Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

Διαβολικές συμπτώσεις

Η υπόθεση Novartis και οι διαφορετικές εκτιμήσεις δικαστών και πολιτικών για το χειρισμό της δεν μπορεί να κρύψει τις διαρκείς σχέσεις πολιτικής και δικαστικής εξουσίας.
Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, με τη στάση της, έδωσε λαβή για κριτική ότι συντάσσεται με πολιτικά συμφέροντα ενώ η συλλογή υπογραφών για την αφαίρεση της δικογραφίας από την αρμόδια Εισαγγελέα διαφθοράς χαρακτηρίζεται από πολλές πλευρές "δικαστικό πραξικόπημα".
Πρώτα η σιωπή στις σφοδρές επιθέσεις και απειλές που δέχτηκαν οι εισαγγελείς διαφθοράς από εμπλεκόμενους πολιτικούς στο σκάνδαλο Novartis και μετά ξαφνικά η αντίδραση στη Βασιλική Θάνου που εξέφρασε την αντίθεσή της στην απόπειρα αφαίρεσης της δικογραφίας από την Εισαγγελία Διαφθοράς. Μάλιστα ο εκπρόσωπος της Ένωσης Νίκος Σαλάτας φρόντισε να παραδεχτεί και να υπερασπιστεί αυτή την προσπάθεια. Εξάλλου ο ίδιος φέρεται να πρωτοστατεί. 
Όπως γράφτηκε πρόκειται για τον ανιψιό του πρώην Πρόεδρου του Αρείου Πάγου Βασίλη Κόκκινου, προσωπική επιλογή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στη θέση του Προέδρου του Ειδικού Δικαστηρίου στο σκάνδαλο Κοσκωτά. Ο πρώην Πρωθυπουργός είχε κατηγορηθεί ότι τον είχε ανασύρει από τα χαμηλά της επετηρίδας των αρεοπαγιτών, προκειμένου να δικάσει τον πολιτικό του αντίπαλο. 
Θα μπορούσαν να είναι διαβολικές συμπτώσεις αλλά σίγουρα αυτές, σε συνδυασμό με στάσεις και αποφάσεις σε υποθέσεις διαφθοράς, θέτουν σε αμφιβολία - ως προσχηματική - την ίδια τη διάκριση των εξουσιών. Εναπόκειται λοιπόν στη Δικαιοσύνη να αποδείξει στη κοινωνία αν υπηρετεί το κράτος δικαίου ή μια δικαστική και πολιτική ελίτ.

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: