Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

Σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας

Την περίοδο της Αντίστασης, το ΕΑΜ δημιούργησε έναν πρωτοφανή δημόσιο χώρο σε περίοδο Κατοχής στον οποίο μετείχε το σύνολο σχεδόν του λαού. Οι πολιτικοί του θεσμοί υπήρξαν μια πρωτότυπη σύζευξη άμεσης δημοκρατίας και αντιπροσωπευτικής, στοιχείο που σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν ευοδώθηκε.
Όλα τα άλλα κινήματα έμειναν στο επίπεδο του αντιφασισμού. Σε αυτή την πρωτόγνωρη εμπειρία η Εκκλησία στην πλειονότητά της και ειδικά ο κατώτερος κλήρος εκφράστηκε μέσα από τους θεσμούς του ΕΑΜ και το τελευταίο σεβάστηκε την αυτονομία του μεταφυσικού στοιχείου και την τελετουργία της Ορθοδοξίας χωρίς κάθετες ρήξεις. Εξαιρέσεις αρνητικές υπήρξαν που επιβεβαιώνουν τον κανόνα.
Έχουμε μια μοναδική συνοδοιπορία επαναστατικού πολιτικού κινήματος και λαϊκής θρησκευτικότητας πάνω στη βάση των οικουμενικών αξιών, ελευθερία, δικαιοσύνη, ισότητα, αδερφοσύνη, φιλία, αγάπη, ειρήνη κ.λπ., που αποτελούσαν κατακτήσεις του ΕΑΜ, συγχρόνως όμως είναι και οι αφετηριακές ρίζες του Ορθόδοξου Χριστιανισμού, ο οποίος ξεπέρασε τις αγκυλώσεις του εκκλησιαστικού μηχανισμού και εμπλούτισε το αξιακό του σύστημα.
Αυτό το μοναδικό φαινόμενο σε μια κρίσιμη συγκυρία καταδεικνύει τις κοινές πολιτισμικές ρίζες του Ελληνισμού όχι με βάση μόνο ιδεολογικές αναγνώσεις αλλά στο καμίνι μιας κοινής πολιτισμικής συνοδοιπορίας υπό το πρίσμα μιας ευρύτερης φιλοσοφικής οπτικής.
Μπορεί να λειτουργήσει ως εφαλτήριο συλλογικής αυτογνωσίας αυτό το κοινό απόθεμα οικουμενικών αξιών του ΕΑΜ για τη σημερινή ηγεσία της Εκκλησίας αλλά και της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, ευρύτερα και της Αριστεράς για να δημιουργηθεί μια πολιτισμική απελευθερωτική συνισταμένη για την κοινωνία στις συνθήκες της νεοφιλελεύθερης μεταμοντέρνας παγκοσμιοποίησης που τσακίζει τις οικουμενικές αξίες όλων των λαών;
Το διακύβευμα είναι τεράστιο, διότι η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση θα μεταλλάξει την ηθικοπνευματική διάσταση του ανθρώπου και οι τεχνολογικές επινοήσεις, φορτισμένες ατομοκεντρικά, θα διαλύσουν την αξία του ανθρωπίνου προσώπου πάνω στο οποίο εδράζονται οι καθολικές αξίες, θα παραμορφώσουν πλήρως το μεταφυσικό στοιχείο -εφόσον δεν δημιουργηθούν ισχυρά κινήματα οικουμενικών αξιών-, δημιουργώντας μια μεταλλαγμένη επιστημονικο-τεχνολογική μεταφυσική της ισχύος και θα ξεριζώσουν τη βάση του ανθρωπίνου προσώπου πάνω στο οποίο ακουμπά η δημοκρατία ώστε να μην υπάρχουν κοινές αξίες ζωής σε κανέναν λαό και άνθρωπο.
Όλα θα είναι νούμερα και τεχνολογικά μηνύματα. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και η ηγεσία της Εκκλησίας έκαναν ένα σημαντικά σοφό βήμα. Αυτονομία με συνεργασία σημαίνει πως ο κατώτερος κλήρος θα έχει και εργασιακά δικαιώματα έναντι των μητροπολιτών, οι τελευταίοι πρέπει να πάψουν να λειτουργούν ως επαγγελματίες κομματάρχες.
 
Συντάκτης: Παναγιώτης Γεωργουδής
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: