Κυριακή 25 Μαρτίου 2018

Την Τρίτη αναμένεται η εκταμίευση της δόσης

Την Τρίτη «κληρώνει» για την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και τη χωρίς κανένα πρόβλημα επικύρωση από εθνικά Κοινοβούλια ορισμένων χωρών της ευρωζώνης. Η εκταμίευση θα αποφασιστεί και τυπικά από το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ).
Ο πρώτος που χαιρέτισε την ευνοϊκή διαδικασία για την Ελλάδα ήταν φυσικά ο Γάλλος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί: «Καλά νέα για την Ελλάδα. Ολοκληρώθηκαν οι εθνικές διαδικασίες (επικύρωσης) και είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω την υπογραφή όλων των απαραίτητων εγγράφων ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης» έγραψε ο επίτροπος στον λογαριασμό του στο Twitter. Για να προσθέσει ότι αυτό είναι ένα ακόμη βήμα προς την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος το καλοκαίρι.
Το ύψος της συνολικής δόσης ανέρχεται σε 6,7 δισ. ευρώ. Από το ποσό των 5,7 δισ. ευρώ που θα εκταμιευτεί την Τρίτη, 3,3 δισ. ευρώ προορίζονται για την εξυπηρέτηση δανειακών αναγκών. Με άλλα λόγια θα επιστρέψουν στις τσέπες των δανειστών. Ενα ποσό ύψους 500 εκατ. ευρώ θα αφιερωθεί στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και 1,9 δισ. ευρώ στη δημιουργία του περίφημου «μαξιλαριού» ενόψει της λήξης του προγράμματος τον Αύγουστο και της εξόδου στις αγορές...
Το ποσό του 1 δισ. ευρώ που υπολείπεται από τη συνολική δόση θα εκταμιευτεί τον Απρίλιο. Οι εταίροι-δανειστές, όμως, έχουν θέσει δύο προϋποθέσεις: την «ικανοποιητική απόδοση» όσον αφορά τη μείωση του όγκου των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και την επιτυχή συνέχιση της εφαρμογής του μέτρου των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Συντάκτης: Κώστας Μοσχονάς
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: