Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

Αναγεννησιακές μορφές- κούκλες δημιουργεί 36χρονη στη Σκύδρα Πέλλας

Αναγεννησιακές μορφές, αέρινες, απόμακρες, πανέμορφες μέσα στα χειροποίητά τους ρούχα και παπούτσια, δημιουργεί μια καλλιτέχνης στη Σκύδρα Πέλλας, πλάθοντας με τον πολυμερικό πηλό, κούκλες που είναι σαν γλυπτά έργα τέχνης.
Η 36χρονη Ρωσίδα Μαρίνα Σουζνταλτσέβα (Suzdaltseva)- Αθανασιάδου, η οποία βρίσκεται περίπου δύο δεκαετίες στη χώρα μας, αντιμετώπισε πριν από 10 χρόνια ένα πρόβλημα με την κόρη της, που της άλλαξε τη ζωή.
«Επειδή η κόρη μου είχε πολλές αλλεργίες αλλά της άρεσε να κοιμάται αγκαλιά με κούκλες, αποφάσισα να της φτιάξω μία πάνινη υποαλλεργική. Μετά όμως "κόλλησα" και 10 χρόνια τώρα, δεν σταμάτησα να δημιουργώ κούκλες, ενώ η κόρη μου έχει γίνει πια 15 χρόνων» εξηγεί χαριτολογώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ.Αθανασιάδου.
Αυτοδίδακτη αλλά με πολλή αγάπη για τη δημιουργία -«η "art doll"», λέει η ίδια, «είναι τέχνη αλλά δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή στην Ελλάδα όπου μένω τα τελευταία 18 χρόνια»- δεν έχει σταματήσει να εξελίσσει την τεχνική της, δουλεύοντας με τη «γλυπτική του υφάσματος» (textile sculpture) και τώρα με τον πολυμερικό πηλό.
«Οι κούκλες- τέχνης παλαιότερα "στόλιζαν" τα μπουντουάρ των γυναικών, δεν ήταν παιχνίδια στα χέρια παιδιών, δεν ήταν δηλαδή χρηστικές αλλά διακοσμητικές» αναφέρει.
Οι δικές της δημιουργίες έχουν ύψος από 30 έως 60 εκατοστά και είναι κατασκευασμένες εξολοκλήρου στο χέρι, από το σώμα μέχρι τα μικροσκοπικά παπούτσια, τα ρούχα και τα πρόσωπα, που μοιάζουν νά ΄χουν ζωή. «Είναι αποτέλεσμα ατελείωτων πειραμάτων και διαδικτυακών μαθημάτων για την ιστορία της τέχνης και τη ραπτική» σημειώνει, προσθέτοντας ότι η περίοδος της Αναγέννησης αποτελεί γι΄αυτήν αγαπημένη πηγή έμπνευσης.
«Για μία κούκλα, είτε είναι κορίτσι είτε αγόρι, μπορεί να χρειαστώ από δύο βδομάδες έως δύο μήνες αφού κάνω τα πάντα μόνη μου. Αγοράζω και ράβω τα υφάσματα, σχεδιάζω τα ρούχα, τις ζωγραφίζω, φτιάχνω σαν... τσαγκάρης τα παπούτσια τους ακόμη και τις μικροσκοπικές τραγιάσκες που μπορεί να φορούν τα αγόρια- κούκλοι» περιγράφει η καλλιτέχνης. Πάντως, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, λεει πως αποφεύγει να τους δίνει... ονόματα, «για να μη δεθώ μαζί τους, αφού φτιάχνω τις κούκλες με το σκεπτικό ότι θα τις πουλήσω και θα πάνε σε άλλα χέρια» λέει η κ. Αθανασιάδου, η οποία φωτογραφίζει τα δημιουργήματά της σε εξωτερικούς χώρους, «ενσωματώνοντάς» τα στο τοπίο και κάνοντας τις κούκλες να φαίνονται σχεδόν αληθινές, αφού ποζάρουν σε φυσικές στάσεις! 'Οσο για τις τιμές πώλησης, ποικίλουν από την κατασκευή της κάθε κούκλας και κυμαίνονται από 500 έως 1500 ευρώ.
Κούκλες της Μαρίνας Αθανασιάδου εκτίθενται αυτές τις μέρες, από τον Οίκο Δημοπρασιών Myro Antiques House, στο ξενοδοχείο Hyatt, ενώ εκθέσεις έχει πραγματοποιήσει στη Μόσχα, τη Γερμανία και την Τσεχία αποσπώντας σημαντικά βραβεία και διακρίσεις.

Νατάσα Καραθάνου
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: