Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

Μια τρύπα στο νερό...

Μύθος αποδεικνύεται στις ΗΠΑ του Τραμπ η γνωστή ιδεοληψία των νεοφιλελεύθερων οικονομολόγων και απανταχού συντηρητικών της υφηλίου ότι η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αύξηση των επενδύσεων και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Οι περιβόητες -ύψους 1,5 τρισ. δολαρίων- περικοπές φόρων που έβαλε σε εφαρμογή η κυβέρνηση Τραμπ πριν από έναν χρόνο αποδεικνύονται για την ώρα τζούφιες, αφού, όπως δείχνει η τελευταία τριμηνιαία μελέτη του αμερικανικού Εθνικού Συνδέσμου Οικονομολόγων Επιχειρήσεων (NABE), είχαν ελάχιστη επίδραση στα πλάνα των επιχειρήσεων για τις επενδύσεις παγίων κεφαλαιουχικών αγαθών και τις προσλήψεις εργαζομένων.
Η σχετική δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των οικονομολόγων του ΝΑΒΕ έφερε συγκεκριμένα το 84% αυτών να δηλώνει ότι στο τελευταίο τρίμηνο του 2018 οι επιχειρήσεις τους δεν άλλαξαν καθόλου τα σχέδιά τους.
Τόσο μεγάλο ποσοστό δείχνει -σύμφωνα με τον επικεφαλής της NABE Κέβιν Σουίφτ- ότι έναν χρόνο μετά τη φορολογική μεταρρύθμιση οι επιχειρήσεις δεν μεταβάλλουν καθόλου τις αποφάσεις τους που αφορούν τις προσλήψεις νέου προσωπικού και τις επενδύσεις σε εργοστάσια, εξοπλισμό και λοιπά πάγια.
Μειώνοντας τον συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 35% στο 21% πριν από έναν χρόνο, ο Λευκός Οίκος προέβλεπε εκτόξευση των επενδύσεων και των προσλήψεων από τις επιχειρήσεις και την οικονομική ανάπτυξη στα ύψη.
Διαψεύσθηκε οικτρά, αφού, όπως φαίνεται, τα χρήματα που οι επιχειρήσεις εξοικονόμησαν από τη χαμηλότερη φορολόγησή τους επέλεξαν τελικά να τα επενδύσουν σε επαναγορές μετοχών, τη διανομή μεγαλύτερων μερισμάτων στους μετόχους τους και σε επενδύσεις χαρτοφυλακίου, παρά για την επέκταση των δραστηριοτήτων τους.
Αποτέλεσμα ήταν τα κέρδη της μεγαλύτερης φορολογικής μεταρρύθμισης που πραγματοποιήθηκε τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια στις ΗΠΑ να καρπωθούν τελικά μόνο οι μεγαλομέτοχοι και οι δισεκατομμυριούχοι.
Αντίθετα, οι απλοί φορολογούμενοι πολίτες είδαν τα δημόσια έσοδα να συρρικνώνονται και το χρέος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να εκτοξεύεται μέσα σε ένα έτος κατά 10%, περίπου στα 22 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, ο κορβανάς του αμερικανικού δημοσίου αιμορραγεί τον τελευταίο μήνα και από το... τείχος του Τραμπ.
Σύμφωνα με το Γραφείο ­Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO), η πρόσφατη αναστολή λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών των ΗΠΑ, λόγω της γνωστής διένεξης για τη χρηματοδότηση του τείχους, στοίχισε στην αμερικανική οικονομία περισσότερο από 11 δισ. δολάρια. Από αυτά, περίπου 3 δισ. δολάρια δεν θα επιστρέψουν ποτέ στα κρατικά ταμεία.
 
Συντάκτης: Μπάμπης Μιχάλης
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: