Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Σκανδιναβικό... πλυντήριο

Σε πρωτομάστορες του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος από τη Ρωσία και τις άλλες χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών αναδεικνύονται οι καθ’ όλα αξιοπρεπείς τράπεζες των σκανδιναβικών χωρών.
Μετά την πρόσφατη αποκάλυψη του σκανδάλου της Danske Bank -της μεγαλύτερης τράπεζας της Δανίας η οποία μέσω θυγατρικής στη Λετονία προέβη, στη διάρκεια επτά ετών, στο μεγαλύτερο ξέπλυμα χρήματος της ιστορίας (200 δισ. ευρώ)-, χθες νέες κατηγορίες είδαν το φως της δημοσιότητας για τη Nordea.
Η μεγαλύτερη τράπεζα των σκανδιναβικών χωρών κατηγορείται από το επενδυτικό fund Hermitage Capital Management για ξέπλυμα 175 εκατομμυρίων.
Ο διευθύνων σύμβουλος του εν λόγω fund, Μπιλ Μπράουντερ, κατέθεσε χθες σχετική καταγγελία στις αρμόδιες Αρχές της Σουηδίας, της Δανίας και της Νορβηγίας.
Η καταγγελία συνοδεύεται από σειρά ντοκουμέντων και συνδέεται με τις αποκαλύψεις του Ρώσου φοροτεχνικού και λογιστή του Hermitage, Σεργκέι Μαγκνίτσκι, για μια τεράστια κομπίνα υπεξαίρεσης κρατικού χρήματος από Ρώσους αξιωματούχους την προηγούμενη δεκαετία.
Ο Μαγκνίτσκι κλείστηκε το 2008 σε φυλακή της Μόσχας, κατηγορούμενος για συνωμοσία, και πέθανε ύστερα από έναν χρόνο σε αυτήν, υπό αμφιλεγόμενες συνθήκες. Το 2013, η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ) έφερε στην επιφάνεια ντοκουμέντα για εταιρείες και τραστ που είχαν δημιουργηθεί από δύο υπεράκτιες εταιρείες.
Σε αυτά υπήρχαν πληροφορίες για τουλάχιστον 23 εταιρείες, οι οποίες συνδέονταν με μια φορολογική απάτη ύψους 230 εκατ. δολαρίων στη Ρωσία. Την υπόθεση αυτή ερευνούσε ο Μαγκνίτσκι πριν φυλακιστεί.
Η έρευνα της ICIJ αποκάλυψε ότι ο σύζυγος μιας εκ των αξιωματούχων της ρωσικής εφορίας είχε καταθέσει εκατομμύρια σε έναν ελβετικό τραπεζικό λογαριασμό, ο οποίος είχε δημιουργηθεί από μια εκ των παραπάνω δύο υπεράκτιων εταιρειών.
Ο Μπράουντερ δήλωσε χθες στο CNBC ότι οι νέες πληροφορίες και στοιχεία που αναδύθηκαν από τις έρευνες για ξέπλυμα χρήματος σε Λιθουανία και Γαλλία υποδεικνύουν ύποπτες μεταφορές κεφαλαίων που σχετίζονται με την υπόθεση Μαγκνίτσκι και πραγματοποιήθηκαν μέσω της Nordea.
Η σκανδιναβική τράπεζα δήλωσε ότι είναι ενήμερη για τα εν λόγω στοιχεία και ότι συνεργάζεται με τις αρχές. Ας σημειωθεί ότι, το 2015, η εποπτική Αρχή του χρηματοπιστωτικού τομέα της Σουηδίας είχε επιβάλει πρόστιμο 50 εκατ. σουηδικών κορονών (5,62 εκατ. δολάρια) στη Nordea για παραβίαση των κανονισμών που αφορούν το ξέπλυμα χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.
Ήταν το μεγαλύτερο πρόστιμο που είχε επιβληθεί έως τότε σε τράπεζα της Σκανδιναβικής Χερσονήσου.

Συντάκτης: Μπάμπης Μιχάλης
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: