Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018

Χρεοκόπησε η Türk Telekom

Χρεοκόπησε ο κολοσσός της τουρκικής τηλεφωνίας Türk Telekom, υπό το βάρος των δανείων που δεν μπορούσε να αποπληρώσει.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Daily Sabah το υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας ενέκρινε χθες τη μεταβίβαση πλειοψηφικού μεριδίου της Türk Telekom σε κοινοπραξία τριών Τούρκων δανειστών.
Οι πιστώτριες τράπεζες Akbank, Garanti και İş Bank της Τουρκίας θα αναλάβουν το 55% των μετοχών της Türk Telekom, αφού η μητρική της εταιρεία Oger Telecom δεν κατάφερε να αποπληρώσει δάνεια ύψους 4,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έληξαν το 2013.
Η πρώην κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Τουρκίας είχε ιδιωτικοποιηθεί από το 2005 όταν και πέρασε στη σαουδαραβική Oger Telecom του Λιβανέζου πρώην πρωθυπουργού και επιχειρηματία Ραφίκ Χαρίρι.
Το 2013 η Oger Telecom είχε θέσει ως εγγύηση το 55% των μετοχών της Türk Telekom για δάνειο ύψους 4,75 δισ. δολαρίων. Μετά από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων με τις πιστώτριες τράπεζες δεν κατέστη δυνατή η εύρεση κάποιας λύσης, ως εκ τούτου οι τράπεζες ζήτησαν τον έλεγχο της εταιρείας.
Η πτώση της τουρκικής λίρας επηρέασε περαιτέρω την αποπληρωμή μιας και η εταιρεία εισπράττει σε τουρκικές λίρες, ενώ πληρώνει σε συνάλλαγμα τα δάνειά της.
Η Türk Telekom -εκτός από την Τουρκία- δραστηριοποιείται σε Αλβανία, Λίβανο, Ιορδανία και Σαουδική Αραβία. Έχει 43,5 εκατομμύρια συνδρομητές, ενώ απασχολεί πάνω από 33.600 υπαλλήλους.

Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: