Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

Αγροτεμάχια: Πληρώνονται οι ενισχύσεις, ξεκινούν εντατικοί έλεγχοι

Μπορεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να προχώρησε στην τροποποίηση της αρχικής του απόφασης για την υποχρέωση της αναγραφής του Αριθμού Τέλους Ακινήτου (ΑΤΑΚ) στις δηλώσεις ΟΣΔΕ που υποβάλλουν οι αγρότες, ωστόσο στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι στους ελέγχους δεν θα υπάρξουν... εκπτώσεις.
Το θέμα απασχόλησε μεγάλο μέρος της σημερινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο αρμόδιος υπουργός, Βαγγέλης Αποστόλου, με τον ίδιο αλλά και τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, Θανάση Καπρέλη, να ενημερώνουν ότι θα ξεκινήσουν εντατικοί διασταυρωτικοί έλεγχοι σε αιτήσεις για ενισχύσεις, ξεκινώντας από τα μεγάλα ποσά, ώστε να ελεγχθεί εάν δηλώνονται ψευδώς αγροτεμάχια στις δηλώσεις ΟΣΔΕ.
Όπως και να 'χει, πάντως, οι δικαιούχοι θα πληρωθούν κανονικά τις ενισχύσεις για φέτος, αν και επί της ουσίας η υποχρέωση αναγραφής του ΑΤΑΚ παραπέμπεται για τις δηλώσεις της επόμενης χρονιάς.
Σύμφωνα με τις τελευταίες αποφάσεις του υπουργείου, οι παραγωγοί:
α) Θα συνεχίσουν να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους κανονικά, έχουν δεν έχουν ΑΤΑΚ, μέχρι 15/05/2018,
β) Όλα τα ιδιόκτητα ή μισθωμένα αγροτεμάχια που έχουν Α.Τ.ΑΚ και υποχρεούνται να τον δηλώσουν μέχρι 15/05/2018 θα πληρωθούν κανονικά,
γ) Όσα μισθωμένα ακίνητα δεν έχουν Α.Τ.ΑΚ θα πληρωθούν και αυτά κανονικά τα δικαιώματά τους, με την υποχρέωση να προσκομίσουν τον Α.Τ.ΑΚ μέχρι την υποβολή της δήλωσης ΟΣΔΕ της επόμενης χρονιάς, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να προσκομίσουν συμβόλαιο μίσθωσης τετραετούς διάρκειας.
Όπως ανέφερε ο κ. Αποστόλου, το υπουργείο δέχθηκε σύσταση από τη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου, με βάση πιθανότητες για απάτη στις δηλώσεις σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.
Έτσι, το υπουργείο αποφάσισε την υποχρεωτικότητα στο ΑΤΑΚ. Η αρχική αυτή απόφαση τροποποιήθηκε καθώς, σύμφωνα με τον υπουργό, προέκυψαν πολλά προβλήματα σε πολλές περιπτώσεις μισθωμένων αγροτεμαχίων.
«Πρέπει όμως να είναι σαφές ότι θα μπει τάξη. Μετά το νοικοκύρεμα στην καταβολή των ενισχύσεων, θα κάνουμε ότι είναι απαραίτητο για την ορθή καταγραφή και δήλωση των πραγματικών εκτάσεων. Όχι μόνον επειδή έτσι η χώρα μας θα πάψει να κινδυνεύει από πρόστιμα, καταλογισμούς και μειώσεις των άμεσων ενισχύσεων στο μέλλον, αλλά και γιατί αυτό επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον το οποίο υπηρετούμε», τόνισε ο κ. Αποστόλου.
Όπως αποκάλυψε στη συνέχεια ο κ. Καπρέλης, στο πλαίσιο ελέγχων προέκυψαν ευρήματα που εμφανίζουν 128 παραγωγούς στην Βόρεια Ελλάδα να δηλώνουν επιλέξιμα για ενισχύσεις αγροτεμάχια, ζητώντας ενισχύσεις 1,2 εκατ. ευρώ, ενώ μόνο οι 15 είχαν υποβάλλει Ε9 στην εφορία.
«Πηγαίνοντας στις ΔΟΥ ανακαλύψαμε ότι οι υπόλοιποι έχουν μηδενικό Ε9. Βρήκαμε πραγματικά 63 εκτάρια από τα 3.000-4.000 εκτάρια, που αντιστοιχούν τελικά σε 35.000 ευρώ ενίσχυση. Αυτό είναι εις βάρος των σωστών παραγωγών», σχολίασε σε έντονο ύφος ο κ. Καπρέλης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 6,5 εκατ. αγροτεμάχια επιλέξιμα για ενισχύσεις, εκ των οποίων:
- Τα 3 εκατ. είναι δηλωμένα ως ιδιόκτητα – περιπτώσεις για τις οποίες το ΑΤΑΚ θεωρείται επιβεβλημένο,
- Τα 3,5 εκατ. είναι δηλώνονται ως μισθωμένα. Εξ αυτών, σε ορισμένους νομούς, το 85%-90% είναι με μισθωτήρια ενός έτους, που έχουν λήξει. Τα υπόλοιπα είναι με πολυετή μισθωτήρια.

Συντάκτης: Στέργιος Ζιαμπάκας
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: