Σάββατο 18 Μαΐου 2019

«Ακόμα κι αν φορέσω τη φούστα μου καπέλο, όταν λέω "όχι" σημαίνει ότι δεν θέλω»

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πορεία διαμαρτυρίας που είχε καλέσει η συνέλευση «Χωρίς συναίνεση είναι βιασμός» ενάντια στον ορισμό του βιασμού που προβλέπει το σχέδιο για τον νέο Ποινικό Κώδικα στην πλατεία Βικτωρίας στην Αθήνα.
Η πορεία πέρασε από το σημείο δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου και κατέληξε στο Σύνταγμα, ενώ το σύνθημα του κεντρικού πανό ήταν «Κυβέρνηση και μπάτσοι, TV και δικαστές, αυτοί είναι που ξεπλένουνε όλους τους βιαστές».
«Ακόμα κι αν φορέσω τη φούστα μου καπέλο, όταν λέω "όχι" σημαίνει ότι δεν θέλω» ήταν ένα από τα κεντρικά συνθήματα που ακούστηκαν στην πορεία. Ακόμη, οι διαδηλώτριες και οι διαδηλωτές φώναξαν αντικυβερνητικά και αντιφασιστικά συνθήματα, με παλαμάκια και μουσικά όργανα να τούς δίνουν ρυθμό.
Τι διεκδικούν
Βασικό αίτημα διεκδίκησης των φεμινιστριών είναι η «τροποποίηση του ορισμού του βιασμού αποκλειστικά στη βάση της απουσίας συναίνεσης», καθώς και να τεθεί σε ισχύ από την κυβέρνηση η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, που αναφέρει ότι για οποιαδήποτε «σεξουαλική πράξη ή συμπεριφορά μόνο προϋπόθεση είναι η εκούσια συγκατάθεση των ατόμων, συγκατάθεση που αποτελεί προϊόν ελεύθερης βούλησης».
Εκτός από τη συνέλευση, παρόντες στην πορεία ήταν και οι υποψήφιες παρατάξεις για την περιφέρεια της Αττικής, Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική και Ανυπόταχτη Αττική.
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: