Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018

«Να αδειοδοτηθούν νέα φάρμακα για ψεκασμούς»

«Ούτε εφησυχασμός ούτε πανικός. Ετοιμότητα» συνιστά, μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Γιάννης Μπασκόζος, γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας, για τον ιό του Δυτικού Νείλου. Αφορμή, η φετινή αύξηση του αριθμού των νέων λοιμώξεων από τον ιό με γρήγορους ρυθμούς στη χώρα μας.
Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), από την αρχή της φετινής περιόδου έχουν καταγραφεί 153 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό, εκ των οποίων τα 127 παρουσίασαν εκδηλώσεις στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, ενώ 26 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα). Την ίδια ώρα, οι θάνατοι από λοίμωξη εξαιτίας του ιού ανέρχονται σε 17.
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τα κουνούπια, το οποίο βρίσκεται σε κορύφωση αυτή και την επόμενη εβδομάδα, αλλά θα κρατήσει μέχρι και τα μέσα Οκτωβρίου, δηλαδή μέχρι να πέσει η θερμοκρασία, σύμφωνα με τον Γ. Μπασκόζο, είναι απαραίτητο να γίνουν κάποιες κινήσεις.
Κατ’ αρχάς, να αυξηθούν τα εγκεκριμένα φάρμακα για τους ψεκασμούς, η πλειονότητα των οποίων έχει απαγορευτεί, καθώς προκαλούν βλάβες στη χλωρίδα και την πανίδα.
«Η Ευρώπη οφείλει να μελετήσει το ζήτημα κεντρικά και συνολικά, καθώς σήμερα ο ιός του Δυτικού Νείλου παρατηρείται στις χώρες της Μεσογείου, αλλά προσεχώς θα επηρεάσει και τις βορειότερες ευρωπαϊκές χώρες», επισημαίνει.
Αυτή τη στιγμή, τα διαθέσιμα φάρμακα για την καταπολέμηση των κουνουπιών -λέει- είναι ελάχιστα και λιγότερο αποτελεσματικά σε σύγκριση με εκείνα του παρελθόντος, που σήμερα έχουν απαγορευτεί για οικολογικούς λόγους.
Ένα-δύο φάρμακα, όπως λέει, είναι διαθέσιμα, με αποτέλεσμα να δίνει ο ίδιος έκτακτες εγκρίσεις φαρμάκων για να αντιμετωπιστεί ο ιός. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα πρέπει να μελετήσει από την αρχή την αποτελεσματικότητα των διαθέσιμων φαρμάκων και να αδειοδοτήσει νέα, σημειώνει.
Η Ελλάδα έχει ήδη θέσει το θέμα του ιού του Δυτικού Νείλου, αλλά και των παθήσεων που μεταδίδονται με τα κουνούπια σε επίπεδο Ευρώπης, αλλά και Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Με πρωτοβουλία του ελληνικού υπουργείου Υγείας θα συζητηθεί το ζήτημα στη Σύνοδο της Ευρώπης του ΠΟΥ, στα μέσα Σεπτεμβρίου στη Ρώμη, στην οποία ο Γ. Μπασκόζος είναι αντιπρόεδρος, και στη Σύνοδο των υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τον Δεκέμβρη.
Ο Γιάννης Μπασκόζος μιλάει και για την εγχώρια στρατηγική αντιμετώπισης του ιού και εντοπίζει προβλήματα στις χρονοβόρες διαγωνιστικές διαδικασίες για τους ψεκασμούς, καθώς και στη σύγχυση αρμοδιοτήτων μεταξύ περιφέρειας και δήμων που επικρατεί, όσον αφορά τις κουνουποκτονίες. Με επείγον έγγραφό του, ο γενικός γραμματέας ζήτησε σχετική ενημέρωση για το αν επιτελούν τις υποχρεώσεις τους οι δήμοι, κάτι που ήδη έχει πράξει όσον αφορά τις περιφέρειες με την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει μία «γκρίζα ζώνη» και οι περιφέρειες δείχνουν τους δήμους και το αντίστροφο -κάποιοι εκμεταλλευόμενοι και πολιτικά το ζήτημα.
«Τα θέματα της υγείας δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης», ξεκαθαρίζει ο ίδιος και προσθέτει: «Οσο καλύτερες κουνουποκτονίες κάνουμε, τόσο πιο ασφαλείς είμαστε».
«Για να λυθεί η σύγχυση αρμοδιοτήτων και να σταματήσει το μπαλάκι των ευθυνών», όπως αναφέρει, ο γ.γ. του υπουργείου Υγείας ζήτησε την παρέμβαση και του υπουργείου Εσωτερικών.
Όσον αφορά τις διαγωνιστικές διαδικασίες για τους ψεκασμούς αποσαφηνίζει: «Πρέπει να Φεβρουάριο - Μάρτιο να έχουν ολοκληρωθεί. Δεν μπορεί οι διαγωνισμοί να ξεκινούν τον Μάρτιο και να ολοκληρώνονται τον Σεπτέμβριο», ενώ, όπως λέει, εξετάζεται οι συμβάσεις να είναι μακροχρόνιες -τριετίας.
Τελευταίος, αλλά εξίσου κρίσιμος παράγοντας -υπενθυμίζει- είναι η ατομική πρόληψη από την πλευρά των πολιτών, που «κανείς δεν πρέπει να υποτιμά ή να παραμελεί».
Συντάκτης: Ντάνι Βέργου
Διευκρινίσεις από την Περιφέρεια Αττικής για τον ιό του Δυτ. Νείλου
Με χθεσινή επιστολή της προς τα αρμόδια υπουργεία, το ΚΕΕΛΠΝΟ και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η Περιφέρεια Αττικής ζητά να διερευνηθεί κατά πόσον οι δήμοι της αρμοδιότητάς της προέβησαν σε ψεκασμούς - προνυμφοκτονίες για την προστασία της δημόσιας υγείας και των πολιτών, με στόχο την πρόληψη μετάδοσης νοσημάτων μέσω κουνουπιών.
Η Ρένα Δούρου καθιστά σαφές ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει προχωρήσει, όπως και κάθε χρόνο, σε όλες τις απαραίτητες προβλεπόμενες ενέργειες για την πρόληψη και τους ψεκασμούς, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του ιού του Δυτικού Νείλου, τονίζοντας ότι, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, η Περιφέρεια είναι αρμόδια μόνο για τις προνυμφοκτονίες σε περιοχές υπερτοπικής σημασίας και όχι εντός αστικού ιστού, όπου «αποκλειστικά αρμόδιοι είναι οι δήμοι».
Όπως εξηγεί, κρίνει απαραίτητη αυτήν την αποσαφήνισην μετά τη «σύγχυση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στα ΜΜΕ ως προς τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες των αρμόδιων φορέων, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται το έργο των εμπλεκόμενων φορέων».
Θυμίζουμε εδώ ότι, λίγες ημέρες πριν, ανακοίνωση για την έξαρση του ιού του Δυτικού Νείλου είχε εκδώσει και η ΚΕΔΕ διά του προέδρου της, γιατρού Γ. Πατούλη. Εντύπωση προκαλούσε το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και υποψήφιος γαλάζιος περιφερειάρχης της Αθήνας, ενώ επισημαίνει την ανάγκη εθνικού σχεδίου για την αντιμετώπιση του ιού, καθιστά υπεύθυνη για την εξάπλωσή του την περιφερειάρχη Αττικής.
Σύμφωνα βέβαια με τον πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ, που ρωτήθηκε από την «Εφ.Συν.», «οι περισσότερες περιφέρειες συνεργάστηκαν και ήδη από τον Απρίλιο εφάρμοσαν τα αναγκαία μέτρα των ψεκασμών και των καθαρισμών σε λιμνάζοντα νερά», ενώ στη συνέχεια παρατήρησε ότι αρκετοί μικροί δήμοι, ίσως λόγω ανεπάρκειας πόρων, ίσως και λόγω αμέλειας, παρέλειψαν να πραγματοποιήσουν εγκαίρως τις απαραίτητες διαδικασίες απεντόμωσης.
Στη χώρα μας έχουν καταγραφεί κρούσματα σε αρκετούς οικισμούς, στις Περιφερειακές Ενότητες Δυτικής Αττικής, Βοιωτίας, Θεσσαλονίκης, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Εύβοιας, Ημαθίας, Πειραιώς και Νήσων, Πέλλας, Κορινθίας, Κιλκίς και Ρεθύμνου.
Ηδη η Ελλάδα κατατάσσεται στην τρίτη θέση σε ποσοστό κρουσμάτων μετά την Ιταλία και τη Σερβία. Η μεγαλύτερη εξάπλωση του ιού στην Ελλάδα εκδηλώθηκε το 2012, ενώ το 2017 ο ιός εμφανίστηκε μόνο σε μια περιοχή της Πελοποννήσου.
Της Αντας Ψαρρά
 
Πηγή: efsyn.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: