Σάββατο 25 Αυγούστου 2018

Το τρίτο παιδί

Όταν λες ότι περιμένεις τρίτο παιδί, κάποιοι σε αντιμετωπίζουν σχεδόν σαν ήρωα. «Μπράβο! Εχετε κουράγιο! Πού βρήκατε τη δύναμη;» και άλλα συναφή. Μάλιστα σε χρησιμοποιούν και σαν παράδειγμα στις συζητήσεις τους με άλλα πρόσωπα: «Εχουμε κάτι φίλους που περιμένουν τρίτο παιδί, το διανοείσαι;».
Κάποιοι άλλοι, πάλι, σε θεωρούνε φουκαριάρη. Σφίγγουν τα χείλη και κουνούνε την κεφαλή τους συγκαταβατικά, λες και σε βρήκε καμιά συμφορά, και προσπαθούνε να σε παρηγορήσουν. Οταν, ενίοτε, καταφέρνουν κι αρθρώνουν καμιά λέξη, συνήθως θα ψιθυρίσουν «καλή δύναμη» ή «υπομονή».
Οι πιο αγχώδεις κάνουν υποσυνείδητα δικό τους το ζήτημα και βλέπεις μια μικρή σταγόνα ιδρώτα να σχηματοποιείται στον κρόταφό τους, πριν η βαρύτητα την κάνει να κατρακυλήσει προς το μάγουλο.
Υπάρχουν κι αυτοί που πιστεύουν ότι είσαι αφελής κι απρογραμμάτιστος. Προσπαθούνε να σε πείσουνε για την αξία της προφύλαξης, συνήθως με χωρατά τού στιλ «την επόμενη φορά να φωνάξεις εταιρεία σεκιούριτι για προστασία», και απορούνε για την απερισκεψία σου.
Οι πονηρεμένοι και οι φιλοχρήματοι θαρρούνε ότι το έκανες για να ζεις με τα κρατικά επιδόματα ή για να πάρεις παραπάνω μόρια προκειμένου να διοριστείς κάποτε στο Δημόσιο.
Σου απαριθμούνε τη λίστα με τις παροχές που προσφέρονται στους τρίτεκνους, την οποία για κάποιον αδιευκρίνιστο λόγο γνωρίζουνε απ’ έξω κι ανακατωτά, και σου κλείνουνε το μάτι με νόημα σε κάθε καινούργια αράδα.
Εισπράττεις έναν αδιόρατο φθόνο, ότι μπαίνεις τάχα σε ένα κλειστό κλαμπ ανείπωτων και σκανδαλωδών προνομίων, στα οποία οι περισσότεροι κοινοί θνητοί δεν θα έχουν ποτέ πρόσβαση.
Ορισμένοι ενθουσιάζονται που υπάρχουν ακόμη πρόθυμοι να λύσουν το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας. «Αφού εμείς δεν κάνουμε τίποτε, κάντε τουλάχιστον εσείς για εμάς», θα σου πουν, λες κι όταν έπαιρνες την απόφαση είχες ανά χείρας και μελετούσες την τελευταία απογραφή πληθυσμού και τις στατιστικές προβλέψεις για την εξέλιξή του.
Οι περισσότερο ένθερμοι εθνικόφρονες θα σου μιλήσουν και για τις ανάγκες του στρατεύματος, λες και την ώρα που τεκνοποιούσες σκεφτόσουνα ότι δεν βγαίνουνε τα νούμερα για τις σκοπιές στην παραμεθόριο.
Όλοι τους, παρ' όλα αυτά, μετά την πρώτη αντανακλαστική αντίδραση θα χαρούνε με το νέο και θα σου δώσουν συγχαρητήρια. Αλλωστε, μαζί με κάθε παιδί γεννιέται και μια καινούργια ελπίδα για τον κόσμο.
Κι η μεγαλύτερη ευθύνη μας είναι να κρατηθεί ζωντανή αυτή η ελπίδα και να εξελιχθεί σε πηγή φωτός, όπως είναι άλλωστε ο προορισμός του κάθε ανθρώπου.
 
Συντάκτης: Λευτέρης Κουγιουμουτζής
Πηγή: efsyn.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: