Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Ο Αντόνιο Ταγιάνι νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα περνάει η προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς ο Ιταλός Αντόνιο Ταγιάνι είναι ο νικητής στην τέταρτη και τελευταία ψηφοφορία στο Στρασβούργο. Ο Ιταλός διαδέχεται τον Γερμανό σοσιαλδημοκράτη Μάρτιν Σουλτς. Συγκέντρωσε 351 ψήφους έναντι 282 του αντιπάλου του.
Σημειωτέον ότι μετά την απόσυρση της υποψηφιότητα του Γκι Φερχόφσταντ έμειναν έξι υποψήφιοι: Αντόνιο Ταγιάνι (ΕΛΚ, Ιταλία), Τζιάνι Πιτέλα (σοσιαλιστές, Ιταλία), Ελεονόρα Φορέντσα (Ευρωπαϊκή Αριστερά, Ιταλία), Ζαν Λαμπέρτ (Πράσινοι, Βρετανία), Λαουρέντιου Ρεμπέκα (Ευρώπη των Εθνών και την Ελευθερίας, Ρουμανία) και Χέλγκα Στίβενς (Ευρωπαίοι Μεταρρυθμιστές, Βέλγιο).
Ο Ιταλός θεωρήθηκε ως φαβορί, μετά και την αποχώρηση του Φερχόφσταντ από την Κούρσα, ωστόσο χρειάστηκαν και οι τέσσερις γύροι για να αναδειχθεί ο τελικός νικητής.
Στον πρώτο γύρο ο Ταγιάνι έλαβε 274 ψήφους έναντι του Τζιάνι Πιτέλα που συγκέντρωσε 183. Τέσσερις άλλοι υποψήφιοι συγκέντρωσαν από 43 έως 77 ψήφους. 
Στο δεύτερο γύρο οι Ταγιάνι και Πιτέλα αύξησαν τον αριθμό των ψήφων σε 287 και 200 αντίστοιχα. 
Οι υπόλοιποι υποψήφιοι έλαβαν: 
  • Ελεονόρα Φορέντσα (Ευρωπαϊκή Αριστερά, Ιταλία)  50
  • Ζαν Λαμπέρτ (Πράσινοι, Βρετανία) 56
  • Λαουρέντιου Ρεμπέκα (Ευρώπη των Εθνών και την Ελευθερίας, Ρουμανία) 34
  • Χέλγκα Στίβενς (Ευρωπαίοι Μεταρρυθμιστές, Βέλγιο) 77
Στον τρίτο γύρο της ψηφοφορίας, ο Ταγιάνι κέρδισε τις 291 από τις 690 έγκυρες ψήφους, διατηρώντας το προβάδισμά του επί του Πιτέλα, ο οποίος προσέλκυσε 199.
Στην τρίτη θέση κατετάγη η Χέλγκα Στέφενς των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ΕΣΜ) με 58 ψήφους.
Οι υπόλοιποι υποψήφιοι έλαβαν:
  • Ζαν Λαμπέρ (Πράσινοι) 35
  • Ελεονόρα Φορέντσα (GUE – Αριστερά) 45
  • Λαουρέντσιου Ρεμπέγκα (ENF - Άκρα Δεξιά) 44
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: