Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

Τα μνημόνια τέλειωσαν διότι έγιναν νόμος του κράτους

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου η β' μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Θα ακολουθήσουν δύο αναφορές, μια από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων και μια από το ΔΝΤ. Με άλλα λόγια, τα «μνημόνια τέλειωσαν», αλλά οι αξιολογήσεις συνεχίζουν. Όσοι εκπλήσσονται από το φαινομενικά παράδοξο αυτό, πρέπει να ενημερωθούν ότι η μνημονιακή περίοδος τελείωσε, διότι τώρα μπήκαμε στη λεγόμενη «Ενισχυμένη Εποπτεία». Ας εξηγήσουμε περί τίνος πρόκειται.
Η λεγόμενη «Ενισχυμένη Εποπτεία» (που σωστά φέρει τέτοιο όνομα) είναι στην ουσία η συνέχιση της μνημονιακής επιτροπείας, χωρίς το καρότο της δόσης, αλλά με ενισχυμένο μπαστούνι αντίποινων. Παραμένει ωστόσο ένα «καροτάκι».
Αν οι εκθέσεις του ΔΝΤ, είναι καλές, οι δανειστές θα μας δώσουν τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα. Με απλά λόγια, αν είμαστε «καλά παιδιά» θα μας δώσουν πίσω το προϊόν των ελληνικών ομολόγων, που εξάλλου λογικά δικαιούμαστε, εφόσον θα ήταν μάλλον ανήθικο οι δανειστές να κερδοσκοπούν πάνω στην ελληνική κρίση, για την οποία δηλώνουν πως θέλουν να μας βοηθήσουν.
Ας δούμε τώρα πιο είναι το ενισχυμένο μπαστούνι.
1. Η Ελλάδα έχει ήδη νομοθετήσει ότι το ΔΝΤ θα αποφασίζει για θέματα συντάξεων και μισθών, ενώ ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών, είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει στο ΦΕΚ τις όποιες αποφάσεις υπαγορεύει το ΔΝΤ. Το ΔΝΤ θα αποφασίσει την μοίρα των συντάξεων και της πολιτικής των οικονομικών υπουργείων.
2. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), η οποία είναι θεσμικά και ουσιαστικά αρμόδια για σχεδόν όλη την οικονομικό-φορολογική πολιτική της χώρας (σε αυτήν υπάγεται π.χ. η Εφορία), δεν ανήκει πλέον στην κυβέρνηση. Είναι θεωρητικά «Ανεξάρτητη» Αρχή, πρακτικά ελεγχόμενη από τους δανειστές. Το ελληνικό κράτος δεν έχει δυνατότητα προσδιορισμού, της οικονομικής πολιτικής του. Πρόκειται στην κυριολεξία για μια «οικονομική κατοχή» θεσμικά κατοχυρωμένη. Η φορολογική πολιτική της Ελλάδας είναι στα χέρια των δανειστών.
3. Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις των δανειστών και ως όρος υπογραφής του 3ου μνημονίου το καλοκαίρι του 2015, έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί η επαναδιαπραγμάτευση και η ελάφρυνση του χρέους, τον Οκτώβριο του 2015 (ήταν βασικό στοιχείο που έπεισε πολλούς ψηφοφόρους να ψηφίσουν πάλι ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο 2015).
Ενώ η κυβέρνηση εφήρμοσε όλα τα μέτρα του μνημονίου, η ελάφρυνση δεν έγινε ποτέ. Τώρα η ίδια υπόσχεση επαναδιαπραγμάτευσης χρησιμοποιείται από τους δανειστές ως εκβιαστικός μοχλός εφαρμογής μέτρων μετά τη λήξη του 3ου μνημονίου.
Βέβαια, μόνο ένας αφελής θα μπορούσε να πιστέψει ότι οι δανειστές θα τηρήσουν αύριο τις υποσχέσεις που αθέτησαν χθες. Η πραγματικότητα είναι ότι έχουν το πάνω χέρι και θα διατηρούν το μη διαχειρίσιμο χρέος ως αλυσίδα με την οποία θα κρατάνε την Ελλάδα υπό την κυριαρχία τους.
4. Με την πρόφαση της «Ενισχυμένης Εποπτείας», που αποδέχτηκε η κυβέρνηση, οι δανειστές μπορούν ανά πάσα στιγμή να διατάξουν νομότυπα κατασταλτικά μέτρα ενάντια στην Ελλάδα, μέσω των δικαιοδοσιών της ΕΚΤ, του Eurogroup και όλων των θεσμών της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.
Υπό το φως αυτών των δεδομένων, γίνεται απόλυτα κατανοητή η συνέχιση των «αξιολογήσεων» παρά τη λήξη των μνημονίων. Είχα γράψει παλαιότερα ότι η Ελλάδα οδεύει προς 4ο μνημόνιο (Εικονική ελάφρυνση χρέους και 4ο Μνημονίου, «Εφ.Συν.», 12/12/2016). Στην πραγματικότητα δεν χρειάστηκε στους δανειστές άλλο μνημόνιο. Διότι πλέον το περιεχόμενό του, χάρη στην παρούσα κυβέρνηση και την πλειοψηφία στη Βουλή, έχει γίνει νόμος του κράτους!

Συντάκτης: Νίκος Σταθόπουλος - πολιτικός επιστήμονας και έχει σπουδάσει στον Καναδά
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: