Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

Δήλωση του Τομεάρχη Οικονομικών της Ν.Δ. κ. Χρ. Σταϊκούρα για την έξοδο της χώρας στις αγορές

Ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η Ελλάδα βγήκε στις αγορές με κόστος δανεισμού πολύ υψηλότερο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που ολοκλήρωσαν προγράμματα στήριξης, όπως η Κύπρος. Επιβαρύνθηκε με υψηλότερο επιτόκιο σε σχέση με αυτά που καταγράφουν σήμερα ομόλογα ίδιας λήξης άλλων χωρών, όπως η Πορτογαλία. Και αυτό το κόστος ήταν για την άντληση μικρού ποσού, όταν πρόσφατα, άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία, άντλησαν πολλαπλάσια ποσά από τις αγορές».
Πλήρης Δήλωση
«Έναν ολόκληρο χρόνο μετά την τελευταία έκδοση, η χώρα βγήκε στις αγορές.
Βγήκε στις αγορές με κόστος δανεισμού πολύ υψηλότερο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που ολοκλήρωσαν προγράμματα στήριξης, όπως η Κύπρος. Επιβαρύνθηκε με υψηλότερο επιτόκιο σε σχέση με αυτά που καταγράφουν σήμερα ομόλογα ίδιας λήξης άλλων χωρών, όπως η Πορτογαλία. Και αυτό το κόστος ήταν για την άντληση μικρού ποσού, όταν πρόσφατα, άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία, άντλησαν πολλαπλάσια ποσά από τις αγορές, αξιοποιώντας την υψηλή διαθέσιμη ρευστότητα.
Η χώρα πρέπει να βγαίνει στις αγορές, αλλά με σταθερό, συστηματικό και ασφαλή τρόπο, και με χαμηλό κόστος δανεισμού. Με αποκλειστική ευθύνη της σημερινής Κυβέρνησης, δυστυχώς, δεν δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για να επιτευχθεί αυτό.
Εάν είχε υλοποιηθεί ένα συνεκτικό πλαίσιο μεταρρυθμίσεων, εάν είχαν αναληφθεί εγκαίρως πιο γενναίες αποφάσεις για τη ρύθμιση του χρέους, εάν είχαν αρθεί πλήρως οι κεφαλαιακοί περιορισμοί και εάν η χώρα είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που έχει πλέον ολοκληρωθεί, τότε το κόστος δανεισμού και τα spreads θα ήταν χαμηλότερα και λιγότερο ευμετάβλητα.
Για να διασφαλιστεί η βιώσιμη χρηματοδότηση της χώρας από τις διεθνείς αγορές απαιτείται μια κυβέρνηση με αξιοπιστία, σοβαρότητα, υπευθυνότητα και σχέδιο. Απαιτείται, δηλαδή, πολιτική αλλαγή».

Δεν υπάρχουν σχόλια: