Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

ΣτΕ: Οικονομική ανάσα σε ελεύθερους επαγγελματίες που αλλάζουν επάγγελμα

Σε περίπτωση αλλαγής επαγγέλματος ισχύει νέα πενταετής απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος αποφάνθηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας παρέχοντας έτσι οικονομική ανάσα σε μεγάλο αριθμό ελευθέρων επαγγελματιών που κάνουν έναρξη επιτηδεύματος.
Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος 3986/2011 προβλέπει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες την πρώτη πενταετία της δραστηριότητάς τους απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος.
Αναλυτικότερα, το ΣτΕ το απασχόλησε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία, ο οποίος το Φεβρουάριο του 2007 έκανε έναρξη εργασιών ως ελεύθερος επαγγελματίας με αντικείμενο την παροχή επιχειρηματικών σύμβουλων και συμβουλών διαχείρισης και έξι μήνες μετά έκανε διακοπή εργασιών επιτηδευματία. Το 2015 προέβη σε νέα έναρξη επιτηδεύματος με αντικείμενο την δικηγορία αυτή τη φορά.
Κατά τα δύο πρώτα έτη της δικηγορίας του επιβλήθηκε τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ. Για την επιβολή τέλους επιτηδεύματος άσκησε ενδικοφανή προσφυγή στην πράξη προσδιορισμού φόρου εισοδήματος, η οποία απορρίφθηκε. Κατόπιν αυτού, ο δικηγόρος προσέφυγε στα δικαστήρια.
Τώρα, το Β΄ Τμήμα του ΣτΕ (με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Μαίρη Σαρπ και εισηγητή τον πάρεδρο Αντώνιο Φοβάκη) με την υπ’ αριθμ. 89/2019 πιλοτική απόφασή του (νόμος 3900/2010) έκρινε ότι οι ελεύθεροι, επαγγελματίες, οι οποίοι είχαν μεν προβεί, κατά το παρελθόν, σε έναρξη εργασιών, πλην, όμως, σε επάγγελμα διαφορετικό από αυτό που ασκούν τώρα και στην συνεχεία, διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, εξαιρούνται επί πενταετία από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος για την άσκηση του νέου επαγγέλματός τους. Και αυτό ανεξάρτητα εάν ο επαγγελματίας είχε συμπληρώσει 5 χρόνια άσκηση της αρχικής επαγγελματικής δραστηριότητας.
Ακόμη, το ΣτΕ επισημαίνει ότι «μη νομίμως η φορολογική αρχή προέβη στην επιβολή του τέλος επιτηδεύματος» στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Επίσης, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε ότι σε περίπτωση που γίνει διακοπή της άσκησης επαγγέλματος πριν την συμπλήρωση της 5ετίας και στην συνέχεια γίνει νέα έναρξη εργασιών στο ίδιο όμως επάγγελμα, ο χρόνος διακοπής δεν συνυπολογίζεται για την συμπλήρωση της πενταετίας.
Τέλος, το ΣτΕ επισημαίνει ότι η εγκύκλιος ΠΟΛ1223/2011 που προβλέπει το αντίθετο συγκρούεται με τις διατάξεις του νόμου 3986/2011, ενώ σημειώνει ότι με την εν λόγω εγκύκλιο δεν παρέχονται οδηγίες και διευκρινήσεις, αλλά εισάγονται πρωτογενείς νομοθετικές ρυθμίσεις.
 
Πηγή: dikastiko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: