Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

Νεάντερταλ με χειρωνακτικές δεξιότητες ενός... ράφτη

"Επιστημονικές ανταποκρίσεις"
Η εικόνα που είχαμε μέχρι σήμερα για τους πιο στενούς εξελικτικά συγγενείς μας, δηλαδή τους Νεάντερταλ, ήταν ότι πρόκειται για ένα «κατώτερο» υποείδος του ανθρώπινου γένους. Υπερβολικά πρωτόγονοι, άσχημοι, με μεγάλες σωματικές ικανότητες αλλά χονδροειδείς και μάλλον ανόητες συμπεριφορές σε σύγκριση με αυτές των σύγχρονων, πιο όμορφων, πιο επιδέξιων και αναμφίβολα πιο ευφυών ανθρώπων, οι Νεάντερταλ ήταν καταδικασμένοι να εξαφανιστούν ή να αφομοιωθούν εντελώς από το νέο, κυρίαρχο είδος ανθρώπων, το δικό μας!
Σε αντίθεση με αυτό το πάγιο παλαιοντολογικό σενάριο, δημοσιεύτηκε μόλις πριν από μερικές ημέρες στο διεθνούς κύρους επιστημονικό περιοδικό «Sciences Advances» μια πολύ σημαντική παλαιοανθρωπολογική έρευνα που υποστηρίζει ότι οι Νεάντερταλ (Homo neanderthalensis) διέθεταν εξαιρετικές χειρωνακτικές ικανότητες, εφάμιλλες ίσως με αυτές των πρώτων σύγχρονων ανθρώπων (Homo sapiens)!
Το ανατρεπτικό αυτό συμπέρασμα προκύπτει από την πιο πρόσφατη συγκριτική ανατομική και παλαιοανθρωπολογική έρευνα σχετικά με τους Νεάντερταλ που πραγματοποιήθηκε μάλιστα από Ελληνες επιστήμονες της διασποράς.
Πράγματι, την έρευνα πραγματοποίησαν η Κατερίνα Χαρβάτη, διεθνούς φήμης παλαιοανθρωπολόγος και καθηγήτρια στο γερμανικό Πανεπιστημίου του Τίμπιγκεν, σε συνεργασία με τους συνεργάτες της Φώτη Αλέξανδρο Καρακωστή και Βαγγέλη Τουρλούκη, καθώς και με τον Γκέρχαρντ Χολτς από το Πανεπιστήμιο και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βασιλείας (Ελβετία).
Θέλοντας να καταλάβουν τι ακριβώς μπορούσαν να κάνουν οι Νεάντερταλ με τα χέρια τους και τι όχι σε σύγκριση με τους Sapiens που ζούσαν την ίδια εποχή, οι ερευνητές επινόησαν μια υπολογιστική μέθοδο που τους επιτρέπει να εντοπίζουν λεπτομερώς τις τρισδιάστατες (3D) ανατομικές δομές που επιτρέπουν την εμφάνιση των επιδέξιων χεριών ορισμένων σύγχρονων ανθρώπων (π.χ. ραφτών, τσαγκάρηδων, ζωγράφων αλλά και χτιστών) και, κατόπιν, να τα συγκρίνουν με τις τρισδιάστατες αναπαραστάσεις από τα απολιθωμένα χέρια από έξι Νεάντερταλ και έξι Sapiens που ζούσαν πριν από 40 χιλιάδες χρόνια.
Το εντυπωσιακό συμπέρασμα ήταν ότι, σε όλες τις περιπτώσεις, όχι μόνο τα χέρια των Sapiens αλλά και αυτά των Νεάντερταλ ανήκουν στην ίδια κατηγορία: αυτή των ιδιαίτερα επιδέξιων χεριών! Η συγκεκριμένη έρευνα επιβάλλει λοιπόν τη ριζική αναθεώρηση πολλών προκαταλήψεών μας σχετικά με τη δήθεν κατωτερότητα των Νεάντερταλ σε σύγκριση με τις δήθεν μοναδικές χειρωνακτικές ικανότητες του σύγχρονου ανθρώπου.
«Η έρευνά μας συνδέει μεταξύ τους τα παλαιοντολογικά με τα ανατομικά δεδομένα των απολιθωμάτων. Στο παρελθόν είχε προταθεί ότι οι Νεάντερταλ βασίζονταν αποκλειστικά στη μυϊκή δύναμη για τις χειρωνακτικές τους δραστηριότητες, αυτό όμως συγκρουόταν με σωρεία παλαιοντολογικών ενδείξεων περί μιας εξελιγμένης πολιτισμικής συμπεριφοράς των Νεάντερταλ», όπως δήλωσε στο «New Scientist» η Κατερίνα Χαρβάτη.
 
Συντάκτης: Σπύρος Μανουσέλης
Πηγή: efsyn.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: