Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα νέα πρόστιμα του ΚΟΚ και τα ταξί

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών που μεταξύ άλλων συνδέει το ύψος των προστίμων του ΚΟΚ με τα εισοδήματα του παραβάτη και καθορίζει το πλαίσιο λειτουργίας των ταξί και των εταιριών διαμεσολάβησης όπως είναι η Taxibeat αλλά και της Uber.
Επί της αρχής του νομοσχεδίου οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ψήφισαν υπέρ, η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι καταψήφισαν, ενώ ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή και Ένωση Κεντρώων δήλωσαν «παρών».
Εισοδηματικά κριτήρια στα πρόστιμα
Στο νομοσχέδιο, ενσωματώθηκε επίσης ως άρθρο, η ρύθμιση που αφορά στην επιβολή προστίμων για παραβίαση του ΚΟΚ, μετά τις παρατηρήσεις της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής αυτά να μην ορίζονται με υπουργική απόφαση. Έτσι και τα τρία κλιμάκια προστίμων που επιβάλλονται συμπεριλήφθηκαν στο σώμα του νομοσχεδίου.
Σύμφωνα με την διάταξη, τα πρόστιμα παραμένουν σταθερά για παραβάτες με εισοδήματα μέχρι τις 50.000 ευρώ, διπλασιάζονται για εισοδήματα μέχρι 100.000 ευρώ και τριπλασιάζονται για παραβάτες με μεγαλύτερα εισοδήματα. Η ίδια πρόβλεψη ισχύει και για τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους Δήμους (αναλόγως με τον πληθυσμό τους) στην περίπτωση που μετά από ένα έτος από την ψήφιση του νομοσχεδίου, δεν έχουν θέσει σε εφαρμογή το μέτρο για τις πιάτσες.
Η Ν.Δ. ωστόσο επέμεινε ότι η ρύθμιση είναι αντισυνταγματική καθώς επιβάλλει διαφορετικά πρόστιμα για το ίδιο αδίκημα. Μάλιστα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Γ. Κεφαλογιάννης εκτίμησε ότι η διάταξη θα εκπέσει στα δικαστήρια.
Για Taxibeat και Uber
Για τα άρθρα που τέθηκαν σε ονομαστική ψηφοφορία το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας έχει ως εξής: Συνολικά ψήφισαν 224 βουλευτές, υπέρ του άρθρου 12 που αφορά την Τaxibeat ψήφισαν 153, κατά 65 και «παρών» 6. Για το άρθρο 13 υπήρξαν 167 «ναι», 51 «όχι» και 6 «παρών». Τέλος για τα άρθρα 20 και 21 που αφορούν την Uber υπήρξαν 169 «ναι», 51 «όχι» και 4 «παρών».
Σχετικά με τον καθορισμό του πλαισίου λειτουργίας των ταξί και των εταιρειών διαμεσολάβησης, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Απόστολος Καραναστάσης υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά τίθενται κανόνες σε μια παντελώς, μέχρι σήμερα, αρρύθμιστη αγορά. «Κατηγορήσατε το υπουργείο Μεταφορών ότι παριστάνει το ΣΔΟΕ και ότι ζήλεψε τον ρόλο του υπουργείου Οικονομικών. Δεν είναι έτσι και το ξέρετε. Τους όρους λειτουργίας των εταιρειών του κάθε χώρου τούς θέτει το αρμόδιο υπουργείο και τα συναρμόδια υπουργεία εκτελούν τους ρόλους που τους αναλογούν. Αλίμονο αν για παράδειγμα η αστυνομία νομοθετούσε τον Ποινικό Κώδικα, επειδή συλλαμβάνει τους παραβάτες. Τώρα αν θα προτιμούσατε να μην νομοθετούν κανόνες, ώστε τα κέρδη των συγκεκριμένων επιχειρήσεων να φεύγουν αφορολόγητα προς φορολογικούς παραδείσους, πείτε το καθαρά» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε:
«Δεν κλείνουμε ούτε διώχνουμε εταιρείες που αναφέρονται, είτε αυτή είναι η UBER είτε η Taxi beat ή οποιαδήποτε άλλη δραστηριοποιείται στον συγκεκριμένο χώρο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Το πλαίσιο λειτουργίας τους ορίζουμε, όπως είναι δικαίωμα και υποχρέωση της πολιτείας».
«Είναι σαφές πως στην κυβέρνηση, το μόνο που σας ενδιαφέρει γι' αυτό το νομοσχέδιο είναι πώς θα διαχειριστείτε τις διάφορες υποσχέσεις, που δώσατε στον παρελθόν σχετικά με την Uber και την Beat» ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Καραμανλής και εξήγησε για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Εμείς από την πρώτη στιγμή ως Νέα Δημοκρατία υπογραμμίσαμε ότι άλλο είναι η Uber και άλλο είναι η Beat. Η πρώτη χρησιμοποιεί μη επαγγελματίες οδηγούς, στηρίζεται στον αθέμιτο ανταγωνισμό και βρίσκεται νομικά σε μια γκρίζα ζώνη σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ οι δεύτεροι συνεργάζονται αποκλειστικά με επαγγελματίες οδηγούς ταξί. Μάλιστα, είναι πάρα πολλοί αυτοί». Ο βουλευτής της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να αποκομίσει μερικές ψήφους από μερικούς συνδικαλιστές και, τελικά, αυτό που κάνει είναι να κλείνει το μάτι στην Uber .
Για παλαιοκομματική συμπεριφορά, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Μανιάτης και σημείωσε ότι είναι άλλο η Beat και άλλο είναι η Uber . «Η Beat είναι μία εφαρμογή που αναπτύχθηκε από ελληνικά μυαλά, εξυπηρετεί οκτώ χιλιάδες επαγγελματίες οδηγούς ταξί και έχει προσφέρει υπηρεσίες σε πάνω από ένα εκατομμύριο κατοίκους του Λεκανοπεδίου. Η Uber κάνει στην πραγματικότητα υποκλοπή μεταφορικού έργου και ορθά το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης την καταδίκασε» είπε ο κ. Μανιάτης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να τους βάλει όλους στο ίδιο τσουβάλι. »Η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι έχουμε καταθέσει μία τροπολογία για την Beat και δηλώνουμε ότι θα αξιολογήσουμε στο συγκεκριμένο άρθρο τη στάση μας με βάση τη συμπεριφορά του υπουργού αναφορικά με την τροπολογία. Όμως, σε κάθε περίπτωση, στηρίζουμε όλες τις καινοτομίες από οπουδήποτε και να προέρχονται, οι οποίες βελτιώνουν την ποιότητα παροχής επιβατικού έργου από τα αυτοκίνητα δημόσιας χρήσης, ενώ καταδικάζουμε απολύτως αυτούς που υποκλέπτουν μεταφορικό έργο από τους επαγγελματίες ιδιοκτήτες ή οδηγούς ταξί. Και βεβαίως, θα καταψηφίσουμε όλες αυτές τις διατάξεις που μειώνουν και τη μίσθωση του οχήματος από την Uber από τις έξι στις τρεις ώρες» είπε ο κ. Μανιάτης.
«Οι αυτοαπασχολούμενοι στον κλάδο των μεταφορών, σε συνθήκες απελευθέρωσης, θα βρίσκονται σε συνθήκες ολοένα μεγαλύτερης εξάρτησης από τα μονοπώλια που αντικειμενικά συγκεντρώνουν τη μεγάλη μάζα του μεταφορικού έργου» είπε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης και πρόσθεσε ότι «ελεύθερη αγορά σημαίνει ισχυροποίηση των μονοπωλίων, αθέμιτος ανταγωνισμός, καταστροφή των μικρών και πολύ περισσότερο των αυτοαπασχολουμένων«. »Οι όποιες ρυθμίσεις που κατά καιρούς θεσπίζονται ή που παραμένουν ακόμη από το παρελθόν, δεν μπορούν να προστατέψουν του αυτοαπασχολούμενους. Αυτοί μπορούν να εναποθέτουν τις ελπίδες τους στον αγώνα τους κι όχι, βέβαια, στις κούφιες αντιπαραθέσεις των κομμάτων, του κεφαλαίου ή πολύ περισσότερο, στις εναλλαγές τους στην κυβέρνηση ή στη δημαγωγία τους» είπε ο κ. Κατσώτης.
«Η ενίσχυση του πλαισίου για την προστασία του υγιούς ανταγωνισμού και της εύρυθμης λειτουργίας της συγκεκριμένης αγοράς κρίνεται αναγκαία καθώς για πρώτη φορά θα αποσαφηνιστεί το πεδίο δράσης των ξένων εταιρειών που κατέχουν δικαίωμα και παρέχουν μεταφορικό έργο χωρίς να εδρεύουν στην Ελλάδα και χωρίς να έχουν ουσιαστική και φορολογική σχέση με τον τόπο στον οποίο παρέχουν τις υπηρεσίες» είπε ο ειδικός αγορητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γιώργος Λαζαρίδης και πρόσθεσε ότι «για πρώτη φορά αντιμετωπίζεται ως ένας αναπτυξιακός κλάδος, αυτός των δημόσιων μεταφορών που κάποιοι άρχισαν να επηρεάζουν μέσω άμεσων ή έμμεσων εκπτώσεων την εύρυθμη λειτουργία του αλλάζοντας τους όρους της αγοράς».
«Συμπάσχουμε με τους οδηγούς ταξί. Η μείωση του εισοδήματος των πολιτών έχει σαν συνέπεια να θεωρείται πλέον το ταξί πολυτέλεια. Ξέρουμε και βλέπουμε οδηγούς να περιμένουν στις πιάτσες νύχτες ολόκληρες για να βγάλουν ένα μεροκάματο των 10 και των 20 ευρώ. Αιτία, όμως, αυτού του φαινομένου δεν είναι η μία οποιαδήποτε ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία μάλιστα διαφημίζει και τις ίδιες υπηρεσίες και βοηθάει και στην αύξηση του μεροκάματου των ταξιτζήδων» είπε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης και πρόσθεσε πως «αν η κοινότητα των ταξιτζήδων αγκαλιάσει τις νέες τεχνολογίες, αυτό θα είναι και προς δική τους βοήθεια». Σημείωσε όμως, ότι δεν μπορεί οποιαδήποτε ιδιωτική εταιρεία να αποτελεί μονοπώλιο.
«Έχουμε να κάνουμε με ένα νέο προϊόν στην αγορά. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας είναι προφανές ότι στην αγορά και σε κάθε επιμέρους λειτουργία και έκφραση θα έχουμε αλλαγές. Η φοβική αντιμετώπιση, προφανώς, δεν βοηθάει και η άμυνα χαρακωμάτων, προφανώς, δεν λύνει προβλήματα και δεν ρυθμίζει, έτσι όπως έχουμε υποχρέωση να ρυθμίσουμε» είπε ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης. Σημείωσε δε ότι η δημιουργία και η ένταση μιας ιδιότυπης βεντέτας, που φάνηκε να υπάρχει μεταξύ της συγκεκριμένης επιχείρησης που παρέχει συγκεκριμένες υπηρεσίες και του υπουργείου, δεν βοηθά στο να επιλύσουμε ένα υπαρκτό πρόβλημα, που, αν δεν το λύσουμε τώρα, θα το βρούμε μπροστά μας διογκωμένο και πιθανώς παραμορφωμένο.

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: