Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

ΕΕ κατά Τουρκίας λίγο πριν την Βάρνα

Στην καταδίκη της τουρκική προκλητικότητα προχώρησε η ΕΕ μετά τη σύνοδο Κορυφής, εκφράζοντας την πλήρη και σαφή στήριξή της στην Ελλάδα και την Κύπρο και στέλνοντας μηνύματα στην Άγκυρα για τις «συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειές της» στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Οι δηλώσεις στήριξης επισημάνθηκαν τόσο στο κείμενο της Συνόδου όσο και επιμέρους από τους ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών μελών της ΕΕ. Τη στήριξή του στην Ελλάδα εξέφρασε και ο Ντόναλντ Τραμπ, ενώ παρέμβαση για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ετοιμάζει και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.
Σημειώνεται πως η καταδίκη των προκλήσεων από πλευρά της Τουρκίας πραγματοποιείται λίγα εικοσιτετράωρα πριν από μια κρίσιμη συνάντηση που είναι προγραμματισμένη να γίνει την 26η Μαρτίου στη Βάρνα της Βουλγαρίας ανάμεσα στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Στόχος της συνάντησης είναι η επαναβεβαίωση της προσήλωσης των δύο πλευρών, ΕΕ και Τουρκίας, στη συμφωνία για το προσφυγικό.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, αλλά και ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ παρουσίασαν αναλυτικά τις θέσεις των επίσημων συμπερασμάτων και εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την προκλητική στάση της Τουρκίας.
«Οι παράνομες πράξεις της Τουρκίας σίγουρα θα συζητηθούν στη Βάρνα. Δεν θα είναι εύκολη συνάντηση. Η ΕΕ ανησυχεί και για άλλα περίπλοκα ζητήματα, όπως εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας και τη Συρία», δήλωσε ο Πρόεδρος Τουσκ. «Τα συναισθήματά μου για τη συνάντηση της Βάρνας είναι ανάμικτα γιατί οι διαφορές στον τρόπο που κοιτάμε τα πράγματα η ΕΕ και η Τουρκία είναι πολλές. Θα είμαστε ειλικρινείς και ανοιχτοί στο διάλογο, δε θα κρύψουμε δηλαδή αυτές τις διαφορές, και θα προσπαθήσουμε για τη βελτίωση της συνεργασίας», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος Γιούνκερ.
Νωρίτερα και η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, λίγο μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησα, επισήμαναν πως «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στο Αφρίν της Συρίας, για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Κύπρο και για τους δύο Έλληνες στρατιώτες που κρατούνται στην Τουρκία».  Ο Γάλλος Πρόεδρος μάλιστα, αναφερόμενος στην εισβολή της Τουρκίας στην Αφρίν, τόνισε πως συνιστά «κατάφορη παραβίαση» του Ψηφίσματος 2401 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που ζητούσε να κηρυχθεί εκεχειρία για τουλάχιστον 30 συνεχείς ημέρες σε ολόκληρη τη Συρία.
Το κείμενο της Συνόδου
Οι ηγέτες των κρατών μελών της Ε.Ε. στο κείμενο της Συνόδου επισήμαναν πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «καταδικάζει σθεναρά τη συνέχιση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και υπογραμμίζει την απόλυτη αλληλεγγύη του προς την Κύπρο και την Ελλάδα» τονίζουν οι Ευρωπαίων ηγετών στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής που υιοθετήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης.
Στο ίδιο κείμενο «υπενθυμίζεται η υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας, καθώς και να εξομαλύνει τις σχέσεις της με τις χώρες μέλη της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας». Εκφράζεται ακόμη η «σοβαρή ανησυχία» των Ευρωπαίων ηγετών για τη «συνέχιση της κράτησης πολιτών της Ε.Ε. στην Τουρκία», μια αναφορά στο ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.
Ολόκληρο το κείμενο των συμπερασμάτων της χθεσινής συνεδρίασης που αφορούν την Τουρκία:
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει σθεναρά τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και υπογραμμίζει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Κύπρο και την Ελλάδα. Υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματά του από τον Οκτώβριο του 2014 και τη Διακήρυξη της 21ης Σεπτεμβρίου 2005, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί επειγόντως την Τουρκία να σταματήσει τις ενέργειες αυτές και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου να διερευνά και να αξιοποιεί τους φυσικούς της πόρους σύμφωνα με το κοινοτικό και το διεθνές δίκαιο.
Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζει την υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και να εξομαλύνει τις σχέσεις με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει τη βαθιά ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη κράτηση πολιτών της ΕΕ στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων δύο Ελλήνων στρατιωτών, και ζητεί την ταχεία και θετική επίλυση αυτών των θεμάτων μέσω διαλόγου με τα κράτη μέλη».

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: