Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Θετική έκπληξη από Moody's: Αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδες

Ο οίκος Moody's αναβάθμισε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες σε Β3 από Caa2, επιβεβαιώνοντας τη θετική προοπτική (outlook). Ο οίκος αναφέρει πως η Ελλάδα θα ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα προσαρμογής και θα επιστρέψει στην χρηματοδότηση από τις αγορές.
Στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας προχώρησε ο οίκος Moody's. Ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής ικανότητας αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο σε Β3 από Caa2 διατηρώντας παράλληλα το θετικό outlook. 
Ο διεθνής οίκος σημειώνει σε ανακοίνωσή του τους λόγους πάνω στους οποίος στηρίζει την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας: 
Συγκεκριμένα αναφέρει: 
α) Η Ελλάδα έχει πετύχει αξιόλογη δημοσιονομική, η οποία εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί τα επόμενα χρόνια. Αυτές οι βελτιώσεις θα στηρίξουν την ανάκαμψη της οικονομίας και τις τράπεζες. 
β) Η Ελλάδα θα ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα προσαρμογής και θα επιστρέψει στην χρηματοδότηση από τις αγορές. Η «καθαρή έξοδος» θα στηριχθεί βραχυπρόθεσμα από σημαντικό "μαξιλάρι" ρευστότητας και μεσοπρόθεσμα από την ισχυρή δέσμευση των δανειστών της ευρωζώνης να παράσχουν πρόσθετη ελάφρυνση χρέους.  
γ) Το ρίσκο μιας στάσης πληρωμών ή αναδιάρθρωσης του χρέους που βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών έχει μειωθεί σημαντικά. Ενώ η Ελλάδα βρισκόταν σε αντίστοιχο σημείο καμπής στα μέσα του 2014, ο οίκος θεωρεί ότι το ρίσκο ανατροπής ή εκτροχιασμού της δημοσιονομικής και οικονομικής προόδου που έχει επιτευχθεί είναι σημαντικά χαμηλότερο. 
Aλ. Τσίπρας: Ύπουλο χτύπημα της διεθνούς συνωμοσίας του καπιταλισμού
Με σκωπτικό τρόπο απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας στις κατηγορίες του Κυριάκου Μητσοτάκη και για την πορεία της οικονομίας αλλά και για τα περί "σκευωρίας", ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή για το σκάνδαλο Novartis. Σχολίασε ειδικότερα ότι δεν γνώριζε ο κ. Μητσοτάκης πως τη στιγμή που μιλούσε "εδόθη ένα άλλο ύπουλο χτύπημα της διεθνούς συνωμοσίας του καπιταλισμού" με την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από τον διεθνή οίκο Moodys.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: