Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018

Το τέλος των μνημονίων, αρχή της ανεξαρτησίας μας

Περνάμε σταδιακά από τον λόγο στην πράξη, τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ θα αρχίσουν σύντομα να εφαρμόζονται και να έχουν θετική επίδραση στην κοινωνία και την οικονομία. Παράλληλα, αρχίζει πλέον να παίρνει συγκεκριμένη μορφή το γεγονός ότι αφήσαμε πίσω τα μνημόνια και ότι ανακτάμε την ελευθερία να καθορίζουμε μόνοι μας το μέλλον μας.
Το πέρασμα σε αυτή τη νέα περίοδο δεν είναι βέβαια κάτι που θα γινόταν «έτσι κι αλλιώς», δεν είναι μια αυτόματη διαδικασία, όπως κάποιοι επιχειρούν να το παρουσιάσουν. Είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένης πολιτικής προσπάθειας, της επιλογής που κάναμε το ’15 να μπούμε στη μάχη της εφαρμογής ενός προγράμματος που δεν ήταν δικό μας.
Και να το διαπραγματευόμαστε συνεχώς, με όρους όσο το δυνατόν μεγαλύτερης προστασίας της κοινωνικής πλειοψηφίας. Την ίδια στιγμή που εφαρμόζαμε παράλληλα και ένα δικό μας πρόγραμμα μέτρων κοινωνικής στήριξης. Στόχος ήταν να βγούμε από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια, αλλά και να βγούμε «καθαρά» από αυτά, χωρίς πιστοληπτικές γραμμές και νέες δεσμεύσεις λιτότητας. Και τον στόχο αυτόν μπορούμε να πούμε ότι τον πετύχαμε.
Όπως λοιπόν μια συγκεκριμένη πολιτική μάς έφερε ώς εδώ, έτσι και η επόμενη μέρα θα χτιστεί πάνω σε συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές. Τέτοια επιλογή είναι να βάλουμε τα θεμέλια για τη δίκαιη ανάπτυξη, για μια ανάπτυξη ο πλούτος της οποίας θα κατανέμεται δίκαια στους πολίτες. Μια ανάπτυξη που θα βασίζεται πρώτα απ’ όλα σε εργαζόμενους με σταθερή δουλειά, δικαιώματα, ανθρώπινους μισθούς.
Η επόμενη μέρα, όμως, σημαίνει και μια Ελλάδα με αναβαθμισμένη γεωπολιτικά θέση, που δεν θα αποτελεί περιστασιακό συνομιλητή της μιας ή της άλλης «μεγάλης δύναμης». Σε μια τέτοια κατεύθυνση, η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ιστορική τομή. Η Ελλάδα όχι μόνο γίνεται δύναμη σταθερότητας και ειρήνης στα Βαλκάνια, αλλά επιλύει και μια εκκρεμότητα δεκαετιών που τροφοδοτούσε μόνο τον εθνικισμό και το μίσος ανάμεσα σε δύο λαούς.
Ακόμα, η επόμενη ημέρα χτίζεται πάνω σε βαθιές θεσμικές τομές, σε γενναία βήματα για τον εκδημοκρατισμό του κράτους. Σε αυτή την κατεύθυνση κομβική είναι η εκκίνηση της διαδικασίας για τη συνταγματική αναθεώρηση, με προτάσεις που ενισχύουν τη δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία, παρέχουν συνταγματική κατοχύρωση σε πρωταρχικά κοινωνικά δικαιώματα και αποκαθιστούν τη σχέση των πολιτών με το πολιτικό σύστημα.
Ενα ακόμα γενναίο θεσμικό βήμα είναι βέβαια και η συμφωνία με την Εκκλησία για τη διασφάλιση των διακριτών ρόλων ανάμεσα στο Κράτος και την Εκκλησία και για την επίλυση του διαχρονικού ζητήματος της διαχείρισης της εκκλησιαστικής περιουσίας.
Αλλά και στο πεδίο των δικών μας αρμοδιοτήτων, προσπαθούμε να βάλουμε το στίγμα μιας αριστερής διακυβέρνησης. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% στη χαμηλή περιουσία και 10% μεσοσταθμικά το 2019 και κατά 50% και 30% αντίστοιχα το 2020, η μείωση του φόρου για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 25% σε διάστημα τεσσάρων ετών, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για αγρότες-μέλη αγροτικών συνεταιρισμών, για αγροτικούς συνεταιρισμούς, ΚΟΙΝΣΕΠ και ανενεργές επιχειρήσεις, μέτρα που νομοθετούνται αυτές τις μέρες στη Βουλή, δείχνουν ξεκάθαρα τον προσανατολισμό μας για την ενίσχυση των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων και την απαλλαγή τους από βάρη που φορτώθηκαν την εποχή των μνημονίων.
Ωστόσο, το στίγμα των δικών μας επιλογών έχει δοθεί και σε άλλους τομείς της αρμοδιότητάς μας. Η θεαματική αύξηση της χρήσης του πλαστικού χρήματος τα τελευταία χρόνια είναι σημαντικό παράδειγμα. Η αξία των συναλλαγών με κάρτες ως ποσοστό του ΑΕΠ εκτινάχθηκε από το 3,4% του ΑΕΠ το 2014 στο 12,1% το 2017, προσεγγίζοντας τον μέσο όρο της ευρωζώνης που διαμορφώθηκε πέρυσι στο 14,8%. Η προσπάθεια για τη διεύρυνση της χρήσης του πλαστικού χρήματος, που αποτελεί χτύπημα της φοροδιαφυγής «στην πηγή», θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.
Οι συνεχείς επιτυχίες του ΣΔΟΕ είναι κάτι που αξίζει επίσης να σημειωθεί. Τα προϊόντα απομίμησης και λαθραίας εισαγωγής που έχουν κατασχεθεί μόνο εντός του 2018 από το ΣΔΟΕ, υπερβαίνουν τα δύο εκατομμύρια τεμάχια. Στο πεδίο αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, τονίζεται η δημιουργία της Διεύθυνσης Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος, μιας νέας υπηρεσίας υπό την εποπτεία του Οικονομικού Εισαγγελέα, με αποκλειστικό σκοπό τη διερεύνηση υποθέσεων υψηλής φοροδιαφυγής. Ακόμα, συνήφθη συμφωνία με τις αρχές άλλων χωρών για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την κίνηση λογαριασμών και τον εντοπισμό περιπτώσεων φοροδιαφυγής.
Θεσμοθετήθηκε επίσης η οικειοθελής αποκάλυψη εισοδημάτων (VDI), ένα μέτρο που πρώτη φορά εφαρμόστηκε στην Ελλάδα με σημαντικά αποτελέσματα στην ενίσχυση των δημόσιων εσόδων.
Παράλληλα, ξεκινά η δημιουργία του περιουσιολογίου, προκειμένου η διοίκηση να αποκτήσει για πρώτη φορά μια ολοκληρωμένη εικόνα για την περιουσία των πολιτών.
Επίσης, για πρώτη φορά λειτουργεί το Ηλεκτρονικό Μητρώο Πλοίων, ένα σύγχρονο ηλεκτρονικό σύστημα στο οποίο δηλώνονται όλα τα τουριστικά πλοία και τα μικρά σκάφη, μια εφαρμογή που έγινε με την προσπάθεια στελεχών της διοίκησης, χωρίς ανάδοχο, χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.
Στο πεδίο της δημόσιας περιουσίας, αξίζει να σημειωθεί η παραχώρηση στους δήμους ακινήτων του Δημοσίου με ζωτική σημασία για τις τοπικές κοινωνίες, με στόχο την κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη. Σημαντική τέτοια κίνηση ήταν η παραχώρηση του θαλάσσιου μετώπου της Πάτρας στον Δήμο Πατρέων. Θα ακολουθήσουν κι άλλες.
Φυσικά, τίποτα από αυτά δεν αρκεί. Συνεχίζουμε τη δουλειά μας, χωρίς πολλά λόγια, αλλά με πράξεις. Η Αριστερά, που βρέθηκε στην κυβέρνηση στα δύσκολα, μπορεί όχι μόνο να βγάλει τη χώρα από την κρίση, αλλά και να υλοποιήσει ένα προοδευτικό σχέδιο για την επόμενη μέρα. Και θα τα καταφέρει.

Συντάκτης: Κατερίνα Παπανάτσιου - Υφυπουργός Οικονομικών
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: