Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018

Χωρίς νυχτοφύλακες, χωρίς ηλεκτρικό, αλλά με μεγάλες εισπράξεις

Η οργανωμένη ληστεία στον χώρο της Σπιναλόγκας σημειώθηκε τη νύχτα με πανσέληνο, το βράδυ της Κυριακής 26 προς 27 Αυγούστου. Η ειρωνεία είναι ότι το μικρό ακατοίκητο νησί στη βόρεια είσοδο του κόλπου της Ελούντας κοσμούσε την αφίσα με τις εκδηλώσεις του υπουργείου Πολιτισμού για την πανσέληνο, στις οποίες ωστόσο δεν συμμετείχε. Στη Σπιναλόγκα δεν υπάρχει ηλεκτροδότηση και η κίνηση σταματάει - μόλις- στις 6.00 το απόγευμα με την αναχώρηση του τελευταίου πλοιαρίου που τη συνδέει με τη γειτονική Πλάκα.
Την υπόθεση της κλοπής και της αφαίρεσης του ποσού των 19.000 ευρώ (σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, ενώ με βάση πληροφορίες μας είναι πολύ μεγαλύτερο) ερευνά η Αστυνομία.
Το υπουργείο Πολιτισμού από την πλευρά του δρομολογεί Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ), τη δεύτερη μέσα σε λίγες ημέρες, μια και το πρωί της Δευτέρας (27/8) ξεκίνησε -επιτέλους- η ΕΔΕ για την υπόθεση του βανδαλισμού στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθήνας.
Η κλοπή του ταμείου με τις εισπράξεις των εισιτηρίων και των εσόδων από το πωλητήριο του ΤΑΠ στη Σπιναλόγκα, διαπιστώθηκε το πρωί της Δευτέρας (27/8) με την άφιξη των υπαλλήλων.
Ένα περίεργο καθεστώς επικρατεί για τις χρηματαποστολές. Οι εισπράξεις μένουν όλο το βράδυ στο νησάκι και μόνον την επόμενη ημέρα οι υπάλληλοι κάνουν κατάθεση στην τράπεζα.
Τα ποσά είναι αρκετά υψηλά αν αναλογιστεί κανείς ότι κατά τη θερινή περίοδο οι επισκέπτες κυμαίνονται από 2.500 έως 4.000 ημερησίως, οι οποίοι πληρώνουν εισιτήριο 8 ευρώ (εκτός από τα μειωμένα και τα ελευθέρας, φυσικά).
Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία του 2017, ο συνολικός αριθμός των ετήσιων επισκεπτών άγγιξε τις 400.000 κατατάσσοντας τη Σπιναλόγκα τον δεύτερο μεγαλύτερο σε επισκεψιμότητα χώρο της Κρήτης.
Οι εισπράξεις που εκλάπησαν λοιπόν αφορούσαν το τριήμερο Παρασκευή έως Κυριακή (24, 25 & 26/8/18). Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το χρηματοκιβώτιο βρισκόταν σε ένα από τα σπιτάκια εντός των τειχών, γεγονός που γνώριζαν οι ληστές και οδηγεί στο συμπέρασμα ότι είχαν εσωτερική πληροφόρηση.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η «Εφ.Συν.» με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου, Χρύσα Σοφιανού, την καθ’ ύλην αρμόδια για τη λειτουργία του χώρου, μας είπε κατ' αρχάς ότι «έχω δώσει την αναφορά μου στο ΥΠΠΟΑ που εξέδωσε δελτίο Τύπου. Αντλήστε από εκεί τις πληροφορίες».
Στην ερώτησή μας ποια εξέλιξη έχουμε μας απάντησε: «Καμία εξέλιξη δεν έχουμε. Περιμένουμε τα αποτελέσματα από τις έρευνες της Αστυνομίας του Αγίου Νικολάου».
Παρ' ότι η Σπιναλόγκα λειτουργεί με συνεχές ωράριο (8.00-20.00) οι υπάλληλοι αποχωρούν από τις 6.00 το απόγευμα καθώς, όπως είπαμε, τότε φεύγει το τελευταίο καραβάκι, ενώ νυχτοφύλακες δεν υπάρχουν.
«Είναι νησί. Για να μετακινηθεί κάποιος θα πρέπει να διαθέτει σκάφος ή βάρκα», μας είπε η κ. Σοφιανού, «ποτέ δεν υπήρχε νυχτοφύλακας στη Σπιναλόγκα. Το φυλακτικό προσωπικό μετακινείται αποκλειστικά με τα καραβάκια που συνδέονται με την Πλάκα».
Να συμπληρώσουμε, τέλος, ότι συστήματα ασφαλείας δεν λειτουργούν. «Δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα στο νησί», σύμφωνα με την κ. Σοφιανού, προϊσταμένη της ΕΦΑ από το 2011. Στην ερώτησή μας αν έχει υποβάλει υπηρεσιακό έγγραφο που να ζητάει την ηλεκτροδότηση του χώρου, μας απάντησε: «Ναι, έχουμε κάνει πολλές ενέργειες ως ΕΦΑ. Αλλά χρειάζονται μελέτες και το έργο της ηλεκτροδότησης είναι δαπανηρό».
Με αφορμή την κλοπή πάντως βγαίνουν στην επιφάνεια τα ζητήματα της δυσλειτουργίας του χώρου που πρέπει να αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα το ΥΠΠΟΑ και το ΤΑΠ.

Συντάκτης: Βασιλική Τζεβελέκου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: