Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

Αποσύρεται το νομοσχέδιο για τα δεσποζόμενα κι αδέσποτα ζώα

Το Νομοσχέδιο για τα Δεσποζόμενα και Αδέσποτα Ζώα Συντροφιάς, αποσύρεται προς το παρόν από τη διαβούλευση, προκειμένου να επανεξεταστούν ζητήματα που αναδείχθηκαν από την ως τώρα διαδικασία, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου.
Θα επανέλθει όταν επαναδιαμορφωθούν οι σχετικές διατάξεις, σημείωσε ο υπουργός.
Η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννη Τσιρώνη, σχετικά με το Σχέδιο Νόμου για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς:
Κατόπιν εντολής Πρωθυπουργού το νομοσχέδιο που αφορά στα ζώα συντροφιάς αποσύρεται προσωρινά και θα επανέλθει στη δημόσια διαβούλευση εντός 30 ημερών τροποποιημένο με όποιες διορθώσεις κρίνεται απαραίτητο.
Ήδη από χθες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι το νομοσχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση αποτελεί ένα πρώτο σχέδιο, στο οποίο δεν έχουν συμπεριληφθεί πολλές από τις παρατηρήσεις που κατατέθηκαν κατά την κατάρτισή του και σημείωναν ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα ζητούσε την επανεξέταση όλων των κρίσιμων διατάξεων.
Μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ, ο  αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης  Γιάννης Τσιρώνης, δήλωσε ότι βασικός στόχος του νομοσχεδίου ήταν να ελεγχθεί ο αριθμός των αδέσποτων ζώων και ότι όλα τα υπόλοιπα κομμάτια και οι τεχνικές τους λεπτομέρειες έχουν τεθεί στο δημόσιο διάλογο ώστε να υπάρξουν βελτιώσεις όπου μπορούν να γίνουν.
Υπενθυνμίζεται ότι  φιλοζωικές ενώσεις αντέδρασαν σημειώνοντας ότι, το νομοσχέδιο καθιστά παράνομα φιλοζωικά σωματεία που λειτουργούν εδώ και δεκαετίες και είναι αυτά που πρωτίστως, προστατεύουν τα ζώα, καθώς είναι ελάχιστοι οι δήμοι που έχουν τις υποδομές και τρέχουν το πρόγραμμα προστασίας των ζώων. Τα σωματεία υποστήριξαν ότι με το επίμαχο νομοσχέδιο επιχειρείται με πλάγιο τρόπο να περάσουν διάφορους τρόπους ευθανασίας, καθώς έχει ξεφύγει από την πολιτεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση ο έλεγχος του πληθυσμού των ζώων εδώ και δεκαετίες. 
Αντιδράσεις προκάλεσε το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου και στις τάξεις των Οικολόγων Πράσινων, οι οποίοι σε ανακοίνωση τους υπογράμμισαν κατέγραψαν 14 «μελανά σημεία» του νομοσχεδίου και κάλεσαν τον Γ. Τσιρώνη να το αποσύρει και να προχωρήσει σε διαβούλευση με «αυτούς που ασχολούνται καθημερινά με την προστασία των ζώων, τους ίδιους τους φιλοζωικούς φορείς».

Πηγή: left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: