Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

Αμοιβές εκατομμύριων για λόμπινγκ σε Ευρωπαίους πολιτικούς

Μετά το κατηγορητήριο του ειδικού ανακριτή για το Ruusia-gate Ρόμπερτ Μιούλερ σε βάρος του πρώην πρόεδρου της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ Πολ Μάναφορτ και τον συνεργάτη του Ρικ Γκέιτς για «ξέπλυμα» τουλάχιστον 30 εκατομμύρια δολαρίων, έρχονται στο φως ονόματα Ευρωπαίων πολιτικών που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση.
Συγκεκριμένα, η έρευνα για το πλαίσιο συνεργασίας και τις δραστηριότητες των δύο αντρών, έχει επικεντρωθεί στην δράση τους, για την προώθηση των συμφερόντων της ουκρανικής κυβέρνησης και του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανούκοβιτς στην Ουάσινγκτον για την περίοδο από το 2006 έως το 2015.
Ο Μάναφορτ κατηγορείται ότι ενορχήστρωσε μια εκστρατεία λόμπινγκ για λογαριασμό του Γιανούκοβιτς και των συμμάχων του στην οποία συμμετείχαν μυστικά αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι οποίοι φέρεται να πήραν χρήματα και να ανήκουν σε μία ομάδα με το κωδικό όνομα «ομάδα του Αψβούργου».
Τα πρόσωπα της ομάδας δεν κατονομάζονται επίσημα προς το παρόν, αλλά προκύπτουν με βάσει το πελατολόγιο των δύο εμπλεκόμενων εταιρειών, οι οποίες «προσλάμβαναν» τους Ευρωπαϊους πολιτικούς. 
Μεταξύ αυτών βρίσκεται ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι, ο οποίος δήλωσε στους New York Times ότι δεν πίστευε ότι είχε πληρωθεί από τον Μάναφορτ και ότι από οποιαδήποτε ομάδα λόμπινγκ.
Και ο πρώην Αυστριακός καγκελάριος, Αλφρεντ Γκαζενμπάουερ, σήμερα ότι δεν ήξερε ότι τα λεφτά συνδέονταν με τον Μάναφορτ, αλλά επιβεβαίωσε ότι πληρώθηκε με 12 εκατομμύρια ευρώ και ότι συναντήθηκε με Αμερικανούς πολιτικούς (2012 – 2013).
Ο ίδιος έχει κατηγορηθεί για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε αυταρχικά καθεστώτα και το όνομα του βρέθηκε και στα Panama Papers.
Σύμφωνα με πληροφορίες, συνάντησε τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής, Έντουαρντ Ρόις, στελέχη άλλων επιτροπών και όχι μόνο. Ο Γκαζενμπάουερ υποστήριξε ότι είδε τον Μάναφορτ, μία φορά στην Ευρώπη και μία φορά στις ΗΠΑ, αλλά «μόνο για έναν καφέ».
Προσπαθώντας να υπερασπιστεί τις πράξεις τους έκανε λόγο για μία «ευγενή» προσπάθεια να φέρει την Ουκρανία πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Δεν ήμουν υπάλληλος της κυβέρνησης του κ. Γιανουκόβιτς», είπε. «Εργάζομαι για μια συμφωνία σύνδεσης μεταξύ της Ουκρανίας και της Ευρώπης» πρόσθεσε.
Σε άλλο έγγραφο φέρεται να εμφανίζεται ο Αλεξάντερ Κβασνιέβσκι, πρόεδρο της Πολωνίας από το 1995 ως το 2005, ως ομιλητής σε «εκπαιδευτικές εκδηλώσεις και συναντήσεις για μέλη του Κογκρέσου και προσωπικό, ομάδες προβληματισμού και άλλους μη κυβερνητικούς οργανισμούς και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης».
Οι παραπάνω πρώην Ευρωπαίοι ηγέτες θα ισχυριζόταν ότι θα παρείχαν ανεξάρτητες αξιολογήσεις της κυβέρνησης του Κιέβου, αλλά στην πραγματικότητα θα είναι «πληρωμένοι εκπρόσωποι» για την Ουκρανία. Το 2012 και το 2013 ο Μάναφορτ χρησιμοποίησε τουλάχιστον τέσσερις υπεράκτιους τραπεζικούς λογαριασμούς για να μεταφέρει περισσότερα από 2 εκατομμύρια ευρώ γι' αυτό το σκοπό, σύμφωνα με τις κατηγορίες.
Εάν αποδειχτούν οι κατηγορίες θα πρόκειται για ένα παράδειγμα του πώς οι Αμερικανοί πολιτικοί ηγέτες επεδίωξαν να επηρεάσουν τη διεθνή πολιτική για τον Γιανουκόβιτς, ο οποίος αργότερα κατέφυγε στη Ρωσία μετά από διαμαρτυρίες κατά του καθεστώτος του.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: