Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019

Μπάχαλο με τα ενοίκια και το αφορολόγητο: Δεν θα προσμετρώνται τελικά στο 30%

Τα «πάνω - κάτω» ήρθαν εντός 12ώρου αναφορικά με το ζήτημα της προσμέτρησης ή μη των δαπανών ενοικίου στο αφορολόγητο.
Όπως μεταδόθηκε χθες, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, προανήγγειλε ότι οι δαπάνες για ενοίκια θα συνυπολογίζονται για την κάλυψη του ορίου 30% των ηλεκτρονικών δαπανών επί του εισοδήματος από το 2020 για να «χτιστεί» το αφορολόγητο και ότι στην περίπτωση που οι δαπάνες τις οποίες θα δηλώνει ένας φορολογούμενος είναι κάτω από το όριο του 30%, επί της διαφοράς θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 22%.
Πριν όμως περάσουν καλά καλά δώδεκα ώρες από τις δηλώσεις του υπουργού, πηγές από το υπουργείο Οικονομικών διέψευσαν ότι θα ισχύσει κάτι τέτοιο. Ξεκαθάρισαν, δηλαδή, ότι οι δαπάνες των ενοικίων δεν θα προσμετρώνται στο αφορολόγητο.
Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι αν προχωρούσε μια τέτοια ρύθμιση σχεδόν η μισή Ελλάδα, που είναι σε μισθωμένη κατοικία, θα έπιανε απ’ ευθείας το όριο. Επιπλέον, οι πηγές του ΥΠΟΙΚ τόνιζαν πως υπάρχουν και τεχνικά εμπόδια καθώς το σύστημα δεν μπορεί να αναγνωρίσει τον τύπο της πληρωμής (ενοίκιο).
Τέλος, από το υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισαν ότι ο Χρήστος Σταϊκούρας εννοούσε ότι και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δηλώνουν εισοδήματα από ενοίκια θα πρέπει να πραγματοποιούν και αυτοί ηλεκτρονικές συναλλαγές σε ποσοστό 30% διαφορετικά θα τους επιβάλλεται φόρος 22% στην υπολειπόμενη διαφορά.
 
Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: