Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας: Εκπαιδευτικές δράσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας

Με σκοπό την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και την ευαισθητοποίηση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων για την προστασία της, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας θα πραγματοποιήσει στο ομώνυμο Αρχαιολογικό Μουσείο τις ακόλουθες εκπαιδευτικές δράσεις για σχολικές μονάδες και οικογένειες:

Ι. Για σχολικές μονάδες
«Παιχνίδια της Αγάπης»: εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για ένα από τα πιο ισχυρά συναισθήματα, τον έρωτα, που σταδιακά εξελίσσεται σε αγάπη, συναίσθημα άλλοτε φωτεινό και άλλοτε ανεξιχνίαστο, μα πάντοτε συνυφασμένο με την αγωνία και τον φόβο της απώλειας. Η επιθυμία να «διαβαστούν» οι μύχιες σκέψεις και τα άδηλα συναισθήματα έφερε… τα παιχνίδια της Αγάπης, τα παιχνίδια που κρατούσαν συντροφιά τους λαβωμένους από τα βέλη του παιχνιδιάρη θεού, για να περνά αβασάνιστα ο χρόνος τους, για να προβλέπουν εάν ο αγαπημένος ή η αγαπημένη τους ανταποκρινόταν στην αγάπη τους. Παιχνίδια που παίζονταν μέχρι πρόσφατα και είναι μια καλή ευκαιρία να τα ξαναπαίξουμε… από το αθώο πλαταγώνιο των παιδιών, την ίυγγα ή τον ρόμβο, τους αστραγάλους και τη μόρα (δακτύλων επάλλαξις), μέχρι τον κότταβο των ενηλίκων…
Διάρκεια προγράμματος: 60-90΄.
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 20-25 (κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης)
.
«Ο Πύργος των Ανέμων»: εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για να γνωρίσουν την αντίληψη των αρχαίων για τους ανέμους, την καθοριστική επίδρασή τους στην καθημερινή ζωή, αλλά και τη σημασία ενός μοναδικού μνημείου της αρχαιότητας, έργο ενός Μακεδόνα δημιουργού, που θεωρείται ο αρχαιότερος γνωστός μετεωρολογικός σταθμός. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται στο πλαίσιο της επικοινωνιακής δράσης πανελλαδικής εμβέλειας με τίτλο «Περιβάλλον και Πολιτισμός», αφιερωμένη κατά τη διετία 2017-2018 στις «Πνοές Ανέμων».
«Στην Αγορά συναθροισμένοι»: εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για να κατανοήσουν τη λειτουργία ενός δημόσιου κοινωνικού χώρου, της μεγαλύτερης αγοράς του αρχαίου κόσμου. Μέσα από την καθοδήγηση, την παρατήρηση, τις ερωταποκρίσεις, ειδικά φύλλα εργασίας, ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή, αλλά και το θεατρικό παιχνίδι θα γνωρίσουν ότι η αγορά είναι αφενός ένας χώρος ποικίλων δραστηριοτήτων παραγωγικού και οικονομικού χαρακτήρα και αφετέρου ένας χώρος διοικητικής, κοινωνικής και πολιτικής δράσης. Με τη διανομή, τέλος, συγκεκριμένων ρόλων (λ.χ. καταστηματάρχες, πελάτες, τεχνίτες, δούλοι, γραφείς, κλπ.), τη συλλογική εργασία και τον αυτοσχεδιασμό, θα προχωρήσουν, βάσει και των δικών τους βιωματικών εμπειριών, στη σύνθεση και παρουσίαση όλων των πληροφοριών που συνέλεξαν.
Διάρκεια προγράμματος: 60-90΄.
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 20-25 (κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης).

Υλοποίηση δράσεων: Δρ. Νικόλαος Β. Παππάς (Αρχαιολόγος), Δέσποινα Ζηλίδου (Σχεδιάστρια), Ιωάννα Κεχαγιά (Συντηρήτρια).

ΙΙ. Για οικογένειες
«Η καθημερινή ζωή στη Μεταλεξάνδρεια Πέλλα»: θεματική ξενάγηση, για ένα ταξίδι σε έναν «καινούργιο κόσμο», σε μια εποχή που σηματοδοτείται από σημαντικές αλλαγές στις αντιλήψεις και στον τρόπο ζωής, σε μια κοινωνία έντονων αντιθέσεων, με τις πνευματικές ανησυχίες και τις υλικές απολαύσεις της, με τις ομορφιές και τις ασχήμιες της, με τις καλές και κακές στιγμές της.
Κυριακή 18 Μαρτίου 2018, 10:30-12:00.
Ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων: 20-25 (κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης).
«Δημόσιος βίος και Αγορά»: θεματική ξενάγηση στη μεγαλύτερη αγορά του αρχαίου κόσμου, σε μια διαδρομή από την αρχή ως το τέλος της, για να γίνει κατανοητή αφενός η λειτουργία της ως δημόσιου κοινωνικού χώρου, ποικίλων δραστηριοτήτων παραγωγικού και οικονομικού χαρακτήρα και αφετέρου ως χώρου διοικητικής, κοινωνικής και πολιτικής δράσης.
Κυριακή 22 Απριλίου 2018, 10:30-12:00.
Ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων: 20-25 (κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης).

Υλοποίηση δράσεων: Δρ. Νικόλαος Β. Παππάς (Αρχαιολόγος).
Η συμμετοχή στις δράσεις είναι χωρίς εισιτήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: