναγνώρισε τις προσπάθειες της Αθήνας στις μεταρρυθμίσεις, τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, αλλά σημείωσε ότι υπάρχει αρκετός δρόμος που πρέπει να καλυφθεί ακόμα. 
Όσον αφορά το Κυπριακό ανέφερε ότι «η Ελλάδα μαζί με την Τουρκία και τη βοήθειά μας θα μπορέσουν να βρουν μια δίκαιη και βιώσιμη λύση».
Από την πλευρά του  ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον Αμερικανό ομόλογό του για την συμπαράσταση του στην Ελλάδα σε αυτή την περίοδο που αντιμετωπίζουμε αυτή τη βαθιά επώδυνη κρίση για τον λαό μας, όπως είπε, ενώ υποστήριξε ότι και ο Ντόναλντ Τραμπ θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση.
Ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι παρά τις τεράστιες θυσίες που υπέστη ο ελληνικός λαός, για τις αιτίες των οποίων δεν είναι αποκλειστικός υπεύθυνος ο ίδιος, η χώρα συνεχίζει αταλάντευτα την ευρωπαϊκή πορεία της εντός Ε.Ε. και Ευρωζώνης και συνεργάζεται με τους εταίρους της προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, μακριά από φοβικά σύνδρομα που προδίδουν έλλειψη στοιχειώδους αλληλεγγύης που υπονομεύει την ΕΕ.
Επίσης, έθεσε στον Ομπάμα τα τρία μείζονα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.
  • Ως προς το Κυπριακό, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι είναι βεβαίως πρωτίστως διεθνές και ευρωπαϊκό ζήτημα, είμαστε υπέρ της ταχείας επίλυσης και της εξεύρεσης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, όμως αυτή πρέπει να είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο. Το θεσμικό κεκτημένο της Ευρώπης, υπογράμμισε, δεν αποδέχεται λύσεις συνομοσπονδιακής μορφής, δεν αποδέχεται στρατεύματα κατοχής, ούτε αναχρονιστικές εγγυήσεις, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο είναι αντίθετο με την έννοια της κυριαρχίας κατά το πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο. Θα ήθελα να καταστεί σαφές, σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, ότι αν δεχόμασταν οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού αντίθετη με το ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο θα δημιουργούσαμε ένα εξαιρετικά αρνητικό προηγούμενο για όλες τις χώρες της ΕΕ, και βεβαίως ένα προηγούμενο που δεν θα σεβόταν την έννοια της κυριαρχίας των κρατών-μελών της ΕΕ
  • Υπογράμμισε ότι θεωρούμε αδιανόητη και απαράδεκτη οποιαδήποτε αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης. Η Συνθήκη της Λωζάννης, τόνισε, είναι μέρος του διεθνούς δικαίου, οποιαδήποτε αμφισβήτηση της θα σήμαινε αμφισβήτηση των συνόρων της Ελλάδας αλλά και της ΕΕ, γιατί, όπως επισήμανε, τα σύνορα της ΕΕ είναι τα σύνορα των κρατών-μελών.
  • Σημείωσε πως το γεγονός ότι η ΠΓΔΜ «διεκδικεί ένα όνομα που εκτός από την παραχάραξη της ιστορίας αποπνέει αλυτρωτισμό και σημαίνει εμμέσως αλλαγή συνόρων, είναι κάτι αντίθετο προς το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο και αυτή ακριβώς η διεκδίκηση αυτού του ονόματος για τους λόγους που εξήγησα υπονομεύει την ευρωπαϊκή προοπτική αυτού του κράτους-μέλους». 
Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου των δύο ηγετών ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η θητεία του Μπαράκ Ομπάμα άλλαξε το πρόσωπο των ΗΠΑ και τις οδήγησε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης σε ένα δρόμο διαφορετικό από εκείνο που επέλεξε η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Θα συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις υπέρ της ανάπτυξης, είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι αυτό που ενδιαφέρει είναι τα αποτελέσματα να φανούν στην κοινωνία. «Είναι ανάγκη να αποκτήσουν οι κοινωνίες ελπίδα και προοπτική για να αντιμετωπιστούν οι σύγχρονες προκλήσεις», είπε.
Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, η επίσκεψη Ομπάμα σε Ελλάδα και Γερμανία είναι ιστορικά συμβολική και καθοριστική καθώς επίκεινται κρίσιμες αποφάσεις,
«Αναγνωρίζω τον ρόλο και τη συνεισφορά του προέδρου Ομπάμα κατά τη διαπραγμάτευση του Ιουλίου του 2015, την ηθική και πολιτική στήριξη που πρόσφερε για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ε.Ε.», πρόσθεσε και τόνισε ότι η Ελλάδα αξιοποιεί τον ρόλο της στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ για την προώθηση της ειρήνης της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή.
Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη προάσπισης του διεθνούς δικαίου και των περιφερειακών συμβάσεων, δίχως απειλή πολέμου από την Τουρκία και ζήτησε την αποχώρηση των στρατευμάτων και την κατάργηση των αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων στο Κυπριακό.
Ολοκληρώνοντας ο Αλέξης Τσίπρας θυμήθηκε τα λόγια ενός παλιότερου Αμερικανού προέδρου: «Η πραγματική ελευθερία για τους ανθρώπους δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς οικονομική ανεξαρτησία. Η πείνα και η ανεργία είναι η πρώτη ύλη από την οποία δημιουργούνται δικτατορίες».
Απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε αισιόδοξος ότι η Άνγκελα Μέρκελ θα συμφωνήσει σε μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
Αφού είπε «καλησπέρα» στα ελληνικά, ο Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε ότι ο κόσμος οφείλει τα μέγιστα στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό, και απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό τού είπε: «Αλέξη, σε ευχαριστώ για τη συνεργασία».
Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε ότι η λιτότητα δεν είναι συνταγή ανάπτυξης και δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να βοηθά όσο μπορεί την Ελλάδα για να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να αντιμετωπίσει το προσφυγικό.
«Δεν μπορεί να υπάρξει αναπτυξιακή προοπτική δίχως ελάφρυνση του χρέους, είναι η κατάλληλη στιγμή να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της», δήλωσε.
Ο δρόμος που ακολουθεί η Ελλάδα είναι ο σωστός, είπε ο Μπαράκ Ομπάμα και τόνισε ότι θα συνεχίσει να ενθαρρύνει τους πιστωτές να κάνουν ό,τι απαιτείται για να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάκαμψη.
«Το ΔΝΤ επιμένει στην ελάφρυνση του χρέους, το ίδιο κι εγώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ευχαρίστησε, παράλληλα, την Ελλάδα που συνεχίζει να στηρίζει το ΝΑΤΟ παρά τις δυσκολίες και χαρακτήρισε τη χώρα έναν από τους πιο αξιόπιστους συμμάχους και καλύτερους φίλους των ΗΠΑ.
Για το Κυπριακό ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι δεν υπάρχει εγγυημένη επιτυχία αλλά πιθανότητα να λύσουμε το πρόβλημα που χρονίζει εδώ και δεκαετίες.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: